Printer Friendly Version Srbija regionalni centar za američke IT kompanije @ 27 December 2021 04:26 PM

15. oktobar 2021.

Srbija je tehnološki hab regiona Zapadnog Balkana, lider u razvoju softvera, veštačke inteligencije i pametnih IT rešenja koja se primenjuju u različitim sektorima od finansija i energetike do zdravstva i obrazovanja.

Kompanije poput Majkosofta i En Si Ara (NCR) imaju pozitivna iskustva u Srbiji, što je najbolja preporuka novim američkim investitorima da ulažu u srpski IT sektor, poruka je prve Virtuelne konferencije o mogućnostima ulaganja SAD u srpsku i ekonomije Zapadnog Balkana (Virtual Road Show).

Kako je istaknuto, razmena usluga Srbije i SAD približava se milijardi dolara, dok brzorastući i veoma perspektivan srpski IT sektor, koji zapošljava više od 50 000 mladih stručnjaka, predstavlja odličnu bazu za razvoj autsorsing usluga i otvaranje razvojnih centara američkih, ali i drugih evropskih i svetskih kompanija.

Nema bolje vesti za budućnost srpske i ekonomije celog regiona, od vesti o interesovanju više od stotinu američkih visokotehnoloških kompanija, prisutnih na današnjem onlajn događaju, za mogućnosti saradnje sa našim IKT sektorom i potencijale Srbije kao novog evropskog haba u kome investitori iz sveta ne otvaraju samo fabrike, već u njega sele i svoje razvojne centre, rekao je Nenad Đurđević, savetnik predsednika Privredne komore Srbije na otvaranju konferencije.

Priznati stručnjaci, vrhunska softverska rešenja i proizvodi, podsticaji za ulaganje istraživanje, razvoj i inovacije, samo su deo velikog paketa koji smo predstavili i koji su naš ulog za nova poslovna partnerstva i ovde u Srbiji, na otvorenom Balkanu, i na velikom američkom tehnološkom tržištu, dodao je Đurđević.

„Odnos SAD i Srbije jači je nego što je bio godinama unazad i stalno se poboljšava. Posebno sam ponosan na našu saradnju u IT sektoru. Srbija je regionalni lider Zapadnog Balkana u digitalnoj transformaciji. Ulaganja Srbije u visoko obrazovanje učinila su da mlada, motivisana i visoko obrazovana radna snaga postane okosnica srpske transformacije u oblasti digitalne tehnologije", izjavio je ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

“Trgovinski odnosi SAD i Srbije su raznoliki, šire se, razvijaju i pružaju višestruke koristi kako za Zapadni Balkan tako i za region Evrope. Tehnološki sektor u Srbiji je dinamičan i raste. Američka tehnologija je u najboljoj poziciji da pomogne Srbiji da izgradi svoj digitalni eko-sistem”, dodao je Dejvid De Falko, zamenik pomoćnika američkog ministra trgovine za Evropu i Evroaziju.

“Ova konferencija je prva u nizu planiranih promotivnih aktivnosti kojima se prikazuju kreativni potencijali, inovativnost i dostignuća naše IKT industrije na američkom tržištu. Činjenica da američke kompanije u sve većem broju prepoznaju potencijale srpske IKT industrije, uz rekordan rast izvoza naših usluga u SAD, dovoljno govori o tome da je Srbija prepoznata kao ekonomski lider koji predvodi region ka boljoj budućnosti“, rekao je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

„Radujem se nastavku uspešne saradnje sa Ministarstvom trgovine SAD i Privrednom komorom Srbije na realizaciji aktivnosti iz domena ekonomske diplomatije, a posebno u godini kada zajednički slavimo 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD”, naglasio je Đurić.

Na virtuelnom događaju na kome je učestvovalo više od 100 predstavnika američkih kompanija, poslovnih asocijacija i državnih institucija, predstavnici Majkrosofta Srbija, Vlade Srbije, Ministarstva trgovine SAD, Trgovinskog odeljenja Ambasade SAD u Srbiji (U.S Commercial Department) i Razvojne agencije Srbije, istaknuto je da se Srbija nalazi na 53. mestu među 131 ekonomijom obuhvaćenom Globalnim indeksom inovacija (GII), koji rangira svetske ekonomije prema njihovim inovacionim kapacitetima.

Takođe, prema istraživanju Akademije za digitalizaciju Estonije, Srbija je zauzela 14. mesto među 144 zemlje po razvoju informacione bezbednosti, borbi protiv visokotehnološkog kriminala i zaštiti podataka.

Fokus Srbije je na digitalnoj transformaciji, inovacijama i razvoju kreativnih industrija, što predstavlja odskočnu dasku za jačanje saradnje sa američkim kompanijama, saglasni su učesnici skupa. SAD su 20. spoljnotrgovnski partner Srbije, ukupna razmena dve zemlje za osam meseci 2021. godine, vredela je 590 miliona američkih dolara, tj. povećanje od 12 procenata u odnosu na isti period 2020. godine, a pokrivenost uvoza izvozom je 88 procenata.

Prvi „Virtual Road Show“ organizovali su Trgovinsko odeljenje ambasade SAD u Beogradu i Privredna komora Srbije uz podršku ambasade Srbije u SAD i Ambasade SAD u Beogradu.