Printer Friendly Version Đurić prvi ambasador Srbije u Antigvi i Barbudi @ 27 December 2021 06:44 PM

2. novembar 2021. godine - Ambasador Marko Đurić postao je danas prvi ambasador Republike Srbije u Antigvi i Barbudi, sa sedištem u Vašingtonu.

 

Na ceremoniji upriličenoj u guvernerskoj rezidenciji u Sent Džonsu, ambasador Đurić predao je akreditivna pisma generalnom guverneru Rodniju Vilijamsu, čime je zvanično preuzeo dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u ovoj karipskoj državi na nerezidencijalnoj osnovi.

„Danas smo ispisali diplomatsku istoriju jer smo prvi put akreditovali ambasadora u Antigvi i Barbudi. Iako su naši diplomatski odnosi formalno uspostavljeni tek 2018. godine, sa najvišim zvaničnicima sam razgovarao o konkretnim modalitetima saradnje naših država i naroda“, rekao je Đurić.

Temelj naše dosadašnje bilateralne saradnje jeste program „Svet u Srbiji“, kroz koji smo mladim ljudima iz Antigve i Barbude omogućili besplatno studiranje u našoj zemlji, istakao je Đurić, dodavši da u narednom periodu planiramo da povećamo broj dodeljenih stipendija u znak prijateljstva sa narodom Antigve i Barbude.

Đurić je imao odvojene sastanke i sa vršiocem dužnosti predsednika Vlade Stedrojem Bendžaminom i sa ministrom spoljnih poslova E.P. Četom Grinom.

Osvrnuvši se na Memorandum o prijateljstvu i saradnji koji su nedavno u Beogradu potpisali ministar Selaković i ministar Grin, Đurić je ocenio da taj dokument Kao važan segment saradnje istaknute su i oblasti ekonomije i zdravstva, a posebno zajedničke borbe protiv pandemije zarazne bolesti KOVID-19.