Printer Friendly Version Blinken Selakoviću: Neizostavna uloga Srbije kao promotera stabilnosti i prosperiteta regiona @ 4 January 2022 07:20 PM

26. novembar 2021.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken uputio je ministru spoljnih poslova Srbije Nikoli Selakoviću pismo u kojem je istakao da Srbija ima neizostavnu ulogu kao promoter stabilnosti i prosperiteta u našem regionu.

U pismu, upućenom povodom 140. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, Blinken navodi da je snažno prijateljstvo naših država iskovano kroz zajedničku borbu u dva svetska rata, ali i ličnim vezama ljudi zahvaljujući kojima su oba društva obogaćena.

„SAD stoje uz Srbiju kao modernu i prosperitetnu državu u srcu Evrope na njenom putu ka budućnosti. Opredeljeni smo za sve snažniju političku, ekonomsku i bezbednosnu saradnju, i želimo da radimo sa vama na reformama, negovanju mira i dobrih odnosa sa svim vašim susedima, kao i na dostizanju vašeg cilja članstva u Evropskoj uniji“, naveo je Blinken.

Američki državni sekretar je pozdravio zalaganje Srbije za regionalne ekonomske integracije, koje će, uz inkluzivnu primenu, biti od koristi svim stanovnicima zapadnog Balkana.

Blinken je istakao i da vidi svetlu budućnost u saradnji Srbije i SAD kao prijatelja i partnera u Jugoistočnoj Evropi i kao zemalja koje će zajednički doprinositi bezbednosti na svetskom planu.

„Verujem da će naše države u godinama pred nama izgraditi još snažnije bilateralne odnose“, naveo je Blinken, koji je na kraju pisma istakao da ceni lične napore ministra Selakovića da ojača srpsko-američke odnose.