Printer Friendly Version Ambasador Đurić sa generalnom sekretarkom Karipske zajednice i zajedničkog tržišta @ 5 January 2022 06:06 PM

15. dec 2021.

Ambasador Republike Srbije u Vašingotonu Marko Đurić razgovarao je sa Karlom Barnet, generalnom sekretarkom Karipske zajednice i zajedničkog tržišta (KARIKOM) i tom prilikom istakao opredeljenost Srbije za iznalaženje novih modaliteta ekonomske i obrazovne saradnje sa Karipskim regionom.

Prilikom predaje akreditivnih pisama, čime je preuzeo dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije pri KARIKOM, Đurić je naglasio značaj koji odnosi sa državama Kariba i Latinske Amerike imaju u spoljnoj politici naše zemlje, kako u bilateralnom, tako i u multilateralnom kontekstu.

Govorio je i o istorijskoj povezanosti, saradnji i razumevanju po suštinskim pitanjima od opšteg međunarodnog interesa, ljudskih prava i globalne bezbednosti.

„Srbija prepoznaje poziciju Karipske zajednice kao jedne od vodećih regionalnih platformi za predstavljanje mogućnosti privrednog i akademskog povezivanja, ali i promovisanje vrednosti i principa međunarodnog prava, “ ukazao je Đurić.

Prenevši poruke prijateljstva i saradnje sa karipskim narodima, dodao je i da će naša zemlja nastaviti da aktivno učestvuje u svim aktivnostima koje doprinose jačanju regionalne i međunarodne uloge KARIKOM.

Pored Karipske zajednice, Srbija ostvaruje saradnju sa državama Zapadne hemisfere i kroz Asocijaciju karipskih država i Organizaciju američkih država.