Printer Friendly Version Okrugli sto ,,Biznis sa Balkanom“ @ 5 January 2022 06:17 PM

15. decembar 2021.

Na inicijativu Ambasade Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, danas je u Vašingtonu Američko-centralnoevropska poslovna asocijacija prvi put organizovala okrugli sto pod nazivom „Biznis sa Balkanom“.

Događaj, koji je okupio predstavnike regiona i visoke zvaničnike Ministarstva trgovine SAD i Stejt dipartmenta, imao je za cilj promovisanje ekonomskih, trgovinskih i investicionih potencijala zapadnog Balkana radi povezivanja sa zainteresovanim američkim kompanijama i privrednim organizacijama.

Ambasador Republike Srbije u Vašingtonu Marko Đurić predstavio je aktuelno globalno pozicioniranje Srbije prema najnovijim ekonomskim pokazateljima koji govore u prilog kontinuiranom pozitivnom trendu privrednog razvoja Srbije.

Takođe je izneo ključne prednosti poslovanja u našoj zemlji kao atraktivnom investicionom okruženju, poput dobro razvijene infrastrukture, konkurentne poreske politike, visoko kvalifikovane radne snage i brojnih podsticaja investitorima.

„Srbija ide punom parom napred. Činjenica da ćemo i ovu godinu, uprkos pandemiji, sasvim izvesno završiti među prve tri evropske ekonomije sa 7,5% rasta ukupnog BDP svedoči o odgovornoj i mudro osmišljenoj ekonomskoj politici koju vodimo,“ naglasio je Đurić.

Đurić, čija je i inicijalna zamisao bila organizovanje ovakvog skupa, podvukao je da je naša zemlja privržena regionalnim ekonomskim integracijama i čvrsto opredeljena za saradnju sa svim partnerima u našem delu Evrope.

Podsetivši na dosadašnja dostignuća kroz saradnju u okviru koncepta „Otvorenog Balkana“, ambasador Đurić je preneo i da Srbija visoko uvažava podršku SAD ovoj inicijativi kao novom i svežem pristupu za zajedničko jačanje ekonomske slike našeg regiona, a u skladu sa evropskim vrednostima i idejama.

„Suština koncepta „Otvorenog Balkana“, kako ga je predsednik Vučić formulisao zajedno sa kolegama iz Albanije i Severne Makedonije, jeste olakšanje života građanima i poboljšanje životnog standarda, ali i izgradnja poverenja i razumevanja koji će neizostavno rezultirati opštom dobrobiti za sve uključene strane. To je nova nit koja nas sve povezuje, drži zajedno i čini snažnijim kao celinom, “ ukazao je Đurić.

Zamenik pomoćnika ministra trgovine SAD Dejvid De Falko preneo je da SAD cene bilateralne trgovinske odnose za zapadnim Balkanom i da su posvećene daljem proširenju angažmana u regionu.

„Zadovoljstvo nam je što ćemo u novoj godini moći da povećamo tehničku pomoć i identifikujemo dodatne privredne prilike za američke kompanije“, rekao je De Falko.

Na okruglom stolu, kojem su prisustvovali i predstavnici velikih korporacija poput „Ekson mobil“, „Lokid Martin“, „Rejteon“ i „Koh indastriz“, bilo je reči i o organizovanju posebne trgovinske misije u Srbiji i Crnoj Gori sledeće godine, koja bi američkim kompanijama omogućila direktan uvid u investicione i industrijske mogućnosti naše zemlje.