Printer Friendly Version Ministar Selaković predstavio čikaškim privrednicima ekonomske uspehe Srbije i uslove za investiranje @ 11 January 2022 09:14 PM

6.1.2022.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Čikagu sa predstavnicima nekih od najvećih kompanija iz toga grada i predstavio im ekonomske prilike u našoj zemlji, pre svega pogodnosti i šanse koje se pružaju investitorima.

Selaković je naveo da je Srbija u protekle dve godine imala najbrže rastuću ekonomiju u Evropi, da je, uprkos pandemiji, ostala stabilna po pitanju javnog duga, kao i da je ubedljivo prva u regionu po ostvarenom nivou stranih investicija.

Kako je objasnio, napredak srpske ekonomije je posledica brojnih reformi pokrenutih u vreme kada je sadašnji predsednik Aleksandar Vučić bio na čelu vlade, pre svega fiskalne konsolidacije, ali i opsežnih promena u sistemu obrazovanja.

Selaković je kazao da Srbija ima odlične uslove za razvoj biznisa u mnogim oblastima, posebno u IT sektoru, koji je u poslednjih pet godina ostvario impresivan rast i nastavlja da raste.

O privlačnosti Srbije kao investicione destinacije, prema njegovim rečima, govori i činjenica da su nemačke kompanije u našoj zemlji samo pre nekoliko godina zapošljavale oko 17.500 radnika, a da danas u nemačkim firmama u Srbiji radi oko 74.000 ljudi.

Ministar Selaković je objasnio da Srbija investitorima iz SAD nudi odlične povlastice, povoljne poreske uslove, ali i manje administrativnih prepreka nego države EU, dodavši da kod nas već posluju kompanije poput „Majkrosofta“ i „Amazona“, a da „En-Si-Ar“ zapošljava čak sedam hiljada ljudi.

On je istakao i značaj razvoja infrastrukture u Srbiji, naglasivši da se trenutno gradi deset auto-puteva, što će potpuno promeniti način i kvalitet života i poslovanja u našoj zemlji.

Srbija je, kako je dodao, jedinstvena i po tome što svakog potencijalnog investitora primi predsednik ili premijerka, i što je stvoren efikasan sistem zaštite investicija od korupcije, a komparativna prednost naše zemlje su i brojni sporazumi o slobodnoj trgovini.

Ministar Selaković je sagovornike upoznao i sa epidemiološkom situacijom i merama koje Srbija preduzima u borbi protiv virusa korona, istkavši da smo, kroz konkretnu pomoć, iskazali solidarnost sa susedima ali i brojnim državama širom sveta.

Direktor asocijacije „Vrld biznis Čikago“ (World Business Chicago) Majkl Fasnaht rekao je da su građani Čikaga ponosni na činjenicu da je taj grad dom najveće srpske iseljeničke zajednice u SAD, kao i na uspostavljeno partnerstvo sa pobratimskim gradom Beogradom.

Predstavnici kompanija iz Čikaga imali su veliki broj pitanja o konkretnim uslovima za investiranje u Srbiji. Ministar Selaković je danas imao priliku i da poseti kompaniju "DRV Holdings“ (DRW Holdings) gde se detaljnije informisao o ekonomskim potencijalima Čikaga, pre svega o finansijskom sektoru.

Selaković je, zajedno sa direktorom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arnoom Gujonom, doputovao u Čikago kako bi proveo Božić sa srpskom iseljeničkom zajednicom, a u delegaciji Ministarstva spoljnih poslova je i pomoćnik ministra za ekonomsku diplomatiju Miroslav Knežević.