Printer Friendly Version Ministar Selaković: Brojne mogućnosti za unapređenje saradnje sa Svetom Lucijom @ 3 February 2022 04:39 PM

03. februar 2022.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova, međunarodne trgovine, civilnog vazduhoplovstva i dijaspore Svete Lucije Alvom Romanusom Baptistom.

 

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, Selaković je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ovo prva poseta zvaničnika Svete Lucije našoj zemlji, iznevši očekivanje da će ona doprineti daljem razumevanju i dinamičnijoj saradnji.

Selaković je istakao da je sa ministrom Baptistom razmotrio stanje bilateralnih odnosa i mogućnosti za njihovo unapređenje, naročito u oblastima ekonomije, kulture, prosvete i turizma.

„Iskoristio sam priliku da ministra informišem o društvenoj i ekonomskoj situaciji u Srbiji. Posebno sam istakao ono čime se svi ponosimo, a to su naši ekonomsmi uspesi, i podatak da je Srbija poslednje dve godine najbrže rastuća ekonomija Evrope”, rekao je šef srpske diplomatije.

Selaković je kazao da je sa ministrom Baptistom razgovarao o evropskoj perspektivi Srbije, prenevši i da smo jedina zemlja regiona koje je u prošloj godini valorizovala svoje dosadašnje reforme u vidu nastavka puta ka EU.

Takođe, informisao ga je o situaciji na KiM, dijalogu Beograda i Prištine, ali i o sveukupnoj situaciji u regionu Jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana.

Ministar je ukazao i da je na sastanku zajednički konstatovano da je ekonomska saradnja na simboličnom nivou, napominjući da postoje načini da u čitavom karipskom ragionu razvijamo našu ekonomsku i trgovinsku saradnju.

Kada je reč o jačanju saradnje u oblasti prosvete, ministar je kazao da od ove akademske godine, u okviru programa „Svet u Srbiji“, imamo i prvog studenta sa Svete Lucije, naglasivši da želimo da ohrabrimo naše prijatelje iz te zemlje da se prijavljuju, a da ćemo se potruditi da obezbedimo više stipendija.

Takođe, rekao je da je razgovarano i o modalitetima učešća u radu regionalnih organizacija na zapadnoj hemisferi, rekavši da Srbija u njima ima status posmatrača i da će nastaviti aktivno da promoviše interese za jačanje saradnje s država iz ovog dela sveta.

„Iako smo geografski udaljeni vezuju nas zajedničke vrednosti kojima smo posvećeni, a to je da želimo da živimo u svetu koji se razvija u miru i u duhu saradnje među državama, u duhu multilateralizma, kao i poštovanju osnovih postulata međunarodnog javnog prava“, zaključio je Selaković.

„Veoma sam srećan zbog topline kojom smo dočekani u poseti Srbiji. Uvek ćemo biti prijatelji i razdaljina neće stati na put našem prijateljstvu, jer razdaljina ne utiče na put koji je više putovanje srca nego fizički kontakt“, rekao je ministar Alva Romanus Baptist.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što se u ovom trenutku jedan student iz Svete Lucije obrazuje u Srbiji, jer se, kako je rekao, obrazovanjem gradi novi svet kojem svi težimo.

„Danas sejemo seme prijateljstva i postavljamo temelj drugačije građevine, koja nije Srbija i Sveta Lucija, već jedan entitet koji će rešavati i jednostavna i složena pitanja. Neka Srbija zna da je Sveta Lucija pravi prijatelj“, poručio je ministar Alva Romanus Baptist.

Danas potpisani bilateralni sporazumi, prema njegovim rečima, jesu nasleđe za buduće generacije, jer će za sto godina Srbija i Svete Lucija i dalje sarađivati.

Dvojica ministara potpisali su danas Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, Memorandum o razumevanju o prijateljstvu i zajedničkoj saradnji i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti kulture, saglasivši se da je to dobar osnov i baza za buduću saradnju.

Ministar Alva Romanus Baptist je istakao da su i Sveta Lucija i Srbija rešene da grade bolje društvo kako bi čovečanstvo moglo da živi u boljem svetu, kako danas tako i u budućnosti.

Izvor/Foto: www.mfa.gov.rs