Printer Friendly Version Ministar Selaković sa Eskobarom i Lajčakom o regionalnim pitanjima i dijalogu Beograda i Prištine @ 3 February 2022 04:45 PM

03. februar 2022.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković imao je danas trilateralni sastanak sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i ostala regionalna pitanja na zapadnom Balkanu Miroslavom Lajčakom.

 

Šef srpske diplomatije je ovom prilikom poručio da je Srbija čvrsto na putu evrointegracija, da je u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapređenju svih segmenata našeg društva, te da se nada da će takvo opredeljenje biti i valorizovano otvaranjem pregovaračkih klastera.

Selaković je istakao i našu iskrenu posvećenost regionalnoj saradnji, očuvanju stabilnosti i diplomatskom rešavanju otvorenih pitanja, objasnivši da su mir i stabilnost najviši interes Srbije i uslov nastavka njenog napretka.

Sagovornici su razmotrili niz regionalnih pitanja, a ministar Selaković je istakao da je Srbija dosledna u nemešanju u unutrašnja pitanja susednih država i čvrsta u stavu da je sve nesuglasice potrebno rešavati demokratskim političkim dijalogom.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ministar Selaković je sagovornicima preneo da smo spremni za nastavak dijaloga i otvoreni za postizanje kompromisnog dogovora koji će biti obostrano prihvatljiv.

Selaković je podsetio da je Beograd ispunio gotovo sve obaveze iz dijaloga, dok Priština, ni skoro devet godina nakon postizanja Briselskog sporazuma, nije ispunila njegov glavni deo, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Ministar je sagovornicima zahvalio na ličnom angažovanju u tom procesu, ali i upozorio na opasnost od stalnih nastojanja Prištine da jednostranim potezima obesmisli dijalog i destabilizuje region.

Posebno se osvrnuvši na pitanje organizovanja predstojećih izbora u Srbiji na području Kosova i Metohije, Selaković je naglasio značaj prioritetnog rešavanja tog pitanja, podsetivši da su u protekle dve decenije svi izborni ciklusi koje je organizovao Beograd bili sprovedeni i na teritoriji naše južne pokrajine uz asistenciju OEBS-a.

Izvor/Foto: www.mfa.gov.rs