Printer Friendly Version PV Brnabić: Naša zemlja očekuje punu implementaciju Briselskog sporazuma @ 4 February 2022 03:20 PM

3. februar 2022.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

 

Brnabić je izrazila zahvalnost Lajčaku i Eskobaru na ličnom angažmanu, kao i na svim naporima koje ulažu u napredak dijaloga Beograda i Prištine.

Ona je istakla da Republika Srbija očekuje formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), kao i punu implementaciju Briselskog sporazuma.

Lajčak je rekao da Evropska unija ulaže velike napore u nastavak dijaloga Beograda i Prištine i pozvao je Beograd da nastavi da bude posvećen tom procesu jer je to važno za stabilnost čitavog regiona.

Eskobar je istakao da Sjedinjene Američke Države pažljivo prate ovaj proces i snažno ga podržavaju. On smatra da dve strane jedino kroz dijalog mogu da rešavaju sva otvorena pitanja i da za to ne postoji alternativa.

Predsednica Vlade je na sastanku izrazila svoje nezadovoljstvo činjenicom da Srbima sa Kosova i Metohije nije bilo omogućeno da glasaju na referendumu 16. januara.

Ona je pozvala dvojicu predstavnika da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se Srbima omogućilo glasanje na izborima koji se u našoj zemlji održavaju 3. aprila ove godine.

Izvor/Foto: Tanjug