Printer Friendly Version Ministar Selaković: Obnavljanje saradnje Srbije i SAD prioritet @ 7 February 2022 03:23 PM

05. feb 2022.

Strateški cilj srpske diplomatije u proteklom periodu bio je nastavak evrointegracija, negovanje naših tradicionalnih prijateljstava u svetu, ali i veza sa zemljama sa kojima smo u prošlosti imali skladne ili čak savezničke odnose, ali su oni zanemareni ili pogoršani usled nesrećnih istorijskih okolnosti.

 

To je danas izjavio za Tanjug ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković komentarišući pismo američkih kongresmena i senatora.

Saradnja Srbije i SAD u proteklom periodu bila je jedan od naših prioriteta, a pismo grupe američkih kongresmena predsedniku Bajdenu potvrda je da i sa druge strane postoji volja za zauzimanje takvog pravca u razvijanju naših bilateralnih odnosa, rekao je Selaković.

Činjenica da je ideju o potrebi rada na produbljivanju srpsko-američkog partnerstva podržao veliki broj kongresmena iz obe stranke jeste, takođe, potvrda predanog rada našeg državnog vrha i srpske diplomatije, pre svega predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadora Marka Đurića, koji su ličnim zalaganjem i preduzimljivošću uspeli da srpski kokus u Kongresu SAD učine snažnijim no ikad, naveo je on.

To je učinjeno bez plaćenih lobista, konsultanata, agencija i sličnih pomoćnih sredstava, jer Srbija je iskreno i bez ikakvih kolebanja, čvrsto rešena da odnose sa SAD podigne na najviši nivo u novijoj istoriji, a ta rešenost je, kako se danas jasno vidi, prepoznata u američkoj administraciji, istakao je Selaković.

Prema njegovim rečima, pismo podrške američkih kongresmena potvrdilo je da je Srbija danas na svim meridijanima prepoznata i cenjena kao pouzdan i kredibilan partner, što nedvosmisleno potvrđuje ispravnost spoljne politike predsednika Aleksandra Vučića.

U prošlosti smo bili naviknuti na to da u američkim političkim krugovima cirkulišu razne, uglavnom jednostranačke, deklaracije u kojima se Srbija tretira na potpuno drugačiji način, ali najnovije pismo podrške srpsko-američkom prijateljstvu, koje je potpisao dvostruko veći broj članova kongresa nego bilo koju od pomenutih deklaracija, jeste nagoveštaj velike tektonske promene u američkoj politici i na tome ćemo svakako nastaviti da radimo, naveo je Selaković.

U pismu 16 kongresmena koje je sinoć upućeno američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, poziva se na unapređenje odnosa SAD i Srbije, uz podsećanje na dugu diplomatsku istoriju dve zemlje i njihove snažne odbrambene, bezbednosne i ekonomske veze.

Pismo je upućeno povodom 140. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa SAD i Srbije i kako bi se ohrabrila administracija Džozefa Bajdena da produbi odnose između dve zemlje.

Izvor: Tanjug