Printer Friendly Version Америчка привредна комора поуздан партнер у развоју Србије @ 10 June 2022 03:36 PM

Београд, 9. јун 2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић исказала је синоћ, на свечаности поводом обележавања 20 година рада Америчке привредне коморе у Србији (AmCham), захвалност овој пословној асоцијацији на континуираној подршци развоју економије и предузетништва у Србији.

Брнабић је посебно указала на добре прошлогодишње резултате постигнуте у трговинској размени са САД, као и на америчку подршку иницијативи „Отворени Балкан“.

Она је подвукла да је Америчка привредна комора током две деценије свог рада била снажан и поуздан партнер Владе Србије у стварању бољег пословног амбијента, који је много допринео томе да наша земља постане један од светских лидера у привлачењу страних инвестиција.

То смо постигли не тако што смо давали велике субвенције инвеститорима, већ зато што смо мењали основне законе, као што је на пример закон о раду. Мењали смо нашу администрацију како би била ефикаснија и траспарентнија, пре свега кроз увођење електронске управе, објаснила је она.

Премијерка је предочила да је AmCham заслужан и за напредак Србије у области владавине права и независности правосуђа како би привреда имала сигурност и безбедност.

Заједно смо мењали Србију и улагали у њене најважније и најснажније потенцијале – памет и креативност, а то смо чинили кроз реформе у образовању и улагање у младе предузетнике, стартап и иновационе компаније, подсетила је Брнабић.

Она је нагласила да су америчке компаније, као што су „NCR“, „Microsoft”, „Oracle”, „Philip Morris” и многе друге, али и америчка администрација преко Амбасаде САД у Србији и организације као што је USAID, веровали да Србија није земља јефтине радне снаге, већ земља талентованих, иновативних и креативних људи.

Према њеним речима, у 2021. години извоз робе из Србије у САД достигао је вредност од 435,9 милиона евра и повећао се за 35,5 одсто у односу на 2020. годину, док је увоз износио 408,7 милиона евра, уз раст од 4,7 одсто у односу на прошлу годину.

Председница Владе се осврнула и на одличне резултате када је реч о извозу услуга у 2021. години из Србије у САД, наводећи да је он износио више од милијарду долара или 870 милиона евра, што је двоструко више него што износи извоз робе.

Она је напоменула да при томе имамо и значајан суфицит на нашој страни у вредности од 562 милиона евра. То показује да се односи двеју земаља развијају на најбољи могући начин, уз узајамно поштовање и уважавање, оценила је премијерка и као наредне кораке у овој сарадњи најавила улагање у област вештачке интелигенције и биотехнологије и биомедицине.

Брнабић је, између осталог, пренела захвалност и за велику и отворену америчку подршку иницијативи „Отворени Балкан“, која помаже земљама на њиховом европском путу и показује да регион може да послужи као пример добре сарадње.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs