Printer Friendly Version Američka privredna komora pouzdan partner u razvoju Srbije @ 10 June 2022 03:38 PM

Beograd, 9. jun 2022.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić iskazala je sinoć, na svečanosti povodom obeležavanja 20 godina rada Američke privredne komore u Srbiji (AmCham), zahvalnost ovoj poslovnoj asocijaciji na kontinuiranoj podršci razvoju ekonomije i preduzetništva u Srbiji.

 

Brnabić je posebno ukazala na dobre prošlogodišnje rezultate postignute u trgovinskoj razmeni sa SAD, kao i na američku podršku inicijativi „Otvoreni Balkan“.

Ona je podvukla da je Američka privredna komora tokom dve decenije svog rada bila snažan i pouzdan partner Vlade Srbije u stvaranju boljeg poslovnog ambijenta, koji je mnogo doprineo tome da naša zemlja postane jedan od svetskih lidera u privlačenju stranih investicija.

To smo postigli ne tako što smo davali velike subvencije investitorima, već zato što smo menjali osnovne zakone, kao što je na primer zakon o radu. Menjali smo našu administraciju kako bi bila efikasnija i trasparentnija, pre svega kroz uvođenje elektronske uprave, objasnila je ona.

Premijerka je predočila da je AmCham zaslužan i za napredak Srbije u oblasti vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa kako bi privreda imala sigurnost i bezbednost.

Zajedno smo menjali Srbiju i ulagali u njene najvažnije i najsnažnije potencijale – pamet i kreativnost, a to smo činili kroz reforme u obrazovanju i ulaganje u mlade preduzetnike, startap i inovacione kompanije, podsetila je Brnabić.

Ona je naglasila da su američke kompanije, kao što su „NCR“, „Microsoft”, „Oracle”, „Philip Morris” i mnoge druge, ali i američka administracija preko Ambasade SAD u Srbiji i organizacije kao što je USAID, verovali da Srbija nije zemlja jeftine radne snage, već zemlja talentovanih, inovativnih i kreativnih ljudi.

Prema njenim rečima, u 2021. godini izvoz robe iz Srbije u SAD dostigao je vrednost od 435,9 miliona evra i povećao se za 35,5 odsto u odnosu na 2020. godinu, dok je uvoz iznosio 408,7 miliona evra, uz rast od 4,7 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Predsednica Vlade se osvrnula i na odlične rezultate kada je reč o izvozu usluga u 2021. godini iz Srbije u SAD, navodeći da je on iznosio više od milijardu dolara ili 870 miliona evra, što je dvostruko više nego što iznosi izvoz robe.

Ona je napomenula da pri tome imamo i značajan suficit na našoj strani u vrednosti od 562 miliona evra. To pokazuje da se odnosi dveju zemalja razvijaju na najbolji mogući način, uz uzajamno poštovanje i uvažavanje, ocenila je premijerka i kao naredne korake u ovoj saradnji najavila ulaganje u oblast veštačke inteligencije i biotehnologije i biomedicine.

Brnabić je, između ostalog, prenela zahvalnost i za veliku i otvorenu američku podršku inicijativi „Otvoreni Balkan“, koja pomaže zemljama na njihovom evropskom putu i pokazuje da region može da posluži kao primer dobre saradnje.

Izvor/Foto: www.srbija.gov.rs