Printer Friendly Version Ambasador Đurić: Odnosi Srbije i SAD na dobrom putu i mogu samo dalje da napreduju @ 24 June 2022 06:29 PM

21. jun 2022.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da se odnosi Srbije i SAD nalaze na dobrom putu i da veruje da samo dalje mogu da napreduju, kao i da tome i sam iz prve ruke svedoči u svakodnevnoj komunikaciji sa predstavnicima američke administracije u Vašingtonu.

Đurić je u intervjuu za “Srpski telegraf” rekao da smo uspostavili visok nivo uvažavanja i razumevanja po većini bilateralnih pitanja, da razmenjujemo pozitivne poruke, a da se saradnja u mnogim oblastima svakim danom razvija sve više.

Ambasador Srbije u SAD je naveo da tragedija u Ukrajini utiče na globalne geopolitičke tokove, pa i na međunarodne odnose između gotovo svih zemalja i naglasio da Srbija ulaže trud i energiju da uzlazna trajektorija u odnosima sa Vašingtonom u vremenu teškom za celu Evropu bude nastavljena, pa još i izraženija jer, kako je naveo, imamo želju i interes da tako bude.

Prema njegovim rečima, sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom imamo odličnu saradnju i on je neko ko razume poziciju Srbije i aktivno radi na produbljivanju i učvršćivanju naših odnosa. Đurić je najavio da će se uskoro ambasada Srbije u Vašingtonu i zvanično preseliti u novu zgradu, koja se nalazi samo nekoliko stotina metara od Bele kuće i istorijsko je zdanje koje je bilo u vlasništvu nekadašnjeg državnog sekretara SAD Elihjua Ruta, a koje je pribavljeno u trajnu svojinu države Srbije.