Printer Friendly Version Saradnja sa Nacionalnom gardom Ohaja podsticaj sveukupnim odnosima Srbije i SAD @ 8 September 2022 05:57 PM

8. septembar 2022.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković primio je danas komandanta Nacionalne garde Ohaja general-majora Džona Harisa.

Čestitajući generalu Harisu na dobijanju jednog od najviših državnih odlikovanja Srbije, Ordena srpske zastave drugog reda, ministar Selaković je izrazio zadovoljstvo zbog dugogodišnje uspešne saradnje kroz Program državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ohaja, koja daje podsticaj jačanju sveukupnih odnosa Srbije i SAD.

Prema njegovim rečima, poseban podsticaj vojnoj saradnji Srbije i SAD daće realizacija planiranog zajedničkog angažovanja pripadnika Vojske Srbije i oružanih snaga SAD u okviru misije „Multinacionalne snage i posmatrači“ na Sinaju.

Selaković je kazao da je, uporedo sa nizom aktivnosti vojno-vojne saradnje, Srbija spremna i za dalje jačanje civilno-vojne i civilno-civilne komponente partnerstva sa Ohajom.

Ministar je zahvalio sagovorniku na angažovanju pripadnika Nacionalne garde Ohaja u projektima „Humanitarne asistencije“, u okviru kojih je do sada kompletno renovirano niz osnovnih škola i vrtića širom Srbije.

Selaković je generala Harisa informisao o situaciji na Kosovu i Metohiji i problemima srpskog naroda u pokrajini, naglasivši da Beograd ostaje čvrsto posvećen miru i stabilnosti u regionu, dijalogu sa Prištinom i traganju za kompromisnim i održivim rešenjima, a da smo, sa druge strane, svedoci jednostranih poteza Prištine kojima se destabilizuje situacija.

Sagovornici su istakli značaj misije KFOR za bezbednost na Kosovu i Metohiji i garantovanje mira i stabilnosti na terenu.

Selaković i Haris razmotrili su i niz regionalnih tema, a šef srpske diplomatije istakao je značaj inicijative „Otvoreni Balkan“ za dalji ekonomski razvoj i političku stabilnost regiona.

Izvor/Foto: www.mfa.gov.rs