Printer Friendly Version Delegacija Departmana obrazovanja i univerziteta američke države Ohajo u poseti Srbiji @ 8 September 2022 08:24 PM

8.09.2022.

Delegacija Departmana za obrazovanje i Univerziteta Lorein iz Ohaja u trodnevnoj je poseti Srbiji i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja tokom koje će obići gimnazije u Sremskoj Mitrovici, Zaječaru, Mladenovcu i srednju poljoprivrednu školu Svilajncu, kao i Univerzitet u Beogradu.

 

Delegaciju iz Ohaja primili su u Ministarstvu državni sekretari prof. dr Marijana Dukić Mijatović i prof. dr Ivica Radović i sa saradnicima predstavili sistem obrazovanja u Srbiji, ali se i upoznali sa sistemom obrazovanja u Ohaju.

Državna sekretarka prof. dr Marijana Dukić Mijatović istakla je da Memorandum o razumevanju u oblasti obrazovanja između Srbije i američke države Ohajo, potpisan pre godinu dana, otvara velike mogućnosti za saradnju obrazovnih ustanova Srbije i Ohaja.

"Memorandum o saradnji u oblasti obrazovanja, koje je ključan segment svakog društva, omogućava ne samo unapređivanje bilateralnih odnosa između naše dve zemlje, nego otvara velike mogućnosti da se oba sistema unapređuju i da naše ustanove međusobno sarađuju“, rekla je Dukić Mijatović.

Državni sekretar prof. dr Ivica Radović rekao je da veliki spektar tema i oblasti u kojima je moguća saradnja dva obrazovna sistema.

"Saradnja u oblasti obrazovanja je neograničena i smatram da može biti veoma korisna za oba sistema bez obzira što nisu kompatibilni. Saradnja škola i univerziteta, razmena učenika, studenata i nastavnog kadra, zajednični školski i akademski projekti samo su deo mogućnosti“, rekao je Radović.

Memorandum o razumevanju u oblasti obrazovanja između Srbije i američke države Ohajo potpisao je 2021. godine, u ime Vlade Srbije ambasador u SAD Marko Đurić, zajedno sa rektorom Departmana za visoko obrazovanje Ohaja Rendijem Gardnerom i direktorom Departmana za obrazovanje Ohaja Paolom De Marijom.

Svečanoj ceremoniji potpisivanja prisustvovao je general-major Džon Heris, komandant Nacionalne garde Ohaja, sa kojom Srbija već 15 godina aktivno sarađuje na vojnom planu.

Izvor/Foto: https://mpn.gov.rs/