Printer Friendly Version Ambasador Đurić sa kongresmenom Vilsonom @ 13 December 2023 06:27 PM

12.12.2022.

Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić sastao se sa kongresmenom Džoom Vilsonom, članom Odbora za spoljne poslove, sa kojim je razgovarao o aktuelnim dešavanjima na svetskoj političkoj sceni i zajedničkoj želji za prestankom rata u istočnoj Evropi.

Đurić je Vilsonu ukazao na dešavanja na prostoru Kosova i Metohije i destabilizujuće poteze prištinskih vlasti, ističući činjenice koje govore u prilog konstruktivnom pristupu Beograda kao kredibilnog sagovornika za pregovaračkim stolom.

Ocenivši ga kao iskrenog prijatelja naše zemlje koji pokazuje da Srbija i SAD dele zajedničke vrednosti mira, razumevanja i saradnje, ambasador Đurić istakao je da Srbija veoma ceni svesrdnu podršku kongresmena Vilsona otpočinjanju strateškog dijaloga Srbije i SAD, kao i inicijativi „Otvoreni Balkan“.

Ambasador je iskazao posebnu zahvalnost na kongresnom pismu koje je kongresmen Vilson, zajedno sa kongresmenom Erikom Svolvelom, nedavno uputio predsedniku Džozefu Bajdenu sa predlogom da SAD bude domaćin Samita država „Otvorenog Balkana“.

Među temama razgovora bile su i perspektive daljeg unapređenja vojne saradnje Srbije i SAD, kao i zajednički planovi u domenu proširenja aktivnosti i članstva Srpskog kongresnog kokusa.