Printer Friendly Version Ambasador Đurić sa kongresmenom Mrvanom @ 13 December 2023 06:39 PM

14.12.2022.

U okviru sastanaka sa članovima Srpskog kokusa u američkom Kongresu, ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić sastao se sa demokratskim kongresmenom Frenkom Mrvanom, kome je uručio lično pismo predsednika Aleksandra Vučića.

Povodom aktuelnih dešavanja u severnom delu naše južne pokrajine, ambasador Đurić preneo je kongresmenu Mrvanu zabrinutost zbog sve učestalijeg i intenzivnijeg kršenja osnovnih ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji, podvukavši važnost poštovanja Briselskog sporazuma i neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština.

U domenu ekonomske saradnje, Đurić je upoznao Mrvana sa najnovijim makroekonomskim rezultatima naše zemlje, koji su, uprkos svetskoj krizi, iznad svih očekivanja, naglasivši da Srbija nastavlja da bude predvodnik u regionu po broju stranih direktnih investicija.

Osvrnuvši se i na značajan uspeh koji naša zemlja ostvaruje u IT sektoru kao vodećoj industrijskoj grani, ambasador Đurić preneo je kongresmenu Mrvanu spremnost Srbije da sa saveznom državom Indijanom podeli dosadašnja znanja i iskustva u ovom domenu.

Imajući u vidu da u severozapadnoj Indijani živi značajna srpska dijaspora, dvojica sagovornika razgovarali su i o mogućnostima dalje privredno-industrijske saradnje i nastupa naših kompanija na tamošnjem tržištu.