Printer Friendly Version „Српско културно поподне“ у нашој Амбасади @ 13 December 2023 06:50 PM

19.12.2022.

У Амбасади Републике Србије у Вашингтону одржано је „Српско културно поподне“ на којем је америчкој јавности, супружницима и партнерима чланова дипломатског кора представљена српска ликовна, вајарска и музичка сцена на пресеку генерација.

Догађај, чији је домаћин била супруга амбасадора Андријана Ђурић, одржан је у два дела: први део чинила је групна изложба слика и скулптура деветоро српских савремених уметника названа „Проналажење начина“ („Finding a Way“), док су у другом делу гости имали прилику да послушају дела српских композитора у извођењу Милице Секулић, наше успешне пијанисткиње из Мериленда.

Изложба је плод заједничке визије, труда и креативности Марије Милошевић, директорке галерије „Art For All“ из Београда и кустоса изложбе, и Елизабет Ескобар, супруге специјалног америчког изасланика за Западни Балкан Габријела Ескобара, које су се обратиле у својству специјалних гошћи.

Прочитавши песму коју је написала у знак сећања на боравак у Србији, Елизабет Ескобар говорила је и о личном доживљају српске културе и уметности са којима је имала прилику да се упозна током службовања свог супруга у Амбасади САД у Београду.

Марија Милошевић је образложила уметнички концепт пројекта у контексту међународне размене идеја и глобалне видљивости, указавши при томе на симболику проналажења пута који уметници у Србији прелазе од идеје до материјализације, и проналажења начина за индивидуалну афирмацију уметника кроз професионалност, посвећеност и одрицање.

Јединственост догађаја огледа се у чињеници да је први пут у овој форми обједињено представљање више врста уметности из Србије кроз својеврстан спој музичког стваралаштва у периоду од ХIX до ХХI века са приказом савремене ликовне уметности.