Printer Friendly Version Промоција монографије на пријему у Амбасади Србије @ 4 April 2024 08:56 PM

2.03.2023.

У Амбасади Србије у Вашингтону представљена је монографија „140 година српско-америчких дипломатских односа“, припремљена на иницијативу Амбасаде, а у част овог значајног јубилеја.

На пријему који је амбасадор Србије у САД Марко Ђурић организовао у Амбасади поводом Дана државности и Дана Војске Србије, обратио се руководилац пројекта, историчар и истраживач Александар Гајић.

Гајић је објаснио да је циљ књиге, написане у коауторству са Александром Стевановићем и Сањом Југовић, био да се, на сажет и читаоцу приступачан начин, прикаже континуитет и постојаност односа двеју земаља од 1881. године до данас.

По питању концепта, аутор је указао да књига представља историјски преглед дипломатских односа Србије и Сједињених Америчких Држава, подељен на три тематско-временске целине: од успостављања званичних дипломатских веза до завршне фазе Другог светског рата, од завршетка Другог светског рата до почетка дезинтеграције Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и од почетка југословенске кризе до данашњег тренутка.

Поред приказа дипломатских односа две земље, како је навео, књига укључује и четири прилога међу којима је обраћање супруге председника Републике Србије Тамаре Вучић на отварању нове зграде Амбасаде Србије у Вашингтону, интервју са министром спољних послова Републике Србије Ивицом Дачићем, затим интервју са амбасадором Републике Србије у САД Марком Ђурићем, као и виђења Амбасаде САД у Београду о српско-америчким односима поводом обележавања 140. годишњице билатералних односа.

Све званице на пријему у Амбасади Србије имале су специјалну могућност преузимања поклон-издања књиге у електронском облику.

Издавач ове монографије је Амбасада Србије у Вашингтону, а сам пројекат, реализован током 2021. и 2022. године, подржали су и Градска управа за културу Града Новог Сада, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, Покрајински секретаријат за спорт и омладину, ЈКП Тржница Града Новог Сада, Фонд за капитална улагања Покрајинске владе АП Војводине, ОПЕНС, као и компанија Филип Морис Интернационал, бројни привредници и појединци.