Printer Friendly Version Амбасадор Ђурић разговарао са конгресменом Костом @ 4 April 2024 09:37 PM

2.04.2023.

Амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић разговарао је на Капитол хилу са конгресменом Џимом Костом, чланом Пододбора за Европу у Одбору за спољне послове америчког Конгреса.

Међу главним билатералним темама сусрета била је привредна сарадња, са посебним акцентом на могућностима за заједнички рад на ширењу система енергетске инфраструктуре у Србији, као и на актуелним инфраструктурним инвестицијама и пројектима.

С тим у вези, амбасадор Ђурић известио је конгресмена Косту о напредовању радова на пројекту Моравског коридора, који америчка компанија „Бехтел“ гради у конзорцијуму са турском „Енком“, истакавши његов значај као првог дигиталног коридора у нашој земљи.

„Моравски коридор представља нову развојну шансу за домаћу привреду, индустрију и туризам. Његова изградња у знатној мери допринеће напретку и на локалном нивоу, јер ће се за општине које се налазе на његовој траси и тамошње становништво отворити бројне могућности“, подвукао је Ђурић.

Саговорници су искористили сусрет да размотре и актуелну ситуацију у региону Западног Балкана, као и најважнија међународна питања, констатујући да је проналазак мирног решења за украјинску кризу од највеће хитности.