| |     ћирилица | english  
Naslovna
Obaveštenje o neradnim danima

Tokom predstojećih praznika, Nove godine i Božića, Ambasada Republike Srbije će biti zatvorena u sredu i četvrtak 1-og i 2-og januara, kao i u utorak 7-og januara 2020.g.


 Katolički Božić

Tokom predstojećeg praznika katoličkog Božića, Ambasada Republike Srbije će biti zatvorena u sredu 24-og decembra.Finansijski vodič za povratnike NBS

Poštovani građani,
Narodna banka Srbije je izradila Finansijski vodič za povratnike kojim nastoji da unapredi informisanost naših građana koji žele da se vrate u Republiku Srbiju, sa aspekta deviznih propisa uz nastojanje da se stvore uslovi za njihov lakši povratak i bržu integraciju, kao i za raspolaganje njihovim novcem.
Finansijskom vodiču možete pristupiti putem sajta Narodne banke Srbije putem sledećeg linka:
https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf
verzija na engleskom jeziku
https://www.nbs.rs/internet/english/20/dev/finansijski_vodic_za_povratnike_e.pdfRepublika Srbija i Sveta Lucija uspostavile diplomatske odnose

U utorak, 13. novembra 2019. godine, u prostorijama Ambasade Svete Lucije u Vašingtonu, ambasador Republike Srbije Đerđ Matković i ambasador Svete Lucije Anton Edmunds potpisali su Zajedničko saopštenje o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Svete Lucije.

          

Tom prilikom potpisan je i Memorandum o razumevanju između Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Ministarstva za razvoj mladih i sporta Svete Lucije o saradnji u oblastima omladine i sporta. 

Potpisivanju je prisustvovao i Vladimir Cizelj, specijalni savetnik prvog PPV i MSP Republike Srbije Ivice Dačića.Festival srpskog filma u Vašingtonu, 20-21. oktobar 2019. godineProjekcija filma „Milunka Savić – heroina Velikog rata“, 16. oktobar 2019. godine

U saradnji Ambasade Republike Srbije u Vašingtonu i Francuske alijanse (Alliance Francaise), održaće se projekcija dokumentarno-igranog filma „Milunka Savić – heroina Velikog rata“ u prostorijama Alijanse, dana 16. oktobra 2019. godine sa početkom u 19 časova.Predstava "Čorba od kanarinca" 15. septembar 2019. godineDačić: „Pronalaženje mirnog i trajnog rešenja za Kosovo jedan je od prioriteta američke spoljne politike“

„Razlog mog boravka u Vašingtonu je učešće na Ministarskoj konferenciji o unapređenju verskih sloboda. SAD po drugi put organizuju ovu konferenciju, na ovogodišnjoj učestvovali su predstavnici više od 100 zemalja, bilo je prisutno više od 20 ministara spoljnih poslova.

Na Konferenciji su govorili potpredsednik SAD-a Majk Pens i državni sekretar Majk Pompeo.

Iskoristio sam priliku da ukažem na težak položaj SPC, srpskih vernika na Kim, kao i na sve zločine koji su se na KiM desili prema hrišćanskim vernicima i objektima SPC.

Takođe, boravak u Vašingtonu iskoristio sam da razgovaram sa visokim američkim zvaničnicima. Razgovarao sam sa savetnikom predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, pomoćnikom državnog sekretara Filipom Rikerom i senatorom Ronom Džonsonom.

Tema svih tih razgovora bila je situacija u regionu i razgovori su bili izuzetno dobri. Još jednom se potvrdilo to da se visoko ocenjuje pozicija Srbije vezano za dijalog sa Prištinom. Jasno se označava ko je kriv za prekid dijaloga i jasno se označava šta su dalji koraci, a to znači da takse moraju da se ukinu kako bi se dijalog nastavio.

U tom smislu, svi razgovori su bili veoma korisni i još jednom smo predstavili naše stavove - da smo spremni za nastavak dijaloga ali da ne prihvatamo jednostrane akte Prištine koji pokazuju da oni ne žele nikakav kompromis.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je istakao da je pronalaženje mirnog i trajnog rešenja za problem Kosova visoko na listi američkih prioriteta spoljne politike. Očekujemo još veći angažman Amerike u narednom periodu kako bi se izvršio dodatni pritisak da se takse ukinu i stvore uslovi za nastavak dijaloga", izjavio je šef srpske diplomatije nakon sastanaka u Vašingtonu.Ministar Dačić razgovarao sa Džonom Boltonom

Vašington, 18. jul 2019. godine - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Vašingtonu, na marginama Ministarske konferencije posvećene verskim slobodama, sa Džonom Boltonom, savetnikom predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost.

Tokom razgovora, ministar Dačić izrazio je interes Republike Srbije da se bilateralni odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama dodatno unaprede i podignu na viši nivo, posebno imajući u vidu savezništvo dveju zemalja u oba svetska rata.

Složivši se sa ocenom ministra Dačića o neophodnosti daljeg unapređenja bilateralnih odnosa na svim nivoima, savetnik za nacionalnu bezbednost Bolton posebno je istakao rešenost aktuelne administracije Sjedinjenih Američkih Država da podrži što skoriji nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, koji se vodi pod pokroviteljstvom Visokog predstavnika EU za spoljne poslove.

Šef srpske diplomatije iskoristio je sastanak da izrazi opredeljenost Republike Srbije, kao garanta regionalne bezbednosti i stabilnosti, ka njihovom daljem jačanju, te u tom smislu preneo spremnost naše zemlje na otvorenu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama.Ministar Dačić na Ministarskoj konferenciji o unapređenju verskih sloboda u Vašingtonu

Vašington, 18. jul 2019. godine - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvuje danas na Ministarskoj konferenciji o unapređenju verskih sloboda koja se održava u Vašingtonu.

Šef srpske diplomatije na Ministarskoj konferenciji učestvuje na poziv državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Majka Pompea.

Konferencija predstavlja priliku da se model poštovanja verskih sloboda u Srbiji promoviše na međunarodnom planu i nastavi dijalog sa najvišim predstavnicima administracije u Vašingtonu o stanju i unapređenju ljudskih prava i verskih sloboda, posebno na Kosovu i Metohiji.Odluke o sufinansiranju projekata dijaspore

Obaveštavamo da su 19. juna o.g. donete Odluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu. Odluke možete preuzeti na sledećim linkovima:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdf

 10. Filmski festival Kruga Orfelin u Vašingtonu

U organizaciji Kulturnog kruga Orfelin, u Vašingtonu se 13. i 16. juna 2019. godine održava jubilarni deseti Festival srpskih dokumentarnih, animiranih i kratkih igranih filmova. Svi filmovi prevedeni su na engleski jezik, a ulaz je besplatan.

Više informacija potražite na internet adresi: http://www.orfelin.org/10festival_e.htmlStefanović i Dilon o unapređenju borbe protiv trgovine narkoticima i saradnji srpske policije sa pripadnicima DEA

Vašington, 15. maj 2019. godine - Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović sastao se u Vašingtonu, u okviru višednevne posete Sjedinjenim Američkim Državama, sa predstavnicima Uprave za borbu protiv droga (DEA).

Ministar Stefanović je razgovarao sa direktorom DEA Utamom Dilonom i njegovim saradnicima o unapređenju borbe protiv trgovine narkoticima, kao i saradnje srpske policije sa pripadnicima DEA. 

 

Stefanović je istakao da su pripadnici Ministarastva unutrašnjih poslova Republike Srbije tokom 2018. godine zaplenili više od 4 tone narkotika i dodao da su u ovoj godini rezultati još bolјi, imajući u vidu da je srpska policija, za samo četiri meseca, oduzela više od dve tone droge. 

Stefanović i Dilon saglasili su se da borba protiv narkotrafikinga predstavlјa veliki izazov, ne samo za Srbiju i SAD, već i mnoge druge države. Zbog toga je, kako su istakli, važno utvrditi konkretne korake buduće saradnje naših službi, kako bismo bili još efikasniji u hapšenju kriminalaca i zapleni narkotika. 

Ministar Stefanović je istakao i važnost treninga pripadnika MUP-a u borbi protiv trgovine narkoticima i pozvao Dilona i njegove saradnike da razmotre mogućnost unapređenja saradnje u oblasti edukacije i obuka, sa čim su se predstavnici DEA i složili. 

Direktor DEA Utam Dilon i predstavnici američke Uprave za borbu protiv droga pohvalili su srpsku policiju u dosadašnjoj borbi u suzbijanju prodaje narkotika istakavši da je primetan napredak u ovoj oblasti, što se može videti i kroz nekoliko uspešnih i važnih akcija pripadnika MUP-a. Oni su istakli da samo zajednička borba protiv narkotrafikinga može doprineti ostvarivanju konkretnih rezultata.

Ministar Stefanović je razgovarao sa direktorom DEA Utamom Dilonom i njegovim saradnicima o unapređenju borbe protiv trgovine narkoticima, kao i saradnje srpske policije sa pripadnicima DEA. 

 


Humanitarni koncert ansambla "Srbijana" 11. maja 2019. godineModna revija "Balkan Cultural Experience" 11. maja 2019. godineFestival srpskog filma na Pitsburškom univerzitetuProjekcija filma "Dugo putovanje u rat"

Vašington, 5. mart 2019. godine - U okviru jednomesečnog Festivala frankofone kulture pod nazivom „Francophonie DC“ Ambasada Republike Srbije je, u saradnji sa Institutom Smitsonijan u Vašingtonu, organizovala projekciju dokumentarnog filma „Dugo putovanje u rat“ reditelja Miloša Škundrića.

Film predstavlja deo šireg nacionalnog projekta, podržanog od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, koji je iniciran 2014. godine u čast obeležavanja jubilarnih godina Prvog svetskog rata."Srbija širom sveta klavira" u Kenedi centru

Vašington, 25. februar 2019. godine - U organizaciji Ambasade Republike Srbije i Kenedi centra u Vašingtonu održan je koncert mladih srpskih umetnika na Milenijumskoj sceni Džon F. Kenedi centra za izvođačke umetnosti pod nazivom „Serbia Around the Piano World“.

   

   

Nosilac celokupnog nastupa bila je priznata pijanistkinja mlađe generacije Jasna Popović, koja je programski osmislila koncert u okviru svog međunarodnog projekta Around the Piano World, pokrenutog 2017. godine. Pored nje, nastupali su i bas gitarista Petar Krstajić i vokalni ansambl „Rosa“, dok su vizuelni deo nastupa činila umetnička dela slikara Miljana Suknovića.

Jednočasovni program obuhvatio je solistička i duetna izvođenja poznatih kompozicija iz Andore, Brazila, Izraela, Italije, SAD, Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske i Španije, kao i vokalno izvođenje tradicionalnih srpskih pesama.Koncert Jasne Popović u Kenedi centruKonkurs Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2019. godini.

Konkurs je namenjen srpskim ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima i organizacijama/pravnim licima, koja su registrovana izvan teritorije Srbije.

Tekst konkursa, obrasci za prijavljivanje i dodatne informacije dostupni su na internet stranici Ministarstva kulture i informisanja: http://www.kultura.gov.rs/lat/konkursi/konkurs-za-finansiranje-ili-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulturnih-delatnosti-srba-u-inostranstvu-u-2019--godini 

Rok za podnošenje konkursnih prijava je 1. mart 2019. godine.Dejvid Vujić uručio priznanje Tesline naučne fondacije kongresmenu Tedu Pou

Vašington, 4. decembar 2018 – Počasni predsednik Naučne fondacije „Nikola Tesla“ Dejvid Vujić uručio je kongresmenu Tedu Pou ugraviranu plaketu u znak priznanja i zahvalnosti za njegovu dragocenu podršku Teslinoj naučnoj fondaciji.Slovak Naive Art from SerbiaPobeda tima Ambasade Srbije na diplomatskom fudbalskom turniru

Vašington, 11. avgust 2018. godine - Na diplomatskom fudbalskom turniru koji je povodom Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji prvi put održan u Vašingtonu u organizaciji „Department of Parks and Recreation“, pod pokroviteljstvom gradonačelnice Mjurijel Bauzer i ambasade Ruske Federacije, tim Srbije, sastavljen od predstavnika srpske dijaspore i Ambasade Republike Srbije, osvojio je prvo mesto.

Na turniru pod nazivom "DC Embassy World Cup" učestvovale su ekipe Ambasada 16 zemalja, a grupe su formirane po ugledu na Svetsko prvenstvo u Rusiji. Nakon grupne faze takmičenja u kojoj je naš tim zabeležio dve pobede i jedan poraz, u eliminacionoj fazi je tim Srbije pobeđivao redom Peru, Urugvaj i Brazil i tako se plasirao u finale ovog prestižnog takmičenja.

Finale je više puta odlagano zbog nepovoljnih vremenskih uslova i konačno je održano u subotu 11. avgusta u Vašingtonu na terenima Centra za rekreaciju „Dželef“.

U utakmici za 3. mesto sastale su se ekipe Brazila i Francuske. Utakmica je završena pobedom Brazila, koji je na taj način osvojio 3. mesto.

U velikom finalu sastale su se ekipe Srbije i Argentine. U veoma kvalitetnoj i neizvesnoj utakmici, Srbija je trijumfovala rezultatom 4:1 i time osvojila ovaj turnir.

Pehar najboljem timu uručio je predstavnik grada Vašingtona, a dodeljena su i brojna priznanja i plakete.

Ambasada Republike Srbije ovim putem želi da se zahvali svim igračima koji su učestvovali na turniru i svojom borbenošću i nesebičnim zalaganjem dali doprinos ovom velikom uspehu. Takođe, veliku zahvalnost dugujemo Ministarstvu spoljnih poslova R. Srbije i Fudbalskom savezu Srbije, koji su za finale turnira obezbedili dresove reprezentacije Srbije.Ostvariti punu saradnju između Srbije i SAD zasnovanu na zajedničkim vrednostima i uzajamnom interesu dveju zemalja

Beograd, 28. jul 2018. godine - Obraćanje prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na svečanosti u rezidenciji ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Kajla Skota povodom obeležavanja jubileja - 100 godina od podizanja srpske zastave na Beloj kući

Ивица Дачић - Њ.Е. Кајл Скот


Opširnije...
Dačić: „Veoma značajna poseta Sjedinjenim Američkim Državama sa dobrim rezultatima za Srbiju“

Vašington, 27. jul 2018. godine - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić boravio je u dvodnevnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama povodom učešća na Ministarskoj konferenciji posvećenoj religijskim slobodama i svečanoj ceremoniji obeležavanja stogodišnjice od podizanja srpske zastave na Beloj kući. 

Dacic -_Vasington_jul_2018


Opširnije...
Verska tolerancija i međureligijski dijalog imaju vodeću ulogu u unapređenju ljudskih prava i izgradnji harmoničnih društava

Vašington, 26. jul 2018. godine - Obraćanje prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na Ministarskoj konferenciji posvećenoj religijskim slobodama

Konf - religijske slobode


Opširnije...
Interes Srbije da se bilateralni odnosi sa SAD dodatno unaprede i podignu na viši nivo

Vašington, 26. jul 2018. godine - U okviru dvodnevne posete Sjedinjenim Američkim Državama povodom učešća na Ministarskoj konferenciji posvećenoj religijskim slobodama i na svečanoj ceremoniji obeležavanja stogodišnjice od podizanja srpske zastave na Beloj kući, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se sa Džonom Boltonom, savetnikom predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost. 

Tokom razgovora, ministar Dačić izrazio je interes Republike Srbije da se bilateralni odnosi sa SAD dodatno unaprede i podignu na viši nivo, posebno imajući u vidu savezništvo dveju zemalja u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Složivši se sa ocenom ministra Dačića o neophodnosti daljeg unapređenja bilateralnih odnosa na svim nivoima, savetnik za nacionalnu bezbednost Bolton posebno je istakao otvorenost aktuelne administracije Sjedinjenih Američkih Država za blisku saradnju sa Vojskom Srbije i Ministarstvom odbrane Republike Srbije.

Šef srpske diplomatije iskoristio je sastanak da izrazi opredeljenost Republike Srbije, kao garanta regionalne bezbednosti i stabilnosti, ka njihovom daljem jačanju, te u tom smislu preneo spremnost naše zemlje na otvorenu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Dacic-BoltonMinistar Dačić u Kongresu na svečanosti povodom obeležavanja stogodišnjice od podizanja srpske zastave na Beloj kući

Vašington, 25. jul 2018. godine - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, zajedno sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić i predsednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, učestvovao je na ceremoniji u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država povodom obeležavanja stogodišnjice od podizanja srpske zastave na Beloj kući. 

Kongres 1


Opširnije...
Ministar Dačić razgovarao sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom

Vašington, 24. jul 2018. godine - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama, sastao se u Vašingtonu sa pomoćnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom. 

U današnjem razgovoru potvrđena je obostrana spremnost za jačanje bilateralnih odnosa.

Sagovornici su konstatovali i spremnost za zajednički rad na regionalnoj stabilnosti, kao i potrebu iznalaženja sporazumnog rešenja po pitanju Kosova i Metohije.

micel2Tim Ambasade Srbije na fudbalskom turniru u Vašingtonu

Vašington, 30. jun 2018 – Istovremeno sa održavanjem Svetskog fudbalskog prvenstva u Ruskoj Federaciji, Departman za parkove i rekreaciju Distrikta Kolumbija organizuje fudbalski turnir pod nazivom „Svetsko prvenstvo Ambasada u Distriktu Kolumbija“ na kojem se sastaju fudbalski timovi Ambasada zemalja-učesnica Svetskog prvenstva koje se nalaze u Vašingtonu. Na trećoj odigranoj utakmici u subotu 30. juna 2018. godine, ekipa Ambasade Srbije, pojačana predstavnicima srpske dijaspore iz Vašingtona i okoline, pobedila je ekipu Ambasade Brazila rezultatom 5:2 i tako se kvalifikovala za završnu rundu ovog turnira, koji se simbolično završava 14. jula 2018. godine.Izložba "Tamo daleko: 1918-2018" / "Over There, So Far Away: 1918 - 2018", 26. jul 2018.

Vizuelno-literarna izložba ”Tamo daleko: 1918-2018" biće postavljena u četvrtak, 26. jula 2018. godine između 12:30 i 17 časova u prostorijama Nešnal Pres Kluba u Vašingtonu. 

Ulaz je slobodan. Usled ograničenog broja mesta, neophodna je registracija putem sledećeg linka: https://www.facebook.com/events/2080186138917757/Festival srpskog dokumentarnog filma - 10. jun 2018. u 20 časova

Festival "Krug Orfelin predstavlja: Srpski savremeni kratki i dokumentarni film - Vašington 2018" održaće se 10. juna 2018. godine u bioskopu Avalon (5612 Connecticut Avenue, NW, Chevy Chase, Washington, D.C) sa početkom u 20 časova.

Svi filmovi su titlovani na engleski jezik. Detaljne informacije o ovogodišnjem programu možete pronaći na internet stranici: www.orfelin.org.Unapređenje saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja

Beograd, 24. maj 2018. godine - Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa kongresmenom SAD brigadnim generalom Stivenom Stajversom iz Nacionalne garde Ohaja, koji boravi u poseti Republici Srbiji. Dvojica sagovornika razgovarala su o nastavku razvoja bilateralne vojne saradnje, uz naglasak na saradnju u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i NG Ohajo, koji traje više od 11 godina.

          


Opširnije...
Serbiana Concert "An Evening of Serbian Music"

S E R B I A N A

Vocal chamber ensemble

P r e s e n t s

“An Evening of Serbian Music”

Saturday, May 12, 2018 at 7:30pm

Music Department Concert Hall, Montgomery College, RockvilleU Los Anđelesu otvoren Konzulat Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom

LA

Los Anđeles, 23. april 2018 - U prisustvu državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Nemanje Stevanovića, u Los Anđelesu je 21. aprila 2018. godine svečano otvoren Konzulat Republike Srbije, na čelu sa počasnim konzulom dr Rajanom F. Ozbornom. Konzulat Republike Srbije u Los Anđelesu obuhvata konzularno područje teritorije savezne države Kalifornije. 


Opširnije...
Poseta ambasadora Matkovića Nju Orleansu

Nju Orleans, 20. april 2018 – Na poziv gradonačelnika Nju Orleansa Miča Lendrua, аmbasador Đerđ Matković prisustvovao je obeležavanju 300-te godišnjice osnivanja tog grada.

Tokom boravka u Nju Orleansu, аmbasador se susreo sa guvernerom Luizijane Džonom Belom Edvardom, počasnim konzulom Republike Srbije Gregom Rusovićem, kao i sa predstavnicima srpske dijaspore.Bilateralni odnosi Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državama od izuzetne važnosti za našu zemlju

Toncev 20._april

Beograd, 20. april 2018 - Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Tončev danas je razgovarao sa američkim ambasadorom u Srbiji Kajlom Skotom i ambasadorom SAD-a u Hrvatskoj Robertom Kohorstom. 

Tokom razgovora, državni sekretar je istakao da su bilateralni odnosi Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državama od izuzetne važnosti za našu zemlju. Naglasio je da je Srbija čvrsto opredeljena za članstvo u Evropskoj uniji i da se zalaže za regionalnu stabilnost i razvoj.

Američki ambasadori su se interesovali oko bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske o čemu ih je državni sekretar detaljno informisao apostrofirajući da je pokrenut rad brojnih mešovitih komisija i odbora koji rade na rešavanju bilateralnih pitanja.

Državni sekretar Ivica Tončev ukazao je sagovornicima da je prevashodni interes Srbije da se očuva mir, stabilnost i bezbednost regiona Zapadnog Balkana, čemu doprinosimo konstruktivnim postavljanjem i što ćemo činiti i ubuduće. Istakao je da su odnosi Srbije i Hrvatske od ključne važnosti za regionalnu stabilnost i da ne treba pridavati veliku pažnju pojedinačnim incidentima poput onoga tokom posete članova Sabora Narodnoj skupštini Republike Srbije. Naglasio je i da je predsednik Vučić tokom nedavne posete Zagrebu bio izložen i većim neprijatnostima ali nije prekidao posetu što je svakako bio dobar potez koji je ojačao intenzitet dijaloga dve susedne države.

Sagovornici su se složili da su dobri odnosi Republike Srbije i Republike Hrvatske naročito značajni za trajnu stabilnost Zapadnog Balkana.

Tončev - Skot - KohorstTončev - Skot - KohorstPredavanje ministra Dačića povodom 100 godina savezničkih veza Srba i Jevreja i Srba i Amerikanaca u Prvom svetskom ratu

Dai predavanje

Beograd, 13. april 2018 - Obraćanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića povodom 100 godina savezničkih veza Srba i Jevreja i Srba i Amerikanaca u Prvom svetskom ratu: 


Opširnije...
Državni sekretar Stevanović i Metju Palmer o situaciji u regionu Zapadnog Balkana i važnosti očuvanja dijaloga u cilju rešavanja otvorenih pitanja

Palmer 3_5._april_2018

Beograd, 5. april 2018 - Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Nemanja Stevanović sastao se danas sa vršiocem dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Metjuom Palmerom i ambasadorom SAD-a u Beogradu Kajlom Skotom. 

Državni sekretar Stevanović kritički se osvrnuo na napade prištinske policije na srpske zvaničnike i civile na severu KiM, ocenjujući ih nedopustivim.

Podsetio je na dosadašnju konstruktivnu ulogu Republike Srbije u dijalogu, kao i na izostanak ispunjenja obaveze formiranja ZSO od strane Prištine.

V.d. zamenika pomoćnika DS Metju Palmer je osudio podizanje tenzija i ocenio da je od fundamentalnog značaja nastavak Briselskog dijaloga i implementacija dogovorenog, kao adekvatnog načina za obezbeđivanje stabilnosti i mira, što je u interesu svih strana.

Tokom susreta razmenjena su mišljenja i o aktuelnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana. U tom smislu, obostrano je istaknuta važnost očuvanja dijaloga s ciljem rešavanja svih otvorenih pitanja, kao puta koji vodi prosperitetu zemalja ovog regiona.

Ponovljena je snažna podrška Sjedinjenih Američkih Država tom procesu, kao i nastavku puta Republike Srbije ka punopravnom članstvu u EU.


Стевановић - ПалмерСтевановић - Палмер

 Treći festival srpskog filma u Pitsburgu

Pitsburg, 24. mart 2018 - U organizaciji Srpskog nacionalog saveza, Centra za ruske i istočnoevropske studije Univerziteta u Pitsburgu i Radio Televizije Srbije, treći put po redu uspešno je održan Festival srpskog filma na Univerzitetu u Pitsburgu. 

Na Festivalu su prikazana naša tri filma: „Obećanje“, „Srbi na Krfu“ i „Santa Maria della Salute“. 

Na svečanom otvaranju, publici koju su činili predstavnici filmske industrije, akademske zajednice i srpske dijaspore, obratili su se predsednik Srpskog nacionalog saveza Džon Martić, upravnica Katedre za slovenske studije Univerziteta u Pitsburgu Nensi Kondi i koordinator za kulturnu saradnju Srpskog nacionalnog saveza Miloš Rastović.

 Ambasada Srbije na Festivalu frankofonske kulture

Vašington, 23. mart 2018 – Ambasada Srbije u SAD učestvovala je na Festivalu frankofonske kulture u Vašingtonu, koji će od 2001. godine tradicionalno održava u martu. Na završnoj manifestaciji 23. marta, u prostorijama Kulturnog centra pri Ambasadi Francuske, kolekcionar tradicionalnog srpskog stvaralaštva Biljana Regan predstavila je naše narodne nošnje, umetničke predmete i rukotvorine. Posetiocima su izloženi i podeljeni promotivni i turistički materijali naše zemlje, uz rakiju, vino i domaće poslastice.

Zahvaljujući demonstraciji mladog srpskog preduzetnika Dejana Živanovića, posetioci su mogli da na licu mesta nauče veštinu tradicionalne izrade testa i kora, nakon čega je omogućena i degustacija specijaliteta.

Na svečanosti je, u organizaciji Ambasade Francuske, ogranka Instituta Smitsonijan i fondacije „Alijans fransez”, učestvovalo više od 40 zemalja članica i posmatrača MOF i oko 1200 posetilaca. Kao i u drugim gradovima sveta, ovim festivalom se proslavlja različitost i bogatstvo francuskog jezika, kulture i frankofonih zajednica kroz niz kulturnih događaja i programa.Dačić i Mičel o regionalnoj stabilnosti, evropskom putu Srbije, kao i o nastavku Briselskog dijaloga

Micel 13._mart_2018

Vašington, 13. mart 2018 - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa pomoćnikom državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom koji boravi u Beogradu u okviru svoje prve posete regionu od kad je preuzeo aktuelnu funkciju. 

U razgovoru su razmatrane teme koje se tiču regionalne stabilnosti, evropskog puta Srbije, kao i nastavka Briselskog dijaloga.

Sagovornik je istakao da Sjedinjene Američke Države Republiku Srbiju smatraju jednom od najznačajnijih zemalja regiona i okosnicom stabilnosti na Balkanu.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ukazao je da cenimo podršku SAD-a i izrazio interes da se pozitivna dinamika bilateralnih odnosa razvija i u budućnosti, naročito kada se obeležava 100 godina od kada je, u znak savezništva sa Srbijom, podignuta srpska zastava na Beloj kući.

Pomoćnik državnog sekretara Ves Mičel ukazao je da SAD kontinuirano podržavaju evropski put Srbije i ostvarivanje napretka u okviru Briselskog dijaloga.

U cilju oživljavanja tradicionalno savezničkih veza i prijateljskih odnosa, kao i daljeg intenziviranja saradnje i međusobnog razumevanja, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uručio je pomoćniku državnog sekretara Stejt Departmenta Vesu Mičelu izjavu američkog predsednika Vudroa Vilsona o Kosovu, povodom Vidovdana, pod naslovom „Slavimo Kosovo kao Dan časti" iz Njujork tajmsa od 19. juna 1918. godine.

Dacic Wess_Mitchell_13032018_5Dacic Wess_Mitchell_13032018_6Ministar Dačić razgovarao sa američkim senatorom Ronom Džonsonom

Dacic-Dzonson februar 2018

Beograd, 18. februar 2018 - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa američkim senatorom Ronom Džonsonom koji je u poseti Beogradu. 

Šef srpske diplomatije i senator Džonson razgovarali su o dugoročnom prijateljstvu između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije i važnosti tih odnosa za obe zemlje, kao i za region.

Na današnjem sastanku diskutovalo se, takođe, o načinima za jačanje bilateralnih veza, posebno u svetlu obeležavanja 100 godina od kada je tadašnji predsednik Vudro Vilson naredio da se na Beloj kući podigne srpska zastava.

Razmenjeni su i pogledi o situaciji u regionu i važnosti uloge Republike Srbije u promociji mira i bezbednosti, kako za sam region, tako i za Evropu.

Senator Džonson je izrazio interes Sjedinjenih Američkih Država da pomognu Beogradu u nalaženju dugoročnog rešenja u odnosima sa Prištinom. Sugerisao je da se prošlost ostavi prošlosti, da se ne zaboravi, ali da se oprosti, i da se fokusira na budućnost. Pozvao je obe strane da iskoriste istorijsku priliku za progres u normalizaciji svojih odnosa.

Ministar Dačić je potvrdio spremnost Srbije za ulaganje napora u pronalaženju trajnog rešenja koje će biti u obostranom interesu i u cilju stabilnosti u regionu.Dan državnosti i Dan Vojske Republike Srbije proslavljeni u Kongresnoj biblioteci

Vašington, 15. februar 2018 – U organizaciji Ambasade i Izaslanstva odbrane Republike Srbije u Vašingtonu, održan je svečani prijem u čast obeležavanja Dana državnosti i Dana Vojske Republike Srbije. Prijem je upriličen u „Sali članova Kongresa” Kongresne biblioteke, uz podršku Srpskog kokusa Kongresa SAD i njegovih kopredsedavajućih, kongresmena Teda Poa i Emanuela Klivera.

     

Prijemu je prisustvovalo oko 250 zvanica iz američke administracije, diplomatskog i vojnog kora i srpske dijaspore.

Skupu su se obratili ambasador Đerđ Matković, kongresmen Ted Po, vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država Metju Palmer, general-major Nacionalne garde Ohaja Džon Heris i zamenik državnog sekretara savezne države Merilend Luis Borunda. Tom prilikom je gospodin Borunda, uz iskrene čestitke i najbolje želje za Dan državnosti, u ime guvernera i građana Merilenda, ambasadoru Matkoviću uručio specijalnu povelju kojom se Republici Srbiji izražava “poštovanje, divljenje i počast”.

     Sastanak prvog PPV i MSP Dačića sa DS SAD Tilersonom

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Vašingtonu sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Reksom Tilersonom.

Ministar Dačić je istakao da je sastanak bio izuzetno dobar i naglasio da je razgovor bio posvećen budućnosti i bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

 


Opširnije...
Ministar Dačić: "Za nas su odnosi sa SAD veoma važni"

Vašington, 8. februar 2018 - „U okviru pripreme za sastanak sa državnim sekretarem Tilersonom razgovarao sam s pomoćnikom državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom. Razgovor je bio veoma detaljan, a cilj je bio da se pronađu zajednički interesi SAD i Srbije radi stabilnosti, mira i budućnosti celog regiona i rešavanja otvorenih pitanja.


Opširnije...
Ministar Dačić na 66. Nacionalnom molitvenom doručku

Na poziv organizacionog odbora, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas boravi u poseti Vašingtonu, povodom tradicionalnog učešća na Nacionalnom molitvenom doručku.

Ova manifestacija se organizuje 66. put u hotelu "Vašington Hilton" uz prisustvo velikog broja visokih zvanica iz SAD-a i sveta.

Tom prilikom, šef srpske diplomatije susreo se sa zvaničnicima američke administracije, među kojima je i kongresmen iz Alabame Robert Aderholt, predstavnik Republikanske partije i jedan od osnivača Nacionalnog molitvenog doručka. Dvojica zvaničnika potvrdila su dobre bilateralne odnose i dogovorila dalje unapređenje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Tokom boravka u Vašingtonu ministar Dačić imaće odvojene susrete sa državnim sekretarom SAD-a Reksom Tilersonom, kao i sa pomoćnikom državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom.Zahvalnost kongresmenu Bilirakisu za doprinos u radu Srpskog kokusa u Kongresu SAD-a

Vašington, 8. februar 2018 - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, tokom boravka u Vašingtonu, imao je odvojeni susret sa republikanskim kongresmenom sa Floride Gasom Bilirakisom.

Ministar Dačić i kongresmen Bilirakis razmenili su mišljenja o aktuelnim bilateralnim temama.

Šef srpske diplomatije izrazio je zahvalnost kongresmenu Bilirakisu za aktivan doprinos u radu Srpskog kokusa u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država."Kosovo: A Moment in Civilization" movie screening

A movie by Boris Malagurski "Kosovo: A Moment in Civilization" will be shown in the Avalon Theater,

5612 Connecticut Av. NW, Washington, DC 20015,

on Tuesday, February 20th, 2018.

Tickets can be purchased at: https://bpt.me/3327339.Ambasador Matkovic gost emisije ''This is America and the World"

Vašington, 26. januar 2018 – Ambasador Đerđ Matković gostovao je u emisiji „Ovo je Amerika i svet” (en. This is America and the World). U polučasovnom razgovoru sa poznatim američkim voditeljem i novinarom Denisom Houlijem razmatrano je mnoštvo aktuelnih, kao i tema iz bogate istorije Srbije. Takođe, ambasador je govorio i o turističkim i ekonomskim potencijalima naše zemlje, svojim ciljevima tokom službe u SAD, kao i istorijatu bilateralnih odnosa sa SAD.

Snimak intervjua dostupan je putem ovog linka.  Invitation to the exhibition "Jasenovac – Right to Remembrance"

Permanent Mission of the Republic of Serbia to the United Nations

is honoured to invite you to the exhibition

"Jasenovac – Right to Remembrance"

at the United Nations Headquarters - New York

26 January – 2 February, from 3pm to 5:30pm (weekend days excluded)

The exhibition is dedicated to the International Holocaust Remembrance Day and is aimed at contributing to the maintenance of universal values of humanity and efforts to preserve the memory of the victims of Jasenovac concentration and extermination camp. 

Mandatory R.S.V.P. to sandra.pejic@serbiamissionun.org at least one day prior to the planned visit in order to obtain access pass to the UN HeadquartersKoncert srpskih umetnica u Kenedi centru

Vašington, 12. decembar 2017 – U organizaciji Ambasade Republike Srbije i vašingtonskog Kenedi centra održan je koncert priznatih mladih srpskih umetnica, soprana Biljane Soldo i pijanistkinje Milene Gligić na Milenijumskoj sceni Kenedi centra. Specijalni gost na koncertu bio je poznati peruanski bariton Hoze Sasin.

Jednočasovni program pod nazivom Celebrate the Holidays with Opera from Around the World obuhvatio je solistička i duetna izvođenja poznatih dela srpskih, italijanskih, austrijskih, francuskih, mađarskih, španskih i meksičkih kompozitora.

Salu Milenijumske scene posetilo je više od 200 poštovalaca klasične muzike iz diplomatskog kora, javnog i akademskog života, kao i iz srpske dijaspore.

Snimak koncerta dostupan je putem ovog linka

 Sastanak ambasadora Matkovića sa senatorom Inhofeom

Vašington, 7. decembar 2017 - Ambasador Đerđ Matković imao je radni sastanak na Kapitolu sa senatorom iz Oklahome Džimom Inhofeom. Tokom susreta obostrano je izražena želja za nastavkom unapređenja bilateralnih odnosa u svim oblastima od zajedničkog interesa. U tom smislu je dogovorena poseta senatora Inhofea Republici Srbiji u prvoj polovini 2018. godine.Prijem za članice organizacije ''Women's Diplomatic Series''

Vašington, 6. decembar 2017 – Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu organizovala je svečani prjem za članice organizacije Women’s Diplomatic Series.

Ova organizacija neprofitnog, zatvorenog tipa, osnovana je 2009. godine, sa ciljem da se kroz dijalog, edukaciju i interakciju sa diplomatskom zajednicom Vašingtona članstvu omogući sticanje novih saznanja o različitim zemljama i kulturama.

Tokom prijema, gošćama se obratio ambasador Đerđ Matković, predstaviviši kulturne, turističke i privredne potencijale naše zemlje, kao i kratak pregled istorije Srbije i njenih odnosa sa Sjedinjenim Državama.Biljana Soldo and Milena Gligic on Millennium Stage at the Kennedy Center

Embassy of the Republic of Serbia in Washington, D.C. 

has the pleasure to cordially invite you to a special performance entitled

“Celebrate the Holidays with Opera from Around the World”

featuring two prominent Serbian artists Biljana Soldo (soprano) and Milena Gligic (pianist),

as well as a special guest Jose Sacín (baritone) from Peru,

to be held on the Millennium Stage of The John F. Kennedy Center for the Performing Arts

on December 12th, 2017 at 6 PM.

This performance is featured as part of the Kennedy Center’s free daily performance series on its Millennium Stage in the Grand Foyer: http://www.kennedy-center.org/video/performance/64265.

We regret that, as the theater reaches capacity, seats cannot be saved for patrons who have not arrived or are not next in line.

No free parking is provided for this event.

DIRECTIONS: http://www.kennedy-center.org/pages/visitor/directions

We look forward to welcoming you!Ministar Dačić u Vašingtonu razgovarao sa PDS Vesom Mičelom

Vašington, 30. novembar 2017 - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Vašingtonu sa novim pomoćnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom.

Šef srpske diplomatije prvi je zvaničnik iz Srbije koji je razgovarao sa visokim zvaničnikom američke administracije.

„Razgovori su bili veoma složeni, ja sam se bavio samo jednom temom, kako da nađemo zajednički interes između SAD i Srbije. Imajući u vidu viševekovno prijateljstvo i dugu tradiciju diplomatskih odnosa, insistirao sam na tome kako da pronađemo minimum zajedničkih interesa, ako već ne možemo maksimum, kako bismo zajednički doprineli stabilnosti našeg regiona. U tom smislu je sastanak sa Mičelom bio od velikog značaja, i očekujem njegov dolazak u Srbiju sledeće godine. Srbija ima konstruktivan prilaz, Srbija želi da doprinese stabilnosti regiona, ali Srbija želi da se uvaže i njeni interesi i da se dođe do pravednog i trajnog rešenja za sve probleme u regionu, a naročito za pitanje Kosova i Metohije", rekao je nakon sastanka ministar Dačić.Ministar Dačić razgovarao sa senatorom Ronom Džonsonom

Vašington, 30. novembar 2017 - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Vašingtonu sa senatorom Ronom Džonsonom iz savezne države Viskonsin, predsedavajućim Komitetu za unutrašnju bezbednost i Potkomitetu za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju.

Na današnjem sastanku sagovornici su razmenili mišljenja o aktuelnom političkom dijalogu i obostrano je dogovoren zajednički rad na daljem unapređenju bilateralnih odnosa.Sastanak sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Herbertom Rejmondom Mekmasterom

Vašington, 30. novembar 2017 - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, drugog dana boravka u Vašingtonu, učestvovao je u Beloj kući na zajedničkom sastanku ministara spoljnih poslova regiona sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država Herbertom Rejmondom Mekmasterom.

Na sastanku je istaknuto da su SAD posvećene očuvanju stabilnosti regiona, napretku svih zemalja regiona i izražena je spremnost za intenziviranjem saradnje. „Cilj današnjeg sastanka bio je da se pošalje poruka da SAD žele stabilnost u regionu i da žele napredak svih u regionu Zapadnog Balkana".

"Na sastanku je svako izneo svoje mišljenje, ja sam posebno istakao da nema stabilnosti u našem regionu ukoliko SAD ne pronađu zajednički interes sa najvećom zemljom i najvećim narodom na Balkanu, a to je Srbija i srpski narod, kao i da je potrebno da tražimo minimum zajedničkih interesa kako bi doprineli stabilnosti čitavog regiona" rekao je nakon sastanka šef srpske diplomatije Ivica Dačić.Ministar Dačić na konferenciji Atlantskog saveta o Zapadnom Balkanu

Vašington, 29. novembar 2017 - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je danas u Vašingtonu na konferenciji Atlantskog saveta o Zapadnom Balkanu.

Na panelu „Investiranje u budućnost: Mogu li preduzetnici da poprave Balkan", šef srpske diplomatije poručio je da je stabilizacija Zapadnog Balkana ključna za razvoj ekonomije tog regiona. "Ekonomija može da ima pozitivnu ulogu za stabilizaciju čitavog regiona, ali to je proces u kome sve zavisi jedno od drugog. Nema razvoja ekonomije bez stabilizacije regiona."

"Želim da kažem da smo na Zapadnom Balkanu mi najvažniji ekonomski partneri jedni drugima", rekao je on i ukazao na zajedničke infrastrukturne projekte poput izgradnje autoputeva i unapređenja železnice u regionu. "Postigli smo značajne korake u međusobnim dogovorima oko toga kako da uklonimo barijere za saradnju i na koji način da podignemo BDP i povećamo investicije i zaposlenost u našem regionu".

Ministar Dačić posebno je naglasio da je Republika Srbija unapredila i ekonomske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Zahvalio je američkim partnerima na spremnosti i angažmanu u zajedničkim naporima na unapređenju ekonomske saradnje SAD-a i Srbije.


Opširnije...
Prijem u Ambasadi za članove Harvard kluba u Vašingtonu

Vašington, 16. novembar 2017. godine - Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu bila je domaćin svečanog prijema za članove Harvard kluba iz Vašingtona. Harvard klub u Vašingtonu je neprofitna organizacija koja okuplja više od 20.000 nekadašnjih diplomaca ovog prestižnog Univerziteta, kao i aktuelne studente i profesore Harvard zajednice. Deo je međunarodne mreže koju čini više od 185 Harvard klubova u više od 70 zemalja sveta.

Prijem je bio organizovan sa željom da se članovima Harvard kluba predstavi Republika Srbija. Ambasador Đerđ Matković je u svom obraćanju prisutnima izneo kratak pregled istorije naše države, njenog aktuelnog spoljnopolitičkog pozicioniranja u svetu, privrednih, kulturno-prosvetnih i turističkih potencijala, kao i odnosa sa SAD.USAID projekat poboljšao uslove poslovanja u Srbiji

Beograd, 16. novembar 2017. godine – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas, u video-poruci povodom obeležavanja završetka Projekta za bolje uslove poslovanja USAID BEP “Sedam godina reformi za bolje uslove poslovanja”, da je taj projekat ispunio ulogu i pružio veliku podršku Srbiji u njenim evropskim integracijama.

Američka agencija za međunarodni razvoj i Vlada Srbije obeležili su uspeh USAID projekta za bolje uslove poslovanja – sedmogodišnje inicijative vredne 19,5 miliona dolara, koja je pomogla Srbiji da postane bolje mesto za poslovanje.

Brnabić je istakla da je taj USAID projekat dosta doprineo Srbiji kroz promociju saradnje javnog i privatnog sektora.Ambasador Matković čestitao Vesu Mičelu na postavljenju

Vašington, 2. novembar 2017 – Ambasador Đerđ Matković prisustvovao je današnjoj svečanoj ceremoniji polaganja zakletve Vesa Mičela, novoimenovanog pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove u Stejt departmentu. Tom prilikom, ambasador Matković je lično čestitao gospodinu Mičelu na postavljenju, poželevši mu uspeh u obavljanju ove visoke i odgovorne dužnosti.Surinam povukao odluku o priznanju Kosova

Beograd, 31. oktobar 2017 - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je na vanrednoj konferenciji za novinare koja je održana u Ministarstvu spoljnih poslova saopštio da je Vlada Republike Surinam povukla odluku o priznanju Kosova i Metohije kao nezavisne države. Šef srpske diplomatije obavestio je da je tokom noći stigla diplomatska nota iz Surinama o povlačenju odluke.

"Oni su 8. jula 2016. godine priznali nezavisnost Kosova", rekao je ministar Dačić, i dodao da je za njegovog mandata samo pet država priznalo Kosovo, a da je jedna povukla svoju odluku. On je napomenuo da je do sada 106 država priznalo nezavisnost Kosova.

"Ovo je istorijski događaj za nas - ovo nismo uradili parama jer ih nemamo, niti pritiscima jer nismo u mogućnosti - već posvećenošću", naglasio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova.Intenziviranje saradnje sa SAD u cilju daljeg privlačenja američkih investicija u privredu Srbije

Beograd, 16. oktobar 2017. godine - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas privredno-političku delegaciju američke savezne države Merilend, na čelu sa državnim sekretarom Merilenda Džonom Vobensmitom, koja boravi u poseti Beogradu. Ministar Dačić istakao je da Srbija ima interes za intenziviranje svih vidova saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama, naročito na planu ekonomije i daljeg privlačenja američkih investicija u privredu Srbije. Sagovornici iz Merilenda izrazili su zadovoljstvo zbog svoje posete Srbiji, prilikom koje će osim u Beogradu, boraviti i u Novom Sadu i Nišu. Konstatovan je interes ove američke savezne države za poslovanje i ulaganje njihovih kompanija u oblasti zaštite životne sredine u našoj zemlji. Sastanku sa naše strane prisustvovali su i ministri za zaštitu životne sredine i državnu upravu i lokalnu samoupravu Goran Trivan i Branko Ružić.Ambasador Đerđ Matković predao akreditivna pisma predsedniku Kolumbije

Bogota, 10. oktobar 2017 - Izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije na nerezidencijalnoj osnovi u Republici Kolumbiji Đerđ Matković predao je danas, 10. oktobra 2017. godine, akreditivna pisma predsedniku Republike Kolumbije Huanu Manuelu Santosu i ministarki inostranih poslova Republike Kolumbije Mariji Angeli Olgin na svečanoj ceremoniji upriličenoj u predsedničkoj Palati Narinjo.Ministar Dačić razgovarao sa kongresmenom Tedom Poom

Beograd, 9. oktobar 2017 - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa kongresmenom Tedom Poom, kopredsedavajućim Srpskom kokusu, koji boravi u poseti Beogradu. Šef srpske diplomatije je izrazio zahvalnost kongresmenu Pou na njegovom dosadašnjem angažovanju o okviru Srpskog kokusa, s ciljem afirmacije odnosa dve zemlje i boljeg razumevanja politike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, što je potvrđeno i izlaganjem u Predstavničkom domu Kongresa, povodom obeležavanja godišnjice „Halijard" misije, kao i upućivanjem kongresnog pisma podrške državnom sekretaru Tilersonu, 03. oktobra. Sagovornici su izrazili obostrano zadovoljstvo zbog unapređenja ukupnih bilateralnih odnosa, od napretka u političkom dijalogu do razvoja ekonomskih odnosa. Tokom razgovora ohrabrene su aspiracije Srbije ka članstvu u EU, kao i konstruktivna uloga u očuvanju stabilnosti regiona Zapadnog Balkana. Zahvalivši na gostoprimstvu, kongresmen Po je izrazio spremnost da, sa svoje strane, nastavi sa zalaganjem radi daljeg unapređenja bilateralnih odnosa, podsećajući da prijateljstvo naša dva naroda datira još iz vremena savezništva u Prvom svetskom ratu.Predstava HadersfildObeležavanje godišnjice operacije "Halijard", izložba i prijem u Predstavničkom domu Kongresa
U organizaciji Ambasade R. Srbije u Vašingtonu i Srpskog kongresnog kokusa 18. jula 2017. godine u svečanoj sali Predstavničkog doma Kongresa SAD organizovana je izložba i prijem u čast obeležavanja godišnjice misije„Halijard“, vojne operacije u kojoj je tokom Drugog svetskog rata spaseno oko 500 američkih pilota Prisutnima su se obratili amb. RS Đerđ Matković i kopredsedavajući srpskog kokusa kongresmen Ted Po i kongresmen Emanuel Kliver, a gosti su imali priliku da vide fotografije snimljene tokom ove vojne operacije koje je obezbedila „Halijard“ Fondacija.

Ambasador Srbije Đerđ Mаtković sa kongresmenima E. Kliverom i T. PoomPoseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Sjedinjenim Američkim Dražavama
Vašington, 17. jul 2017 - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je 16. i 17. jula u zvaničnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama. Pored glavnog sastaka sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom, predsednik Srbije imao je niz bilateralnih susreta, uključujući sastanke sa predsedavajućim i kopredsedavajućim Senatskog potkomiteta za Evropu senatorom Ronom Džonsonom i senatorom Krisom Marfijem, kao i sa kopredsedavajućim Srpskog kongresnog kokusa kongresmenom Tedom Poom i Emanuelom Kliverom.
 
Takođe, održan je susret predsednika Vučić sa šefom Biroa Nacionalne garde SAD generalom Džozefom Lengijelom i komandantom Nacionalne garde Ohaja general-majorom Markom Bartmanom. Tokom boravka u Vašingtonu, predsednik Vučić sastao se i sa predstavnicima Poslovnog saveta za međunarodno razumevanje (Business Council for International Understanding) i prisustvovao potpisivanju Memoranduma o razumevanju sa kompanijom CISCO, koja se bavi dizajniranjem, proizvodnjom i prodajom opreme za računarsko umrežavanje.

Sastanak predsednika Aleksandra Vučića i potpredsednika SAD Majka Pensa

 

 


Opširnije...
Književno veče Vide Ognjenović u Delegaciji EU u Vašingtonu
U Delegaciji Evropske Unije u Vašingtonu 7. juna 2017. godine održano je književno veče gospođe Vide Ognjenović, istaknutog srpskog pisca, dramaturga i pozorišnog reditelja. Događaj je organizovan u saradnji Ambasade Srbije sa Delegacijom Evropske Unije i srpskim kulturnim krugom "Orfelin" u okviru programa EU pod nazivom "Razgovor u kulturi".
 
U izuzetnom izlaganju literarno-filozofskog karaktera započetom esejem "Moj herojski knjiški moljac" i razgovoru sa publikom Vida Ognjenović se bavila temom položaja književnosti i visoke umetnosti u posthumanističkom društvu, odnosom savremenog društva i tehnologije, postmodernoj estetici, nestajanju čitalačke publike i komercijalizaciji savremenog pozorišta. Događaj je vodila pisac i producent Milena Trobožić Garfild.
 

Opširnije...
Predstavljanje knjige za decu "Dorćolski mačak Žuća"

Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu vas poziva  na predstavljanje knjige za decu

“Dorćolski mačak Žuća a ne neka obična bezimena mačka”

i čas crtanja sa autorkom Dušankom Komnenić

Petak, 28. april 2017. 6:00 pm – 7:30 pm

RSVP do 26. aprila na info@serbiaembusa.org

Knjiga će biti predstavljena na srpskom jezikuMeđunarodni javni konkurs za izradu najboljeg idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studenstskom trgu u Beogradu

Gradska uprava Grada Beograda, Sekretarijat za kulturu, objavila je javni međunarodni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu.

Uslovi konkursa na srpskom i engleskom jeziku sa biografskim podacima Z. Đinđića.Festival Frankofonije - Prikazivanje srpskog dokumentarnog filma "Obećanje" i prijem u Ambasadi Francuske
 
U okviru festivala Frankofonije, u Ambasadi francuske u Vašingtonu u petak, 10. marta ove godine održana je filmska projekcija srpskog dokumentarnog filma "Obećanje" reditelja Željka Mirkovića i autora Dušana Gajića. Film "Obećanje" prati život francuske porodice koja se doselila u selo Rogljevo u Istočnoj Srbiji kako bi započela proizvodnju organiskog vina u nekada čuvenom vinogradarskom kraju.
 
Goste je pozdravio ambasador Srbije. g. Đerđ Matković, a nakon filma organizovan je razgovor sa rediteljem Ž. Mirkovićem i autorom D. Gajićem i upriličen koktel na kojem su se služila vina iz Župe.

 


Opširnije...
Prijem povodom Dana državnosti i Dana vojske Republike Srbije
U saradnji sa kancelarijama kopredsedavajućih srpskog kokusa, kongresmenom Tedom Poom i kongresmenom Emanuelom Kliverom, 16. februara 2017. godine u Kongresnoj biblioteci  održan je prijem povodom Dana državnosti i Dana vojske Republike Srbije. Glavni gost svečanosti bila je amb. Meri Vorlik, prvi zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik za međunarodna energetska pitanja u Stejt departmentu. 

Opširnije...
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao sa novim državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom

 

Vašington, 2. februar 2017 - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u Vašingtonu gde je danas prisustvovao 65. nacionalnom molitvenom doručku. 

Šef srpske diplomatije, tokom Molitvenog doručka, razgovarao je sa novim državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Reksom Tilersonom. Ministar Dačić pozvao je državnog sekretara SAD da dođe u posetu Srbiji.Konkurs Ministarstva kulture i informisanja za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti za 2017.

Ministarstvo kulture i informaisanja Republike Srbije raspisalo je Konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u 2017. godini.

Konkurs je prvenstveno namenjen stranim izdavačima zainteresovanim za srpsku književnost i kulturu.

Tekst konkursa, obrasci za prijavljivanje i dodatne informacije dostupni su na internet stranici Ministarstva kulture i informisanja 

Rok za podnošenje konkursnih prijava je 28. febrauar 2017. godine.Konkurs Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu

Ministarstvo kulture i informaisanja Republike Srbije raspisalo je Konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017. godini.

Konkurs je namenjen srpskim ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima i organizacijama/pravnim licima, koja su registrovana izvan teritorije Srbije.

Tekst konkursa, obrasci za prijavljivanje i dodatne informacije dostupni su na internet stranici Ministarstva kulture i informisanja 

Rok za podnošenje konkursnih prijava je 28. febrauar 2017. godine.Međunarodni Dan holokausta i izložba „JASENOVAC-PRAVO NA NEZABORAV“
Povodom obeležavanja međunarodnog Dana holokausta 27. januara i 75 godina od osnivanja ustaškog logora Jasenovac u Njujorku je od 27. do 30. januara boravila delegacija R. Srbije. Delegaciju je predvodio g. Vladimir Božović, savetnik premijera Vlade Srbije, a u njenom sastavu bili su Ivan Kostić, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine RS, preživeli logoraši, 15 naučnih istraživača, dva ambasadora UNICEF-a i umetnici.
 
Na Dan holokausta delegacija Srbije prisustvovala je centralnoj ceremoniji u Ujedinjenim nacijama, a istog dana otvorena je izložba „Istina o Jasenovcu-pravo na nezaborav" koja predstavlja najveću postavku o Jasenovcu ikada priređenu u inostranstvu. Izložba „Istina o Jasenovcu-pravo na nezaborav", održana je organizaciji Instituta za holokaust iz Izraela i Instituta za Jasenovac iz Njujorka, uz podršku ministarstava spoljnih poslova Srbije i Izraela. Tom prilikom prikazani su materijali Međunarodne Ekspertske grupe istoričara, 25 skulptura vajara Ljubiše Mančića i Katarine Tripković i 21 crtež slikara Dragana Jelovca, foto zid Vukice Mikače, autentične predmete Memorijalnog centra Donja Gradina, knjige, projekciju filmova: „A bogovi su ćutali" i „Šaulov sin". Izložena građa prikupljena je iz arhiva Izraela, Nemačke, SAD, Italije, Norveške, Srbije, Republike Srpske i Hrvatske. 
 
Izložbu o genocidu i Holokaustu u NDH-a realizovao je njujorški Institut za Jasenovac koji u tom gradu već 15 godina organizuje godišnje konferencije o ovom ozloglašenom logoru. Takođe, Grad Njujork je jedini inostrani grad koji je doneo zvaničnu odluku da se 22. april, Dan proboja jasenovačkih logoraša proglasi za Dan Jasenovca (Jasenovac Remembrance Day), koji se obeležava svake godine od 2005. godine u Njujorku. Park holokausta u Njujorku jedini je inostrani memorijalni park u svetu gde postoji spomenik Jasenovcu koji je podigla srpska dijaspora.
 
 
 

Opširnije...
Predstavljanje knjige o srpsko-američkim ekonomskim odnosimaKoncert Bilje Krstic i orkestra Bistrik u Kenedi centru

Vašington - Na Milenijumskoj sceni Kenedi centra u organizaciji Ambasade Srbije u Vašingtonu 13. decembra 2017. godine održan je koncert srpske umetnice Bilje Krstić i orkestra Bistrik. Nakon osam godina, ovaj šestočlani ansambl ponovo je nastupio u Vašingtonu donoseći nova izvođenja tradicionalne muzike Srbije i Balkana.

Pored numera sa ranijiih albuma, program je obuhvatio i premijerne kompozicije sa novog albuma "Svod" koji ce izaći u januaru 2017. u izdanju britanske muzičke kuće "Arc Records". Prethodno, u okviru ovogodišnjeg posete SAD ansambl je održao uspešan koncert u Bostonu. Novi Sporazum MSP - MPNTR o organizovanju obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu

Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije potpisali su 04.10.2016. godine novi Sporazum o organizovanju obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu. Sporazum možete preuzeti ovde.Odnosi sa Srbijom veoma važni za SAD

Beograd/Njujork, 23. septembar 2016. godine - Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa zamenikom državnog sekretara SAD Entonijem Blinkenom, sa kojim je razgovarao o odnosima dveju zemalja, situaciji u regionu, evropskom putu Srbije i dijalogu sa Prištinom.

Premijer Vučić je obavestio zamenika Blinkena o ekonomskim reformama, koje je Vlada Srbije sprovela, i naglasio da je Srbija mnogo uložila u svoj napredak i da će učiniti sve kako bi održala stabilnost u regionu zapadnog Balkana, jer stabilan region znači ekonomski prosperitet svih zemalja. 


Uputivši zahvalnost zameniku državnog sekretara Blinkenu na posvećenosti i pomoći koju pruža Srbiji, premijer Vučić je zahvalio i na izvanrednoj poseti potpredsednika Džozefa Bajdena Beogradu i njegovoj ličnoj podršci Srbiji.

Zamenik američkog državnog sekretara Blinken je rekao da je za SAD veoma važan odnos sa Srbijom, kao ključnom zemljom regiona, i pozdravio sve reforme koje je Vlada Srbije sprovela. 

On je naglasio da je važno da Srbija nastavi svoj evropski put, jer će to ubrzati napredak celog regiona. 

Gospodin Blinken je premijeru Vučiću preneo pozdrave potpredsednika SAD Džozefa Bajdena i njegovu poruku da je izuzetno zadovoljan svojom posetom Srbiji u avgustu ove godine.

 


Bilateralni odnosi Srbije i SAD na uzlaznoj putanji
Beograd, 16. avgust 2016. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, nakon sastanka sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, da očekuje značajnu podršku te zemlje u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, bez čega nema boljeg života građana i ekonomskog napretka.
 
Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Bajdenom u Palati Srbija, rekao da je sa potpredsednikom SAD razgovarao o bilateralnim odnosima dveju zemalja, dijalogu Beograda i Prištine i mogućem napretku u budućnosti, kao i regionalnim odnosima i evropskom putu Srbije.
 

Opširnije...
Obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba

Odlukom Vlade Republike Srbije od 29.7.2015. godine o proglašenju Dana sećanja na stradanje i progon Srba, a povodom tragičnog stradanja oko 250.000 pripadnika srpskog naroda u akciji hrvatske vojske 1995. godine pod nazivom “Oluja”, 5. avgust određen je za Dan žalosti na teritoriji Republike Srbije.

Organizacioni odbor za obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba doneo je odluku da se državna manifestacija održi 4.avgusta.2016. godine u 20,00 časova na platou ispred hrama Svetog Ćirila i Metodija, u naselju Busije, Zemun. Ovim putem pozivaju se svi zainteresovani predstavnici dijaspore da u što većem broju prisustvuju ovoj manifestaciji.Ceremonija otkrivanja biste Milevi Marić u Srpskom kulkturnom vrtu u Klivlendu

 

 

U subotu, 19. juna 2016. godine amb. R. Srbije Đerđ Matković prisustvovao je ceremoniji svečanog otkrivanja biste Mileve Marić u Srpskom kulturnom vrtu u Klivlendu u saveznoj državi Ohajo. Mileva Marić, supruga Alberta Ajnštajna, koja je i sama bila izuzetni fizičar i matematičar prva je žena kojoj je podignut spomenik u Srpskom kulturnom vrtu. U njemu se već nalaze biste vladike P.P. Njegoša, Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Stevana Mokranjca i Vuka Stefanovića Karadžića. 
 
Ideja o formiranju Srpskog kulturnog vrta potekla je u proleće 2006. godine od počasnog konzula R. Srbije Aleksa Mačeskog koji je pokrenuo inicijativu prikupljanja neophodnih sredstava. Vrt je otvoren 5. oktobra 2008. godine svečanom ceremonijom kojoj su prisustvovali predstavnici Vlade R. Srbije, Srpske pravoslavne crkve, pokojni senator Džordž Vojinović, gradonačelnik Džekson i članovi srpske dijaspore.
 

 

 

 

 

 


Opširnije...
Učešće ambasadora Matkovića na 46. Generalnoj skupštini Organizacije američkih država

Nj.E. Djerdj Matkovic, ambasador Srbije u Vašingtonu, učestovovao je na 46. Generalnoj skupštini Organizacije američkih država u Santo Domingu, Dominikanska Republika, od 13. do 15. juna 2016. godine. Glavna tema skupa bila "Jačanje institucija za unapređenje održivog razvoja na američkom kontinentu“.
 
Tokom trodnevne konferencije, amb. Matković se susreo sa većim brojem šefova delegacija država članica Organizacije američkih država na kojima je predstavljena kandidatura Srbije za poziciju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i prenet interes Srbije za nastavak uspešnog političkog dijaloga sa državama Latinske Amerike i Kariba. 
 
Ove godine Generalnoj skupštini Organizacije američkih država prisustvovalo je više od pedeset delegacija na visokom nivou, zemalja članica i stalnih posmatrača. Republika Srbija ima status stalnog posmatrača od 2002. godine.  


Međunarodni dan džeza - koncert grupe Aleksandre Dende u Vašingtonu, 30. april 2016Raspisan konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016.

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je raspisalo konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. godini. Cilj konkursa je podsticanje i prezentacija kulturnog stvaralaštva pripadnika srpskog naroda u inostranstvu i očuvanje njihovog kulturnog identiteta. 
 
Rok za prijavu na konkurs je 28. mart 2016.godine. 
Konkurs i detalje u vezi sa ucešćem možete naći na sledećem  linku 


Dan državnosti i Dan vojske Republike Srbije

1. mart  2016 - Kongresna biblioteka SAD

Ambasador Matkovic, pukovnik Dragan Galić, izaslanik odbrane i potpukovnik Dejan Vujklija, pomoćnik izaslanika odrane 

 

Ambasador Matkovic, kongresmen Ted Po, kopredsedavajući Srpskog kokusa i pukovnik Dragan Galić, izaslanik odbrane R.Srbije

 

Ambasador Matkovic i kongresmen Emanuel Kliver, kopredsedavajući Srpskog kokusa 

 

Ambasador Matkovic i Džon A. Hefern, prvi zamenik pomoćnika sekretara za Evropu i Evroaziju 

 

Kongresna biblioteka SAD, Soba članova KongresaUčešće ambasadora Matkovića na Ministarskom savetu Asocijacije karipskih zemalja na Haitiju

Ambasador Srbije u Vašingtonu Đ. Matković predstavljao je R. Srbiju na 21. redovnom Ministarskom savetu Asocijacije karipskih zemalja održanom u Petion-Ville na Haitiju, od 18 do 19. januara 2016. godine.

Pored brojnih sastanaka sa zemljama karipskog regiona, ambasador Matkovic se susreo sa S. Onore, specijalnim predstanikom generalnog sekretara UN i šefom stabilizacione misije UN na Haitiju - MINUSTAH-a čiji je Srbija kontributor. Tom prilikom ambasador je posetio pripadnike MUP-a R.Srbije koji se nalaze u sastavu MINUSTAH-a od jula 2015. godine. Srbija učestvuje u ovoj misiji od 2008. godine, a naš kontingent angažovan je u procesu obuke i nadzora policijskih služenika Nacionalne garde Haitija.

Budući da se u januaru navršilo šest godina od razornog zemljotresa na Haitiju, u kojem je život izgubilo oko 220.000 civila i oko 100 pripadnika MINUSTAH-a, ambasador Srbije je sa specijalnim predstavnikom GS UN S.Onore posetio Memorijalni kompleks i položio venac na spomen ploču posvećenu ovom tragičnom događaju.

 

 NAJAVA DOGAĐAJA Gostovanje premijera Aleksanda Vučića na Brukingsu

 

Budućnost Srbije: izazovi i šanse za regionalnu stabilnost, pomirenje i integracije

Sreda, 16. septembar 2015.

4:00 PM - 5:00 PM 

Brookings Institution

Saul/Zilkha Rooms

1775 Massachusetts Avenue NW, Washington, DC

 

U organizaciji Centra za SAD i Evropu instituta Brukings 16. septembra 2015. godine održaće se izlaganje premijra Republike Srbije Aleksandra Vučića na temu unapređenja političke i ekonomske stabilnosti, regionalne saradnje i evropske perspektive Srbije. U svom obraćanju premijer Vučić će govoriti o izazovima i šansama Srbije i evropskog kontinenta, uključujući i pitanje sve većeg priliva migranata, kao i značaja regionalnog pomirenja. 

REGISTRACIJA GOSTIJUSastanak ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića sa Amosom Hohštajnom, specijalnim izaslanikom za energetiku u Stejt Departmentu

Vašington, 17. jun 2015. godine – Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić sastao se danas u Stejt departmentu sa specijalnim izaslanikom za međunarodna energetska pitanja Amosom Hohštajnom.

Na sastanku su razmatrana pitanja diverzifikacije snabdevanja i izvora energije, kao i unapređenja energetske bezbednosti Republike Srbije. Ministar Antić izneo je spremnost naše strane za daljim jačanjem saradnje na zajedničkim projektima u oblasti energetike.

Specijalni izaslanik Hohštajn izrazio je razumevanje za poziciju Srbije u pogledu energetske diverzifikacije i preneo punu podršku SAD ostvarivanju postavljenih ciljeva. Dogovoren je nastavak dijaloga i saradnje po ovim pitanjima.

Istog dana ministar Antić se susreo sa predstavnicima kompanije „Southern“, jedne od vodećih američkih energetskih kompanija. Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima realizacije projekta izgradnje nove termoelektrane uz primenu „TRIG“ tehnologije putem koje se gasifikacijom uglja električna energija proizvodi uz najviše ekološke standarde.

Dogovoreno je da predstavnici Sauderna do kraja jula, u okviru delegacije američkog Ministarstva energetike, posete Srbiju kako bi se definisali konkretni koraci u realizaciji zajedničkog projekta. Nakon Vašingtona, ministar Antić će posetiti gradove Denver i Feniks gde će se susresti sa predstavnicima kompanija „Rio Tinto“ i „Friport“.Poseta ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića Sjedinjenim Državama

Vašington, 16. jun 2015. godine – Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić započeo je višednevnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) razgovorom sa zamenikom američkog sekretara za energetiku Džonatanom Elkindom.

Antić je na sastanku predstavio interes Srbije za energetsku diversifikaciju, ne samo u pogledu ruta snabdevanja, već i izvora energije. Ministar je ukazao na ambiciju Srbije za energetskom nezavisnošću i razvojem vlastitih energetskih izvora, i posebno istakao potrebu za diversifikacijom snabdevanja gasom Srbije, kako bi zemlja izbegla potencijalne probleme na tom planu uzrokovane geopolitičkim događajima. Srbija, kako je istakao, unapređuje lokalne izvore energije oslanjajući se na energiju vetra i sunca, biomasu, geotermalne izvore i mini-hidroelektrane.

Elkind je podržao nameru Srbije da diversifikuje svoje energetske izvore, i potvrdio spremnost SAD da Srbiji pruže maksimalnu tehničku i logističku podršku, kao i da upute timove istraživača koji bi pomogli u ostvarivanju energetskih ciljeva naše zemlje. On je preneo uveravanje da će Srbiju u najskorije vreme posetiti delegacija Ministarstva energetike SAD, koja će izraditi analizu istraživanja i eksploatacije uglja po najvišim ekološkim standardima.

Zamenik američkog sekretara za energetiku ponovio je značaj koji SAD pridaju Srbiji, kao jednoj od najznačajnijih zemalja u regionu, i izrazio podršku njenim daljim evropskim integracijama. Antić će danas razgovarati sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za međunarodna energetska pitanja Amosom Hokštajnom, nakon čega putuje u Denver i Feniks na razgovore sa predstavnicima kompanija "Rio Tinto" i "Friport", navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.Srbiji neophodna politička podrška SAD na evropskom putu
 

Vašington, 4. jun 2015. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Vašingtonu sa zamenikom državnog sekretara SAD Entonijem Blinkenom o podršci evropskom putu Srbije, situaciji u regionu, dijalogu sa Prištinom i spoljnopolitičkim aktivnostima Srbije.

 

 
Vučić je tokom susreta istakao neophodnost političke podrške SAD evropskim integracijama Srbije, i dodao da je dosta učinjeno na očuvanju mira i stabilnosti u regionu. 

On je obavestio Blinkena o ekonomskim reformama koje sprovodi naša zemlja, i uputio mu poziv da poseti Srbiju.

Zamenik državnog sekretara SAD izrazio je zadovoljstvo ličnim zalaganjem i ulogom premijera Vučića u regionu, kao i radom Vlade Srbije. 

Blinken je istakao da je sve što je do sada učinjeno dovelo do bliže saradnje kako Srbije i SAD, tako i Srbije i EU, i potvrdio da će SAD da ohrabre EU kako bi što pre otvorila pregovore o poglavljima sa Srbijom. 

On je pozdravio ekonomske reforme, i naglasio neophodnost većeg prisustva američkih investitora u Srbiji.

 Vučić i Nuland razgovarali o aktuelnim temama i odnosima Srbije i SAD
 
Vašington, 4. jun 2015. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Vašingtonu sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Viktorijom Nuland o evropskim integracijama Srbije i bilateralnim odnosima dveju zemalja.

Vučić je sa Nuland razgovarao i o rešavanju slučaja braće Bitići, regionalnim izazovima u narednom periodu, kao i o energetskoj bezbednosti Srbije, zapadnog Balkana i Evrope.

 Srbija posvećena očuvanju stabilnosti regiona
 

Vašington, 4. jun 2015. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić održao je danas predavanje na Univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu na temu evropskih integracija Srbije.

 

 


Opširnije...
Puna podrška SAD evrointegracijama Srbije
 

Vašington, 4. jun 2015. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče sa kongresmenom Majklom Tarnerom, koji je i predsednik Parlamentarne skupštine NATO, o odnosima Srbije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i dešavanjima u regionu.
 

Opširnije...
Srbija može da računa na podršku SAD
Vašington, 3. jun 2015. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beloj kući sa savetnikom predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, pri čemu je nakon sastanka poručio da Srbija može da računa na podršku te zemlje.

 

 


Opširnije...
Najbolji uslovi poslovanja za investitore iz SAD

Vašington, 2. jun 2015. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić započeo je trodnevnu posetu Vašingtonu susretima sa predstavnicima najvećih američkih kompanija koje su zainteresovane za ulaganja u Srbiju, kao i sa predstavnicima kompanija koje već posluju‎ na teritoriji Srbije i nameravaju da povećaju svoje kapacitete.

 

 


Opširnije...
Poseta SAD veoma važna za Srbiju
 

Vašington, 2. jun 2015. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić stigao je u zvaničnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gde će, na poziv potpredsednika te zemlje Džozefa Bajdena, boraviti do četvrtka, 4. juna.

 


Opširnije...
Sportski kampovi za decu dijaspore

Desetodnevni fudbalski kamp ,,Sportski kampovi i deca dijaspore” za decu iz dijaspore uzrasta od 8 do 14 godina, počinje 15. jula na Zlataru. Treniranje i druženje organizuje Ministarstvo omladine i sporta u saradnji sa Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Sportskim savezom Srbije.

Pored treniranja fudbala, za učesnike su obezbeđene i edukativne aktivnosti, predavanja o nacionalnoj istoriji i maternjem jeziku. Cena po osobi iznosi 350 evra, a pored svakodnevne sportske obuke, podrazumeva i pansion na bazi deset dana, tri obroka, autobuski prevoz na relaciji Beograd – Zlatar – Beograd, lekarski pregled.

*Obaveza roditelja je da u pisanoj formi daju saglasnost za učešće deteta , kao i obaveza da dođu na kamp sa overenom zdravstvenom knjižicom.

Instrukcije za plaćanje nalaze se ovde.

Kontakt osobe:

1. Slobodan Hranisavljević
stručni saradnik
Tel : 011/ 3035-043, 011/3224-269, 063/ 441 238
Faks: 011/322 0079
I-mejl: slobodanh@eunet.rs

2. Slaven Radonić
stručni saradnik
Tel: 011/ 3035-043; 011/3224-269
Faks: 011/3220-079
I-mejl: slaven.radonic@eunet.rs

 Ministar Dačić razgovarao sa ambasadorom SAD

Beograd, 14. maj 2015. -Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Majklom Kirbijem.

Tokom susreta razmenjena su mišljenja o aktuelnim međunarodnim pitanjima, predsedavanju Republike Srbije OEBS-u, situaciji u regionu Zapadnog Balkana, kao i o najvažnijim bilateralnim temama.

Ministar Dačić izrazio je zadovoljstvo zbog pozitivne dinamike bilateralnog dijaloga i istakao napore i posvećenost koju, kao ovogodišnji predsedavajući OEBS-u, ulažemo da bi se našlo opšteprihvatljivo rešenje za okončanje krize u Ukrajini.Kongresmen Rorabaher u poseti Srbiji

petak, 8.maj 2015 - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa kongresmenom Dejnom Rorabaherom, predsedavajućim Potkomiteta za Evropu i Evroaziju Predstavničkog doma Kongresa SAD, koji boravi u Republici Srbiji u okviru posete regionu. 


 

Na sastanku su sagovornici razmenili mišljenja o regionalnim temama, kao i aktuelnim bilateralnim i međunarodnim pitanjima. Ministar Dačić izrazio je zadovoljstvo zbog pozitivne dinamike bilateralnog dijaloga i ukazao da je spoljnopolitički položaj Srbije danas znatno bolji, što je između ostalog posledica prepoznavanja njene posvećenosti dijalogu sa Prištinom i konstruktivnim odnosom prema susednim zemljama.

Kongresmen Rorabaher preneo je da SAD uvažavaju napore koje Republika Srbija ulaže u cilju ostvarivanja pune regionalne stabilnosti i da je u tom kontekstu postignut veliki napredak. Istakao je i da Srbija ima punu podršku Sjedinjenih Američkih Država u ovom procesu.Ambasador Đerđ Matković održao predavanje studentima Koledza Severna Virdzinija

Амбасадор Ђерђ Матковић одржао је 23. априла 2015. предавање студентима и професорима Колеџа Северна Вирџинија (NOVA), у коме је представио спољнополитичке приоритете, економске потенцијале и туристичку понуду Србије.

 Intenzivnija saradnja obrazovnih institucija Srbije i SAD

Beograd, 14. april 2015. godine – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Srđan Verbić i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi potpisali su danas Memorandum o razumevanju o Fulbrajt programu akademske razmene, kojim je predviđeno povećanje broja stipendista i intenzivnija saradnja obrazovnih, naučnih i istraživačkih institucija Srbije i SAD.


Opširnije...
Predstavljanje knjige Vladimira Pištala "Tesla: Portret među maskama"

Vašington, 2. april, 2015 – U Ambasadi Srbije održano je literarno veče i predstvljanje knjige "Tesla: Portret među maskama" poznatog srspkog pisca Vladimira Pištala. Knjiga je objavljena u Srbiji 2008. godine i ubrzo je postala bestseler. Iste godine knjiga je nagrađena NIN-ovom nagradom za najbolji roman godine. Od tada je prevedena na deset evropskih jezika. Prvo izdanje na engleskom objavljeno 2015. godine u SAD naišlo je na izuzetne ocene američke književne kritike.

 

 

 Konačan dogovor o letovima za SAD do kraja godine

Beograd, 30. mart 2015. godine – Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da do kraja godine očekuje konačan dogovor o letovima za SAD, s obzirom na to da će u aprilu, u ime Vlade Srbije, potpisati sporazum koji su usaglasile Srbija i SAD.

Mihajlović je u izjavi novinarima, uoči konferencije u Privrednoj komori Srbije (PKS), objasnila da bi trenutno trebalo da se prođu određene procedure, i iznela očekivanje da će do kraja godine biti postignut dogovor u vezi sa letovima za SAD.

Prema njenim rečima, letovi bi mogli biti do Njujorka i još nekih destinacija, što će biti dogovoreno sa kompanijom "Er Srbija".

Vlada Srbije je u četvrtak, 26. marta, usvojila tekst Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između Vlade Republike Srbije i Vlade SAD o direktnim letovima između dve zemlje, čime je omogućena obnova direktnih prekookeanskih letova nacionalnog avio-prevoznika.

Ovaj sporazum, koji je iniciralo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, čini Srbiju prvom zemljom u regionu bivše Jugoslavije koja ima direktne prekookeanske letove. 

Sporazum donosi povezivanje dveju privreda, dodatno zapošljavanje i razvoj aerodromske infrastrukture, s obzirom na to da će podstaći izgradnju druge piste i novih putničkih terminala, ali i rast vrednosti brenda Er Srbija. 

Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu postaće atraktivan za potencijalne investitore, kao i pravi regionalni centar, što će doprineti značajnom porastu prevoza robe ka SAD, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.Ubrzano stvaranje boljeg investicionog okruženja u Srbiji

Beograd, 10. mart 2015. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi razgovarali su danas o konkretnim američkim ulaganjima u Srbiji, investicijama američkih kompanija i ubrzanom stvaranju boljeg investicionog okruženja u našoj zemlji.

U razgovoru je istaknuta potreba ulaganja i u manjim mestima, kako bi se tamošnjem stanovništvu omogućio opstanak, kao i istovremeni razvoj drugih delova Srbije."SAD podržava prioritete srpskog predsedavanja OEBS-u", državni sekretar SAD Keri rekao predsedavajućem Dačiću

Vašington, 26.2. 2015. Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas, u funkciji predsedavajućeg OEBS-u, sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem.  

Predsedavajući OEBS-u i državni sekretar SAD razmenili su mišljenja o trenutnoj situaciji u Ukrajini, diplomatskim naporima za okončanje krize i konkretnim koracima koji će, prema planu Trilateralne kontakt grupe, biti preduzeti nakon uspostavljanja primirja. Pomenuti su zamrznuti konflikti iz regiona OEBS-a i trenutno stanje pregovora u formatima Organizacije koji se bave tim pitanjima.

U razgovoru je bilo reči o prioritetima srpskog predsedavanja, koje je Keri podržao, obećavši američku podršku njihovoj realizaciji kroz strukture Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. Ministar Dačić predstavio je sagovorniku i proces evrointegracija Srbije.

Sastanak sa Kerijem poslednja je u nizu aktivnosti prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Dačića tokom posete SAD, gde je, kao predsedavajući OEBS-u, brifovao Savet bezbednosti UN i imao izlaganje pred Helsinškom komisijom o aktivnostima Organizacije, kao i razgovore sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom i ministrima spoljnih poslova Rusije i Ukrajine.

Tokom boravka u SAD, Dačić je, u funkciji ministra spoljnih poslova Srbije, u ponedeljak istupao na otvorenoj debati SB UN posvećenoj održavanju mira i bezbednosti u svetu, te razgovarao sa šefovima diplomatija Kine, Malezije, Venecuele , Nigerije i Novog Zelanda.
U petak, 27. februara, predsedavajući OEBS-u Dačić razgovaraće u Beču sa ambasadorima zemalja Trojke OEBS-a, koju, pored Srbije, čine još Švajcarska i Nemačka, generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom, kao i sa svojom Specijalnom predstavnicom u Ukrajini, ambasadorkom Hajdi Taljavini, i šefom Specijalne posmatračke misije u Ukrajini, ambasadorom Ertugrulom Apakanom.Ponovno jačanje vere i poverenja u cilju stvaranja pozitivne agende za budućnost jeste geslo srpskog predsedavanja OEBS-u
 
Vašington, 25.2. 2015. Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, u funkciji predsedavajućeg OEBS-u, održao je juče izlaganje pred Helsinškom komisijom. 
 
Šef srpske diplomatije je naglasio da je srpskom predsedavanju potpuno jasno da je obaveza naše zemlje, koja je predsedavajuća OEBS-u, da brani ono što OEBS predstavlja.
 
Govoreći o krizi u Ukrajini i oko nje, ministar Dačić je rekao: ''Najznačajniji prioritet jeste da zaštitimo inkluzivni i kooperativni karakter rada OEBS-a i sprečimo da kriza eskalira u konfrontaciju širih razmera. Ulažemo sve napore za ponovno uspostavljanje poverenja među državama učesnicama i obnovu zajedničkog zalaganja za viziju evroatlantske i evroazijske bezbednosne zajednice. Potpuno smo posvećeni zajedničkom angažovanju sa glavnim zainteresovanim stranama u cilju ponovnog uspostavljanja mira u Ukrajini i ostvarivanja stabilnosti za njen narod.
 
Ne mislim da bi trebalo da pravimo kompromis na uštrb naših normi i principa. Naprotiv, moramo ih ponovo potvrditi i ojačati, kako bi ih bilo teže pogaziti''.
 
Predstavljajući prioritete predsedavanja naše zemlje OEBS-u, šef srpske diplomatije je istakao da će se srpsko predsedavanje posebno usredsrediti na suzbijanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu, uključujući radikalizaciju mladih i fenomen stranih boraca.
 
''Helsinški završni akt je u vreme usvajanja bio revolucionarni potez u velikoj meri zato što je uključio i ljudsku dimenziju u pitanje bezbednosti. Danas je naša obaveza i odgovornost da naglasimo i da zaštitimo univerzalne vrednosti: ljudska prava, toleranciju i nediskriminaciju. Učesnice OEBS-a moraju stalno da rade na sprovođenju obaveza u oblasti ljudske dimenzije uključujući i jačanje nacionalnih institucija za ljudska prava. Srpsko predsedavanje će učiniti sve da ih u tome podrži. Ove godine ćemo poseban akcenat staviti na jačanje vladavine prava, slobode izražavanja i slobode medija, uključujući i bezbednost novinara i slobodu okupljanja i udruživanja.
 
Takođe ćemo jačati napore ka uključivanju civilnog društva u rad naše organizacije zato što civilno društvo može i treba da igra ključnu ulogu u zaštiti ljudskih prava i kreiranju politika u zemljama učesnicama''.
 
Srbija će intenzivirati napore ka unapređenju regionalne saradnje i pomirenja na Zapadnom Balkanu. ''Moja zemlja je imala direktne koristi od rada OEBS-a i iz sopstvenog iskustva znamo koliko značajan doprinos mogu dati misije OEBS-a na terenu. Misije OEBS-a na terenu su pouzdani partneri i Srbija je ponosna što je domaćin misije OEBS-a. Iako je svaki region unutar prostora OEBS-a drugačiji, uveren sam da će lekcije Zapadnog Balkana biti korisne u širem smislu. Trenutna bezbednosna kriza na prostoru OEBS-a ističe potrebu za dijalogom i pomirenjem. Iskustvo Srbije pokazuje da je moguće sačiniti pozitivnu agendu čak i kada smo suočeni sa velikim preprekama, usvajanjem pragmatičnog pristupa koji je ciljno orijentisan''.
 
Ministar Ivica Dačić naglasio je u izlaganju da treba da zapamtimo da delimo odgovornost za mir i bezbednost u Evropi.
 
''Čvrsto verujem da OEBS ima ključnu ulogu u sveobuhvatnoj arhitekturi evropske bezbednosti, i to kao inkluzivna platforma za dijalog, izgradnju poverenja i premošćavanje sve većeg jaza između Istoka i Zapada. Sve je ovo sadržano u geslu srpskog predsedavanja koje glasi: Ponovno jačanje vere i poverenja u cilju stvaranja pozitivne agende za budućnost, i mi ćemo uložiti svaki napor u stremljenju ka ovom cilju. Sadašnja kultura konfrontacije mora se zameniti kulturom saradnje i zajedničkog delovanja.
 
Želeo bih da se zahvalim Sjedinjenim Državama na čvrstoj posvećenosti OEBS-u i da će nastaviti da na najbolji mogući način koristi OEBS-ovu inkluzivnu platformu za dijalog i zajedničko delovanje'', izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.
 
Integralnu verziju govora ministra Dačića pogledajte ovde


Ministar Dačić razgovarao sa predsedavajućim Srpskom kokusu u Kongresu SAD

Vašington, 5. februar - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić susreo se danas sa kongresmenom Tedom Poom, predsedavajućim Srpskom kokusu u Kongresu SAD. 


Opširnije...
SAD ponovile podršku Vladi Srbije na putu evrointegracija

Vašington, 5. februar - Prvi potredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prvog dana posete SAD-u sastao se sa visokim predstavnicima američke administracije, predstavnicima Kongresa i Senata. 

Ministar Dačić razgovarao je se sa pomoćnikom državnog sekretara SAD-a Viktorijom Nuland, sa kongresmenima i članovima Srpskog kokusa u Kongresu, kongresmenom Emanuelom Kliverom, kao i sa senatorom Krisom Marfijem. 


Opširnije...
Poseta ministra spoljnih poslova Ivice Dačića SAD

4. februar 2015 - Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u višednevnoj poseti SAD gde će 5. februara u Vašingtonu učestvovati na 63. Nacionalnom molitvenom doručku.

Tokom boravka u SAD šef srpske diplomatije imaće sastanke sa visokim zvaničnicima Stejt departmenta, srpskog Kokusa u Kongresu i predstavnicima Senata.

Ministar Dačić sastaće se sa pomoćnicom američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Viktorijom Nuland, koopredsedavajućim Srpskog kokusa Emanuelom Kliverom i Tedom Poom, kao i sa senatorom Krisom Marfijem.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova će 6. februara učestvovati na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će biti razmatran izveštaj UNMIK.Panel o bezbednosnim izazovima u Evropi u 2015. godini

U Vilson centru je 29. januara održana panel diskusija “Bezbednosni izazovi u Evropi u 2015. godini”. Na panelu su izlagali Martin Dahinden, ambasador Švajcarske u SAD, John Milton Cooper, profesor sa Univerziteta u Viskonsinu, Vladimir Jovičić, privremeni o. p. Ambasade Srbije u Vašingtonu, Oleksandr Chalyi, prvi zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine i Maxim Trudolyubov, urednik lista Vedomosti.

Panel diskusija imala je za cilj da ponudi šure viđenje evropskih bezbednosnih izazova u 2015. godini sa posebnim naglaskom na prioritetima švajcarskog predsedavanja OEBS-om i predstojećim zadacima tokom predsedavanja Srbije.

 


Opširnije...
Predsedavajući OEBS-u osudio eskalaciju sukoba u Ukrajini

Ponedeljak, 19. januar 2015. Nakon pogoršanja situacije na istoku Ukrajine, posebno u oblasti aerodroma u Donjecku, predsedavajući OEBS-u, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, osudio je upotrebu sile u Ukrajini i pozvao sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost i rade na postizanju održivog primirja. 


"Ovaj krug nasilja i eskalacije sukoba ne sme da se nastavi. Sve strane treba da se uzdrže od ratobornosti, zastrašivanja i provokacija", poručio je Dačić.

"Pozivam sve strane uključene u sukob da odmah ulože sve napore da smire tenzije, poštuju primirje i aktivno se, zajedno s OEBS-om, uključe u puno sprovođenje sporazuma iz Minska", rekao je Dačić.

Nesporazume treba rešavati u okviru Trilateralne kontakt grupe, a ne na bojnom polju, poručio je predsedavajući OEBS-u, i pozvao strane u sukobu da u potpunosti poštuju bezbednost pripadnika Specijalne posmatračke misije (SPM) na terenu.Predsedavajući OEBS-u potvrdio podršku institucijama i misijama na terenu ove Organizacije

Predsedavajući OEBS-u, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić juče je u Beču, gde je na Stalnom savetu OEBS-a predstavio prioritete srpskog predsedavanja, razgovarao sa šefovima OEBS-ovih misija na terenu i institucija. 

„Srbija, kao zemlja u kojoj je OEBS već dugo prisutan, pridaje veliku važnost misijama Organizacije na terenu, čije će aktivnosti podržavati tokom predsedavanja", rekao je ministar Dačić.

„Regionalna saradnja, kao i saradnja između regiona, jedan je od prioriteta predsedavanja. Dobrosusedski odnosi nisu nešto što bi se smelo uzimati zdravo za gotovo, već moraju biti negovani. To je proces koji iziskuje dodatne napore, uzajamno razumevanje i mnogo strpljenja."Predsedavajući OEBS-u, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić juče je u Beču, gde je na Stalnom savetu OEBS-a predstavio prioritete srpskog predsedavanja, razgovarao sa šefovima OEBS-ovih misija na terenu i institucija. 


Opširnije...
Srbija zvanično preuzela predsedavanje OEBS-u

Istupanje predsedavajućeg OEBS-u, prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića, na specijalnom sastanku Stalnog saveta OEBS koji je održan danas u Beču. Predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, najoštrije osudio jučerašnji napad na autobus u Ukrajini, zahteva momentalni prekid vatre

14. januar 2015. Predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, oštro je osudio jučerašnji tragični incident u kome je nekoliko ljudi izgubilo život i ranjeno u autobusu blizu vladinog kontrolnog puknta u Buhasu, istočna Ukrajina. 

„Najstrože osuđujem ovaj napad na nedužne civile. Izuzetno me je potresla vest o ovoj nesreći sa tragičnim ishodom i želeo bih da izrazim svoje najiskrenije saučešće porodicama žrtava."

 


Opširnije...
Poruka ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, novog predsedavajućeg OEBS-u, 1. januar 2015.

„Svesni odgovornosti, daćemo sve od sebe da opravdamo ukazano poverenje", rekao je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, novi predsedavajući OEBS-u.Srbija posvećena principima OEBS-a
Beograd, 1. januar 2015. godine – Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je danas da će rešavanje situacije u Ukrajini, zasnovano na poštovanju mirovnog sporazuma svih strana, biti prioritet Srbije kada preuzme predsedavanje OEBS-u.
 
Dačić je ponovio da predsedavanje predstavlja priliku za Srbiju da iskoristi političku volju ka postizanju ciljeva OEBS-a, posebno u vezi sa postojećom krizom u Ukrajini. Odgovor OEBS-a u takvim teškim okolnostima pokazuje da ta organizacija, kada raspolaže neophodnom političkom voljom, može iskoristiti svoje komparativne prednosti, efikasno doprineti rešavanju izazova takvih kriza, i potvrditi značaj OEBS-a kao regionalnog bezbednosnog aranžmana, naglasio je prvi potpredsednik Vlade.

Opširnije...
Usvojena Nacionalna strategija za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma

Beograd, 31. decembar 2014. godine – Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Nacionalnu strategiju za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, koja obuhvata strateško planiranje, koordinaciju i saradnju svih institucija sistema u pravcu smanjivanja rizika od pranja novca i finansiranja terorizma.

Strategija je usmerena i na sprečavanje unošenja imovine za koju se sumnja da je stečena krivičnim delom u finansijski sistem i druge sektore, kao i otkrivanje i procesuiranje počinilaca i oduzimanje nezakonito stečene imovine. 

Nacionalna stretegija obuhvata period do 2018. godine i predviđa formiranje stručnih timova koji će raditi na sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova povodom incidenata na utakmici Srbija – Albanija

sreda, 15. oktobar 2014.

 


Opširnije...
Posthumna dodela Zlatne medalje za zasluge Steli Džatras
Vašington, 11. oktobar 2014. - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posthumno je odlikovao Zlatnom medaljom  za zasluge Stelu Džatras, američkog diplomatu, analitičara i pisca. Medalju za izizetan doprinos u društvenom i kulturom predstavljanju Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama članovima porodice Džatras uručio je savetnik predsednika R. Srbije prof. Oliver Antić.

Opširnije...
Poštovanje i podrška SAD za reforme koje Srbija sprovodi

Beograd, 6. oktobar 2014. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefom Bajdenom, koji je izrazio poštovanje i podršku SAD za reforme koje je Srbija počela da sprovodi.

Vučić i Bajden su u telefonskom razgovoru razmotrili bilateralne srpsko-američke odnose, kako političke, tako i ekonomske. Bajden je tom prilikom izrazio nadu da će Srbija ostati faktor stabilnosti u celom regionu zapadnog Balkana. Premijer Srbije je rekao da je Srbija posvećena svom evropskom putu i da će voljom svojih građana pristupiti teškim ekonomskim reformama, sa ciljem da bude uspešna i moderna zemlja.

Takođe, Vučić i potpredsednik SAD razmenili su mišljenja i o globalnim političkim i ekonomskim tokovima.Nastup Beogradske filharmonije u Vašingtonu u okviru američke koncertne turneje

Beogradska filharmonija će tokom oktobra meseca 2014. godine, po prvi put u svojoj istoriji, održati seriju koncerata u Sjedinjenim Državama. Koncert u Vašingtonu održaće se 8. oktobra 2014. godine u Muzičkom centru Stratmor, North Bethesda, Maryland. Na programu će biti dela Stevana Hristića (Ohridska legenda, svita br.1), Hačaturijana (Masquerade: Suite) i Sibelijusa (Simfonija br. 2 in D Major, Op. 43)

Karte za koncert se mogu kupiti na sledećem linku

Pored koncerta u Vašingtonu, Beogradska filfarmonija će nastupati 6. oktobra u Čikagu u Orkestarskoj dvorani, 7. oktobra u Severans holu u Klivlendu i 9. oktobra u Njujorku.

Beogradska filharmonija, institucija kulture sa tradicijom dugom 91 godinu. Napravila je značajan uspeh i pozicionirala se, tokom poslednje decenije, kao jedan od najboljih nacionalnih orkestara u regionu. Prema navodima međunarodnih medija, Filharmonija je jedan od vodećih evropskih orkestara (Independent), kultni srpski orkestar (Financial Times), najuspešnija kulturna institucija u Srbiji (Jutarnji list, Zagreb) i najjače PR oružje Srbije (Kvällsposten, Malmö).
 
Specifičan imidž, kao i kreativan i često provokativan marketing, uticali su na prepoznatljivost orkestra kao nosioca društvenih promena. Tako je Beogradska filharmonija ubrzo privukla mnoga poznata imena klasične muzike, koja su dala svoju podršku njenom daljem razvoju. Orkestar u poslednjih nekoliko sezona sarađuje sa svetski poznatim dirigentima i solistima poput Zubina Mehte, Kšištofa Pendereckog, Sera Nevila Marinera, Borisa Berezovskog, Gerharda Opica, Berija Daglasa, Nelsona Freirea, Fazila Saja, Andreja Gavrilova, Julijana Rahlina, Sare Čang, Ivrija Gitlisa, Izabel Faust, Miše Majskog, Davida Geringasa, Sol Gabete, dua Igudesman i Džu i drugih.
 
Od 2010. godine, šef-dirigent Beogradske filharmonije je renomirani kineski dirigent Muhai Tang, dok se na poziciji Rezidencijalnog dirigenta, od sezone 2013/14, nalazi mladi srpski dirigent Vladimir Kulenović, čija se karijera uspešno razvija u SAD-u.
 
Tokom nekoliko poslednjih godina orkestar je imao zapažene međunarodne turneje i gostovanja u Italiji, Austriji, Švedskoj, Francuskoj, Sloveniji, BiH i Hrvatskoj. Gostovanja na festivalu u Ravelu 2010, prvi posleratni nastup u Dubrovniku na otvaranju festivala Julijan Rahlin i prijatelji (2011) i trinaest održanih koncerata u okviru turneje po Italiji u 2011. godine, samo su neka od poslednjih zapaženih međunarodnih nastupa. 


Zapadni Balkan očekuje brzo pristupanje EU

Beograd/Berlin, 28. avgust 2014. godine – Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je danas u Berlinu da je zapadni Balkan region mira i stabilnosti, koji očekuje brzo pristupanje Evropskoj uniji.

Dačić je na konferenciji o zapadnom Balkanu, kao jedan od učesnika na ministarskom panelu „Ekonomsko upravljanje i približavanje EU“, u svom obraćanju iskazao zahvalnost Vladi Savezne Republike Nemačke i ministru inostranih poslova te zemlje Frank Valter Štajnmajeru na inicijativi i ličnom angažmanu na tome da ova konferencija bude održana. 


Prvi potpredsednik Vlade je naglasio da je novi pristup EU, u skladu sa kojim će poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije biti otvorena na samom početku pregovaračkog procesa, u najboljem interesu država kandidata za članstvo. 
 


Opširnije...
Intervju premijera Srbije Aleksandra Vučića za CNN

5. avgust - Sto godina оd početka Prvog svetskog rata, Srbija čini sve kako bi bila faktor stabilnosti, ekonomski prosperitetna država i članica Evropske unije 2020. godine. 

Intervju premijera Srbije Aleksandra Vucica za kanal CNN na temu Ukrajine i evropskog puta Srbije.Govor kongresmena Teda Poa u Predstavničkom domu na temu "Savezništvo između SAD i Srbije", 11. јun 2014.

"Naše prijateljstvo sa Srbima zasnovano je na zajedničkom verovanju u demokratiju i borbu za slobodu. Tokom Prvog i Drugog svetskog rata naše dve zemlje borile su se na istoj strani, a naši narodi zajedno su prolivali krv. Zbog tog bratstva su naši odnosi posebno značajni."Festival srpskog savremenog kratkog i dokumentarnog filma - Vašington 2014

 
U organizaciji Kruga Orfelin u Vašingtonu se 29. maja i 1. juna 2014. godine održava Festival srpskog savremenog kratkog i dokumentarnog filma.
 
Tokom prvog dana festivala publika je imala priliku da vidi sledeća filmska ostvarenja: 
 
Kod ćoška - Corina Schwingruber Ilić i Nikola Ilić, 
 
Prolećna sunca - Stefan Ivančić, 
 
Zvezdana prašina - Vladimir Perović, 
 
Raž - Goran Stanković, 
 
Rabbitland - Ana Nedeljković i Nikola Majdak
 
Ja kad sam bio klinac bila sam klinka - Ivana Todorović.
 
Tokom drugog dana festivala, u nedlju, 1. juna u 20 časova biće prikazani sledeći filmovi
 
Torba - Marko Sopić, 2012 Zlatna plaketa Beograda za najbolji domaći film na 61. BKDKF, Beograd 2014
 
Pet minuta svakome - Vojin Vasović, Blink studio, Kragujevac, 2011
Gold Kahuna Award, Honolulu Film Awards, Honolulu, 2011
Best Animation Award, The MiX Internaional Short Film Festival, Richmond, 2012
Best animated film, CIneview Film Festival, Toronto, 2011
 
Spasovdan - Dobrivoje i Dobrila Pantelić, Produkcija Tri-D, Zavlaka, 2011  
 
Isteklo vreme - Daniel Deni Mateić, Beograd, 2013
 
Kosma - Sonja Blagojević, CVK Kvadrat, Beograd, 2013
Best Cinematography Award in documentary film category, SEE Fest, Los Angeles, 2014
 
Projekcije  se održaju u 20 časova u sali bioskopa The Avalon Theater, 5612 Connecticut Avenue, NW,  Chevy Chase, Washington, DC.
 
DONACIJE SU NAMENjENE ZA POMOĆ NASTRADALIMA OD POPLAVA U SRBIJI!
 
Filmovi su titlovani na engleski jezik.
 
Pozovite prijatelje i pridružite nam se!
 
Za dodatne informacije molimo posetite stranicu www.orfelin.org
 


SAOPŠTENJE, 26. maj 2014.
Diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u SAD i Kanadi izražavaju zahvalnost na radu i aktivnostima svih humanitarnih i neprofitnih organizacija registrovanih na teritoriji SAD i Kanade na prikupljanju humanitarne pomoći za poplavljena područja u Republici Srbiji.
 
Ni jedna organizacija ili udruženje dijaspore nije dobila od Vlade Republike Srbije ekskluzivno pravo da prikuplja i šalje humanitarnu pomoć.
 
Diplomatsko-konzularna predstavništa Republike Srbije izuzetno cene napore i aktivnosti svih organizacija, udruženja i klubova srpske dijaspore, Srpske pravoslavne crkve i svih građana angažovanih na zajedničkoj akciji prikupljanja humanitarne pomoći i svima stoje na raspolaganju kako bi pomogli da humanitarna pomoć stigne do onih kojima je napotrebnija.


FLOODS IN SERBIA

 

 

 Susret PPV i MSP Ivice Dačića sa ambasadorom SAD Majklom Kirbijem

Beograd, 14. maj 2014. Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas u kurtoaznu posetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Majkla Kirbija.Glavne teme razgovora bile su nastavak političkog dijaloga, dalji razvoj bilateralnih odnosa, saradnja u okviru međunarodnih organizacija, posebno u svetlu predstojećeg kopredsedavanja Srbije OEBS-om, zajednički rad na rešavanju bezbednosnih izazova u svetu i druge aktuelne međunarodne teme.

U srdačnom razgovoru sagovornici su se složili da je nastavak i unapređenje političkog dijaloga i sveukupnih bilateralnih odnosa u obostranom interesu. Ministar Dačić je posebno naglasio da, iako su evrointegracije Srbije jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje, od izuzetnog značaja su i dobri odnosi Beograda i Vašingtona.

Ambasador Majkl Kirbi je istakao spremnost za nastavak dijaloga o aktuelnim svetskim temama, prvenstveno po pitanju krize u Ukrajini. Izrazio je uverenje da će tokom predstojećeg kopredsedavanja OEBS-om Republika Srbija "dobiti šansu da zablista, i da će tu šansu iskoristiti".Vučić preuzeo dužnost premijera

Beograd, 29. april 2014. godine – Dosadašnji predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić predao je danas u zgradi Vlade Srbije dužnost novoimenovanom predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću.

Premijer Vučić i Dačić, koji u novoj Vladi Srbije obavlja dužnost prvog potpredsednika i ministra spoljnih poslova, poručili su tom prilikom da su pred Srbijom veliki poslovi, kao i da je cilj da ova vlada učini nešto za zemlju po čemu će je pamtiti buduće generacije. 

Oni su najavili bogatu diplomatsku aktivnost i posebno ukazali na jučerašnju posetu visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja je pružila podršku novoj Vladi Srbije.

Vučić je podsetio na to da će naša zemlja 2015. godine predsedavati Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), uz ocenu da će ministra spoljnih poslova u tom smislu čekati veliki posao.

On je najavio da će našu zemlju uskoro posetiti komesar EU za proširenje Štefan File, kao i šeik Mohamed bin Zajed.

Dačić je danas predao Vučiću i Izveštaj o radu Vlade, i istovremeno iskazao zadovoljstvo njihovom dosadašnjom saradnjom i rezultatima Vlade koja je radila u prethodne dve godine, a pre svega time što je poboljšana slika Srbije u svetu.

On je rekao da ga na novoj funkciji čeka dosta posla, i podsetio na to da će naša zemlja predsedavati OEBS-u, kao i da će u Grčkoj uskoro biti održan Samit zemalja EU i zapadnog Balkana. 

Dačić je najavio da će uskoro biti održan i sastanak ministara spoljnih poslova Saveta Evrope, na kojem će biti reči i o Ukrajini.

On je Vučiću poklonio i repliku mitološkog bića iz manastira Ravanica, koje ima telo lava i glavu orla.

 Podrška EU nastavku reformskih procesa u Srbiji

Beograd, 28. april 2014. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija biti prva zemlja u ovom delu Evrope koja će već naredne godine pokrenuti razgovore o poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izrazio očekivanje da će naša zemlja u tom procesu dobiti pomoć EU, koju je Ešton danas i obećala.

Dolazak visokog predstavnika EU u posetu Beogradu prvog dana nakon formiranja nove Vlade Srbije velika je čast i dobar znak za našu zemlju, ocenio je on i iskazao poštovanje prema takvom postupku, ali i prema svemu što je Ešton učinila za Srbiju.

Vučić je ukazao na to da je Ešton jedna od najzaslužnijih za to što je Srbija na putu ka članstvu u EU, kao i zbog prihvatanja briselskog sporazuma, uz ocenu da je ona više od mnogih drugih u Uniji želela da čuje srpske stavove, primedbe i potrebe. 


Opširnije...
Retropspektiva eksperimentalnog filma Istočne Evrope u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu

5. april – 14. jun

Though it is justly associated with political restrictions on creativity and meager resources, the Cold War era in the former Eastern Bloc nevertheless saw film and video makers creating independent and experimental work on their own terms. This series focuses on films that defied the established traditions of both narrative and documentary cinema and were produced outside large state-run studios. Borrowed from archival collections across the region—including Poland, Hungary, Croatia, Serbia, Slovenia, Latvia, Estonia, and the Czech Republic, as well as U.S. and Western European archives and the personal archives of several filmmakers—the films offer fresh insights into the artistic explorations of time-based media undertaken by artists and amateurs, as well as by professional filmmakers in the region. Seen today, these titles seem as potent as any work produced contemporaneously in the Cold War West. With special thanks to the Embassy of the Republic of Poland, the Embassy of the Republic of Croatia, and the Embassy of the Republic of Serbia.

Innocence Unprotected April 5 at 2:00

Reminiscences of a Journey to Lithuania April 5 at 4:30

Documentaries with a Human Face (Part I) April 26 at 2:30

Documentaries with a Human Face (Part II): 235 000 000 April 26 at 4:00

Balázs Béla Studio (Budapest) May 3 at 3:30

City Scene / Country Scene May 10 at 1:00

Experimental Film in Croatia and Serbia May 24 at 4:00

Artists, Collectives, Communities June 7 at 1:30

Home Movies and Found Footage June 8 at 2:00

Medium Experiments: From Film to Video June 14 at 4:00

For more information please visit National Gallary of Art

 

 

 Odnosi Srbije i SAD u usponu

Beograd, 7. april 2014. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Majkl Kirbi ocenili su na današnjem sastanku da su odnosi između dve zemlje u usponu i da postoje velike mogućnosti za unapređivanje ekonomske saradnje.

Dačić je istakao da Srbija nastoji da u dijalogu sa Prištinom u Briselu postigne pravedna rešenja, koja će osigurati potpunu bezbednost i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji i stabilan mir u regionu.

Posebna pažnja u razgovoru posvećena je značaju jačanja institucija u Srbiji koje će snažno podržavati ekonomski napredak i proces evropskih integracija zemlje.KOMEMORACIJA DESETOGODIŠNJICE OD POGROMA SRBA NA KOSOVU I METOHIJI, 17. MART 2004- 17. MART 2014.15 godina od NATO bombardovanja SRJ

Beograd, 24. mart 2014. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić položio je danas, povodom Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja, venac na spomen-obeležje na brdu Straževica u Rakovici.

Danas se, 15 godina nakon NATO bombardovanja, u međunarodnoj javnosti sve više pominje da nije bilo pravnog okvira za tu akciju, istakao je on i ponovio da ovakve situacije više ne smeju da se ponove.

Predsednik Vlade je ukazao na to da Srbija danas vodi politiku čiji je cilj da se mirnim putem reše svi problemi sa kojima se naša zemlja suočava.Bombardovanje SR Jugoslavije počelo je 24. marta 1999. godine, oko 20 časova, na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO Havijera Solane. 

Vlada Jugoslavije je iste noći proglasila ratno stanje, a napadi NATO avijacije trajali su narednih 78 dana.

U njima je, prema procenama, nastradalo najmanje 2.500, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi.

Tokom bombardovanja uništeno je i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. 

Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno.

Tokom napada izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je približno 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona.

NATO je lansirao 1.300 krstarećih raketa, izručio 37.000 "kasetnih bombi", od kojih je poginulo oko 200, a ranjeno više stotina osoba, i upotrebio zabranjenu municiju sa osiromašenim uranijumom.Serbian National Day reception, February 27, Members of Congress Room

Congressmen Ted Poe, Co-Chair of the Serbian Congressional Caucus

Congressmen Emanuel Cleaver II, Co-Chair of the Serbian National Caucus

 

 Concert of Petar Marić, one of the world's best young accordion players, March 3, 2014, 7 p.m. at the Embassy of the Slovak Republic in Washington, D.C.Unapređenje saradnje sa SAD u borbi protiv terorizma

Beograd/Vašington, 7. februar 2014. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić razgovarao je u Vašingtonu sa direktorom Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsom Komijem o saradnji američkih i srpskih službi, kao i o mogućnosti da FBI otvori svoje kancelarije u Beogradu.


Opširnije...
Predsednik Vlade Ivica Dačić u višednevnoj poseti SAD

Beograd, 5. februar 2014. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić boraviće u višednevnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gde će 10. februara učestvovati na sednici Saveta bezbednosti UN koja će biti posvećena stanju na Kosovu i Metohiji.

Dačić će u četvrtak, 6. februara, u Vašingtonu razgovarati sa direktorom FBI Džejmsom Komijem. 

On će se, takođe, sastati i sa kongresmenima Robertom Aderholtom i Tedom Poom. 

Predsednik Vlade će u petak, 7. februara, imati sastanak sa zamenikom državnog sekretara SAD Vilijamom Bernsom, kao i sa zamenikom direktora Agencije za borbu protiv ilegalne trgovine narkoticima (DEA) Tomasom Heriganom.

Dačić će u Vašingtonu prisustvovati i Molitvenom doručku koji organizuje predsednik SAD Barak Obama.SAOPŠTENjE POVODOM POSETE MINISTRA ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE NEBOJŠE RODIĆA SJEDINjENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA
 
Vašington, 27.01.2014. 
 
Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić se prvog dana zvanične radne posete sastao u Pentagonu sa sekretarom odbrane Sjedinjenih Država Čarlsom Hejgelom. 
 
Sagovornici su razmenili mišljenja o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i obostrano pozdravili postignute rezultate u razvoju regionalne i bilateralne vojne saradnje i naglasili da će u narednom periodu, uprkos finansijskoj krizi, nastaviti sa njenim daljim unapređenjem, ali i izgradnjom odnosa dveju zemalja u celini.
 
Sekretar odbrane Hejgel čestitao je otpočinjanje procesa pristupnih pregovora Republike Srbije i pozdravio napore koje Vlada Republike Srbije ulaže u uspeh dijaloga i normalizaciju odnosa sa Prištinom. 
 
Ministar odbrane Rodić se zahvalio Vladi SAD na pomoći i podršci kroz Programe bezbednosne podrške, posebno izraženoj kroz programe školovanja i usavršavanja, modernizacije i opremanja deklarisanih jedinica Vojske Srbije, daljeg razvoja i opremanja Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije na bazi „Jug“, kao i Program državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ohajo. Upoznao je sa trenutnim stepenom angažovanja pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije, kao i o planovima i prioritetima budućeg angažovanja. Posebno je naglasio značaj projekata „Humanitarne asistencije“ koji su izuzetno pozitivno propraćeni od strane celokupne javnosti u Republici Srbiji i sugurno doprinose daljem unapređenju sveukupnih odnosa dve zemlje. Jedan od bitnih resursa, koji će u narednom periodu unaprediti saradnju u oblasti odbrane jesu kapaciteti i ekspertiza iz oblasti vojne medicine.  
 
Kao prioritete buduće saradnje ministar Rodić je označio nastavak organizacije zajedničkih vežbi i obuke, modernizaciju i opremanje deklarisanih snaga Vojske Srbije, kao i edukaciju i stručno usavršavanje pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.U tom kontekstu istakao je značaj organizacije vežbi PLATINUM WOLF 14 i 15, odnosno LOGEX 15 u Republici Srbiji, što ne predstavlja samo pokazatelj uspešne bilateralne vojne saradnje, već progresa, odnosno evolucije iste u regionalni karakter.  
 
Naglasivši značaj otpočetih integrativnih procesa ka EU i dijaloga Beograda i Prištine, istaknuta je neophodnost održavanja mirnog i stabilnog bezbednosnog okruženja u regionu, posebno na teritoriji KiM, čije bi narušavanje moglo ozbiljno da poremeti navedene procese. Kao preduslov ostvarivanja ovog zajedničkog cilja, naglašen je značaj održavanja aktuelnog nivoa angažovanja snaga KFOR i kontinuiteta uspostavljenih modela međusobne saradnje. 
 
Sekretar odbrane Hejgel je posebno istakao da ceni hrabrost Vlade i prvog potpredsednika zbog političke odluke o održavanju  vanrednih parlamentarnih izbora u Republici Srbiji, što predstavlja „mudru odluku koja treba da potvrdi da je volja građana u pravcu dosadanjih energičnih i odlučnih reformskih procesa“. Istakao je značaj evidentnog i vidljivog unapređenja regionalne saradnje i prepoznatljivost uloge koju ima Republika Srbija, odnosno samo Ministarstvo odbrane. Naglasio je da ceni proaktivni pristup Republike Srbije u obezbeđenju stabilnog i predvidivog bezbednosnog okruženja i podrške integrativnim procesima u regionu.  
 
Ministar odbrane Rodić i sekretar odbrane Hejgel, potpisali su Sporazum Vlade Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa bezbednosnim merama za zaštitu tajnih vojnih podataka, koji će, kako je obostrano zaključeno, dodatno snažno doprineti unapređenju saradnje u oblasti odbrane u kvalitativnom smislu. Navedeni sporazum će najviše doprineti razvoju saradnje u oblasti obaveštajno-bezbednosne i naučno-istraživačke delatnosti, i odraziti se na kvalitet obuke i zajedničkih vežbovnih aktivnosti jedinica Vojske Srbije i oružanih snaga Sjedinjenih Država.
 
Pre susreta u Pentagonu, ministar Rodić je, uz vojne počasti, položio venac na Grob neznanom junaku iz Prvog svetskog rata na Vojnom groblju Arlington.
 
 
 
 


SAOPŠTENjE POVODOM POSETE MINISTRA ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE NEBOJŠE RODIĆA SJEDINjENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA
 
Vašington, 25.1.2014. 
 
Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić doputovao je u Sjedinjene Američke Države u Vašington. Tokom zvanične radne posete, planiran je niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima Pentagona, Stejt departmenta, Biroa Nacionalne garde, Odbrambene obaveštajne agencije, Nacionalnog univerziteta odbrane i Kongresa.
 
Pored bilateralnih susreta, ministar odbrane će potpisati i dva sporazuma. U Pentagonu će zajedno sa sekretarom odbrane Sjedinjenih Država Čarlsom Hejgelom, potpisati Sporazum Vlade Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa bezbednosnim merama za zaštitu tajnih vojnih podataka, dok će u Stejt departmentu potpisati Sporazum o unapređenju saradnje i statusu snaga u okviru Programa Partnerstvo za mir.
 
Ministra odbrane će pored sekretara odbrane i visokih zvaničnika Stejt departmenta, primiti i šef Biroa Nacionalne garde Sjedinjenih Država general Frenk Gras, zatim direktor Odbrambene obaveštajne agencije, general-potpukovnik Majkl Flin i predsednik Nacionalnog univerziteta odbrane Sjedinjenih Država, general-major Greg Martin. Pored navedenih susreta, ministar odbrane će se sastati i sa pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji se trenutno nalaze na školovanju u Nacionalnom univerzitetu odbrane Sjedinjenih Država.
 
Posetu Sjedinjenim Američkim Državama, ministar odbrane Nebojša Rodić će otpočeti prisustvom na svečanosti povodom obeležavanja Svetog Save, u organizaciji srpske dijaspore u Vašingtonu. 


Kancelarija za saradnju sa dijasporom otvorila Servis za brze odgovore

Obaveštavamo vas da je na internet stranici Kancelarije za saradnju sa dijsaporom i Srbima u regionu otvoren online SERVIS ZA BRZE ODGOVORE na upite dijaspore. Pitanja koja se odnose na lične karte, državljanstvo, statusna i svojinska pitanja, dopunske škole i druga prosvetna pitanja možete postaviti elektronskim putem preko sajta Kancelarije www.dijaspora.gov.rs/brzi-odgovori/ ili telefona +381.11.3202.937Počeli pregovori Srbije i EU
 
Beograd/Brisel, 21. januar 2014. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić predvodili su danas delegaciju Srbije u Briselu na Prvoj međuvladinoj konferenciji između Srbije i Evropske unije, koja je formalno označila početak pregovora o pridruživanju naše zemlje Uniji.
 
Dačić je na konferenciji za novinare, održanoj nakon skupa u Briselu, istakao da je ovo, u istorijskom smislu, najvažniji događaj za Srbiju posle Drugog svetskog rata, i da naša zemlja od danas i formalno postaje deo pristupnog procesa zajedničkoj porodici evropskih naroda.

On je poručio da će Srbija ostati posvećena evropskim vrednostima, unutrašnjim reformama i nastavku dijaloga sa Prištinom.

 

Opširnije...
"Er Srbija" od marta očekuje dozvolu za letove u SAD

Beograd, 13. januar 2014. godine – Ministar saobraćaja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić razgovarao je danas sa ambasadorom SAD u Srbiji Majklom Kirbijem o saradnji dveju zemalja, sa posebnim akcentom na saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja.

                       

U saopštenju Ministarstva saobraćaja navodi se da je tokom sastanka ocenjeno da je za investicije iz SAD veoma važna izgradnja kvalitetne saobraćajne infrastrukture.


Kirbi je ukazao na pojačano interesovanje američkih investitora za Srbiju, a kao posebnu prednost naše zemlje naveo je školovane radnike i brojne pogodnosti za proizvodnju i dalji izvoz roba i usluga.

Antić je, govoreći o saradnji u vazdušnom saobraćaju i pitanjima bezbednosti, rekao da očekuje da će na kontrolnom sastanku koji će biti održan 24. marta Američka vazduhoplovna administracija potvrditi napredak Srbije u toj oblasti. 

Imajući u vidu ambiciju naše zemlje da postane regionalni lider u vazdušnom saobraćaju, takva odluka bila bi veoma značajna i omogućila bi nacionalnom avio-prevozniku "Er Srbija" da leti za SAD, istakao je Antić.KONKURS ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI MEĐUNARODNE SARADNJE ZA 2014. GODINU

Ministarstvo kulture R.Srbije raspisalo je 21. decembra 2013. godine

KONKURS ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI MEĐUNARODNE SARADNJE ZA 2014. GODINU

Konkurs se odnosi na projekte iz sledećih oblasti:

1. projekat prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike

2. kulturne delatnosti Srba u inostranstvu

Opšti cilj konkursa je podsticanje prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike, kao i podsticanje i prezentacija kulturnog stvaralaštva pripadnika srpskog naroda u inostranstvu i očuvanje njihovog kulturnog identiteta.

Na konkursu iz oblasti projekta prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike moguće je aplicirati iz sledećih književnih oblasti: poezija, proza, drama, književnost za decu (izuzimajući slikovnice i udžbenike), antologije i tematski izbori i teorijska dela iz oblasti kulture i umetnosti namenjena široj čitalačkoj publici.

Na konkursu iz oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu biće podržani projekti koji se odnose na očuvanje kulturnog identiteta Srba u inostranstvu, prezentaciju kulture R. Srbije u inostranstvu na visokom umetničkom nivou, podsticanje neposredne saradnje ustanova, organizacija i pojedinaca Srba u inostranstvu sa ustanovama, organizacijama i stručnjacima iz R. Srbije, jačanje kapaciteta, umrežavanje i profesionalizacija rada pojedinaca, ustanova i organizacija Srba u inostranstvu, uključenost dece i mladih i multikulturalnost.

Pravo učešća na konkursu imaju ustanove, umetnička i druga udruženja i organizacije/pravna lica, koja su registrovana u R. Srbiji i izvan teritorije R. Srbije, odnosno profesionalni izdavači registrovani isključivo ili pretežno za izdavačku delatnost, van teritorije R. Srbije. Pravo na ovom konkursu nemaju ustanove kulture čiji je osnovač R. Srbija.

Konkurs je otvoren od 21. decembra 2013. do 21. marta 2014. godine.

Informacije o uslovima i načinu prijavljivanja, kao i potrebni obrasci dostupni su na internet stranici Ministarstva kulture www.kultura.gov.rs

Za dodatne informacije u vezi sa konkursom zainteresovani mogu kontaktirati putem mejla ili telefona Mladena Veskovića mladen.veskovic@kultura.gov.rs, +381.11.3398.026 i Ivanu Ivanov ivana.ivanov@kultura.gov.rs, +381.11.2927.815EU usvojila pregovarački okvir za Srbiju

Beograd/Brisel, 20. decembar 2013. godine – Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej zvanično je danas potvrdio da će pristupni pregovori sa Srbijom početi 21. januara 2014. godine, kao i da su države članice EU usvojile pregovarački okvir za našu zemlju.

Rompej je na konferenciji za novinare, održanoj nakon dvodnevnog samita šefova država i vlada država članica EU u Briselu, istakao da će Uniju na prvoj međuvladinoj konferenciji Srbija-EU predstavljati Grčka, koja od 1. januara naredne godine započinje šestomesečno predsedavanje Uniji. 


On je izrazio očekivanje da će prva poglavlja biti otvorena u drugoj polovini 2014. godine, i saopštio da danas usvojeni pregovarački okvir predviđa da se prvo otvore poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe, policiju i osnovna ljudska prava.

Paralelno će, kako je dodao, biti otvoreno i Poglavlje 35 (razna pitanja), u koje je Evropski savet uvrstio i normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.Pregovori o pristupanju Srbije EU počinju 21. januara
Beograd/Brisel, 17. decembar 2013. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić rekao je večeras da pregovori o pristupanju Srbije EU počinju 21. januara sledeće godine.
 
Dačić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je odluka ministara spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije, doneta večeras u Briselu, da se prva međuvladina konferencija Srbije i EU održi u januaru istorijski događaj, koji su čekale mnoge generacije i koji je bio cilj mnogih prethodnih vlada u Srbiji.
 

 

Opširnije...
Unapređenje političkog dijaloga i ekonomske saradnje sa SAD

Beograd, 10. decembar 2013. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić i direktor Kancelarije za južnu i centralnu Evropu Stejt departmenta Džonatan Mur ukazali su u današnjem razgovoru na to da Sjedinjene Američke Države podržavaju evropski put Srbije i reforme koje sprovodi Vlada Srbije.

Dačić i Mur su istakli da dijalog Beograda sa privremenim institucijama vlasti u Prištini i implementacija sporazuma postignutog u Briselu pozitivno utiču na stabilizaciju stanja u regionu, kao i da su lokalni izbori na Kosovu i Metohiji bili dobro organizovani. 


Premijer je naglasio opredeljenost Vlade Srbije da sva otvorena pitanja rešava efikasno i pravovremeno. 

On je izrazio uverenje da će međuvladina konferencija o pristupanju Evropskoj uniji biti održana što pre, najkasnije u januaru naredne godine, s obzirom na to da je Vlada usvojila sve neophodne dokumente za vođenje pregovora.

Dačić je poručio da je interes Srbije da unapredi politički dijalog i poboljša ekonomsku saradnju sa SAD.Dačić uputio telegram saučešća povodom smrti Nelsona Mandele
Beograd, 6. decembar 2013. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić uputio je telegram saučešća predsedniku Južnoafričke Republike Džejkobu Zumi povodom smrti bivšeg predsednika te zemlje Nelsona Mandele.
 

"Nelson Mandela je bio jedinstveni lider koji je čitav život posvetio borbi za slobodu i demokratiju i postavio putokaze čitavom svetu kako se čuvaju jednakost i ljudsko dostojanstvo", ističe se u telegramu.

 


Brojne mogućnosti intenziviranja ekonomske saradnje Srbije i SAD

Beograd, 22. novembar 2013. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je večeras sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za evropska i evroazijska pitanja Hojtom Brajanom Jiem.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD je tom prilikom rekao da Sjedinjene Američke Države podržavaju napore Vlade Srbije na implementaciji briselskog sporazuma. 


SAD pružaju punu podršku evropskom putu Srbije, reformskom kursu Vlade u Beogradu i pozdravljaju proces dijaloga sa Prištinom na rešavanju problema na Kosovu i Metohiji, istakao je Hojt Brajan Ji. 

Dačić je naveo da Vlada Srbije nastoji da poboljša odnose sa SAD i ukazao na brojne mogućnosti unapređenja ekonomske saradnje. 

Predsednik Vlade je naglasio da je u prvih devet meseci ove godine izvoz iz Srbije u SAD povećan za 70 odsto u odnosu na isti period prošle godine i izrazio nadu da će američke kompanije investirati u privredu Srbije.Premijer Dačić razgovarao sa Donaldom Trampom o izgradnji ekskluzivnog hotela u Beogradu
Beograd/Njujork, 20. novembar 2013. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Njujorku da je američki biznismen i investitor Donald Tramp zainteresovan za izgradnju ekskluzivnog hotela u Beogradu, i da će u naredna dva meseca u naš glavni grad uputiti tim saradnika u potrazi za odgovarajućom lokacijom.
 
Dačić je nakon susreta sa Trampom u Njujorku rekao da je na sastanku razgovarano o mogućnosti ulaganja ovog investitora u našem delu sveta, pre svega u onim oblastima za koje je u ovom trenutku zainteresovan.

Mislim da postoji veliko interesovanje, i u skladu s tim smo postigli dogovor o poseti njegovih saradnika Srbiji kako bismo razmotrili sva tehnička pitanja o tome da li je moguće pronaći lokaciju za izgradnju jednog ekskluzivnog hotela u okviru njegovog lanca hotela, ukazao je premijer.

Prema njegovoj oceni, za Srbiju i Beograd to bi bila dobra vest, koja bi u velikoj meri doprinela imidžu zemlje, ali i privukla i druge ozbiljne investitore.

Iz njegovog odnosa prema ovoj temi zaključio sam da ima pozitivan stav prema dolasku u našu zemlju, istakao je Dačić, uz napomenu da je Tramp u razgovoru pokazao interesovanje i za druge oblasti, kao što je energetika.


Predsednik Vlade u dvodnevnoj radnoj poseti SAD

18.11. 2013. - Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić boraviće u dvodnevnoj radnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u ponedeljak i utorak, 18. i 19. novembra, tokom koje će učestvovati u radu sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN).

Dačić će se u ponedeljak, 18. novembra, sastati sa stalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim nacijama Samantom Pauer, kao i sa stalnim predstavnikom Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama Vitalijem Čurkinom.

Premijer će održati sastanak i sa predstavnicima kompanija "Dženeral elektrik" i "Kolberg Krevis Roberts". 

Predsednik Vlade prisustvovaće i koktelu koji priređuje predsednik i direktor Njujorške akademije nauke Elis Rubinštajn.

Dačić će drugog dana posete, u utorak, 19. novembra, učestvovati u radu sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Premijer će se pre sednice sastati sa stalnim predstavnikom Kine u Ujedinjenim nacijama i aktuelnim predsedavajućim SB UN Liu Điejiem.

 Đoković odbranio titulu na završnom mastersu sezone u Londonu

Beograd/London, 12. novembar 2013. godine – Najbolji srpski teniser Novak Đoković odbranio je titulu na završnom mastersu sezone u Londonu nakon što je sinoć u finalu pobedio Španca Rafaela Nadala sa 2:0 u setovima, 6:3, 6:4.

Đokoviću je ovo sedma titula u ovoj godini i ujedno treći trijumf na završnim mastersima u karijeri.

On se prethodno plasirao u finale turnira u Londonu pobedivši u polufinalu Švajcarca Stanislasa Vavrinku sa 2:0 u setovima, 6:3, 6:3.Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Beograd, 11. novembar 2013. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić položio je danas venac kraj Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu.

Ceremoniji obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda, kao i ambasadori i izaslanici stranih zemalja.


Dačić je tom prilikom istakao da je potrebno da, sećajući se naših zajedničkih predaka nevino nastradalih u tom ratu, učinimo napor i ojačamo svest o potrebi praštanja i stalne afirmacije života u miru.

On je podsetio na to da je Srbija izgubila trećinu stanovništva i pretrpela nenadoknadiva materijalna razaranja i da se od tih posledica nije u potpunosti oporavila ni do današnjeg dana. 

Predsednik Vlade je poručio da je obaveza svih nas da istrajemo na dostojanstvenom sećanju na Prvi svetski rat i da potomcima ostavimo uređenije, stabilnije i tolerantnije društvo, zasnovano na principima razumevanja, jednakosti, saradnje i nenasilja.


Opširnije...
Srbija želi da postane regionalni lider u oblasti IT tehnologija
Beograd, 7. novembar 2013. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić istakao je danas u razgovoru sa zamenikom predsednika kompanije „Intel“ Džonom Dejvisom da Vlada Srbije podržava brzi razvoj informacionih tehnologija u našoj zemlji, uz podršku i saradnju sa najvećim svetskim kompanijama IT sektora.
 
 

Opširnije...
Ambasada Srbije u Vašingtonu i Fond German Marshall
imaju čast da vas pozovu na prikazivanje dokumentarnog filma
 
 
 
 
Drugi susret
petak, 8. novemba 2013
14.00 - 15.30 časova
 
Film je srpski kandidat za nagradu Oskar u 2014. godini  u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma.
 
Američka kongresna biblioteka
Sala "Mary Pickford"
 
ulaz slobodan
 
 
 
 
 
Sinopsis:
Marta 1999. godine tokom sukoba na Balkanu, srpski PVO oficir Zoltan Dani pogodio je Dale Zelko američkog pilota F117A stelt aviona. Bio je to njihov prvi susret. Dvanaest godina kasnije, oni su se ponovo sreli. Ovoga puta kao prijatelji. Film drugi susret prati emotivno putovanje dva čoveka kulturološki, društveno i geografski udaljenih, koje je rat sasvim slučajno približio. Ovo je jedna upečatljiva i uzbudljiva priča koja svedoči da prijateljske veze mogu nastati i u ratu, pa čak i među protivnicima. Film je režirao Željko Mirković, višestruko nagrađivani reditelj i producent dokumentarnih filmova. Premijera filma Drugi susret bila je u Beogradu septembra 2012. 
 
 
 


IT industrija veliki potencijal srpske privrede
Beograd, 4. novembar 2013. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da sektor informacionih tehnologija (IT) predstavlja veliki potencijal za razvoj privrede u Srbiji, što je šansa koju Vlada namerava da iskoristi uz pomoć najvećih svetskih IT kompanija.
 
Dačić je na sastanku sa generalnim direktorom kompanije „Majkrosoft“ Stivom Balmerom, kojem je prisustvovao i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, istakao da je Vlada Srbije označila rast i razvoj IT sektora kao jedan od glavnih ekonomskih prioriteta, s obzirom na to da upravo taj sektor može biti podsticaj za ekonomski oporavak zemlje. 

Predsednik Vlade je ukazao na to da naša zemlja poseduje veliki potencijal u ovoj oblasti, i podsetio na to da dobra saradnja između Vlade Srbije i kompanije „Majkrosoft“ ulazi u drugu deceniju.

 

Opširnije...
Srbija ima velike mogućnosti za razvoj IT sektora
 
Beograd, 25. oktobar 2013. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić poručio je danas da informacione tehnologije mogu da budu okosnica za ekonomski i privredni oporavak zemlje i novi razvojni ciklus.
 
 
        
 
 
Dačić je na 13. “Majkrosoft sinergiji” istakao da su predstavnici Vlade Srbije na svetskim biznis forumima ukazivali na to da naša zemlja ima četiri komparativne prednosti, a da im se sada dodaje i peta, a to je IT sektor.

Prema njegovim rečima, do sada su kao komparativne prednosti naše zemlje isticani energetika, infrastruktura, odnosno saobraćajni koridori, poljoprivreda i u poslednje vreme automobilska industrija, a sada je to i IT sektor. 

On je ocenio da Vlada ima dobru saradnju sa “Majkrosoftom”, i ukazao na značaj “Majkrosoft razvojnog centra” u Beogradu ne samo zbog toga što stručni mladi ljudi iz Srbije tu mogu da ostvare svoje snove, već što ta činjenica doprinosi boljem pozicioniranju same kompanije. 

Predsednik Vlade je naglasio da je prioritet naše zemlje razvoj IT sektora, jer tu imamo velikih mogućnosti. 

Konferenciju, koja je održana u hotelu “Hajat”, organizovala je kompanija “Majkrosoft”.
 
 


Racionalizacija poslovanja državne uprave putem najnovijih informatičkih tehnologija
Beograd, 23. oktobar 2013. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić istakao je danas na sastanku sa predstavnicima IBM-a da Vlada Srbije nastoji da racionalizuje i modernizuje državnu upravu i smanji troškove, zbog čega pridaje veliki značaj uvođenju najnovijih informatičkih tehnologija.

Dačić je naglasio da je Vlada opredeljena za saradnju sa najvećim svetskim kompanijama iz IT sektora, od kojih očekuje pomoć u racionalizaciji poslovanja državne uprave. 

On je rekao da su uz pomoć kompanije IBM sačinjene analize koje identifikuju oblasti u kojima će biti poboljšana produktivnost i smanjeni troškovi u radu državne uprave. 

Pomoć te kompanije, koja sarađuje sa velikim brojem vlada evropskih država, jeste od velikog značaja za uvođenje elektronskog poslovanja u ministarstvima i ostalim delovima državnog aparata u Srbiji, ocenio je predsednik Vlade.

 Vlada Srbije otvorena za ulaganja velikih svetskih kompanija
 

Beograd, 18. oktobar 2013. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić razgovarali su danas sa predstavnicima američke kompanije "GTECH" koja je zainteresovana za ulaganja u igre na sreću u Srbiji.

 


Vlada Srbije je otvorena za ulaganja velikih svetskih kompanija i zainteresovana za uvođenje savremenih tehnologija i u sistemima igara na sreću. 

Na sastanku su razmatrane mogućnosti unapređenja poslovanja Državne lutrije Srbije uz pomoć "GTECH", kao vodeće svetske kompanije u ovoj oblasti, koja je u prvih šest meseci ove godina zabeležila prihod u iznosu od 1,5 milijardi evra.

 Srbija dobila do sada najpovoljniji Izveštaj o napretku na putu ka EU
 
Beograd, 16. oktobar 2013. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Izveštaj o napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji, koji mu je danas predao šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, jedan od najpovoljnijih do sada, i izrazio očekivanje da će pristupni pregovori sa EU početi najkasnije u januaru.
 
Dačić je nakon sastanka sa Devenportom u Palati Srbija rekao da je zadovoljan ocenom koju je dobila Srbija, koja će nastaviti započete reforme, uključujući i dijalog sa Prištinom. 

On je najavio da će u ponedeljak, 21. oktobra, u Luksemburgu biti održana prva sednica Saveta za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kojoj će predsedavati visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. 

Ketrin Ešton nam je učinila posebnu čast, s obzirom na to da nije običaj da ona predsedava tim sednicama, ocenio je premijer i potvrdio i svoje prisustvo toj sednici. 

On je ponovio da Srbija očekuje da Evropska komisija i Evropski savet daju pozitivno mišljenje za održavanje međuvladine konferencije, odnosno za zvaničan početak pregovora. 

Cilj Srbije jeste da pregovore sa EU iskoristi kao podsticaj za reforme, pri čemu naš interes nije samo da Srbija postane članica EU, već i da Evropa dođe u Srbiju sa svojim vrednostima i kriterijumima, poručio je Dačić.

On je naglasio da će Srbija nastaviti da radi na ispunjavanju kriterijuma i neophodnim unutrašnjim reformama, obratiti pažnju na primedbe koje postoje, nastaviti dijalog sa Prištinom, kao i preduzimanje napora za stabilizaciju prilika u regionu.

Prema njegovoj oceni, suštinski je važna ocena u Izveštaju da su odnosi Srbije i EU ušli u jednu novu fazu, da je došlo do kvalitativnog napretka u reformama u Srbiji, kao i po pitanju stabilnosti i saradnje u regionu i dijaloga sa Prištinom.

Kao što smo najavili, naš cilj jeste da proces pregovora o članstvu u EU iskoristimo za veliki podsticaj reformama i promenama u Srbiji, kako bi naša zemlja ne samo u formalnom smislu ispunila kriterijume, već kako bi to bila osnova, razlog i cilj sveukupnog preobražaja društva, istakao je Dačić i naveo da su iz tog razloga ovi dani, meseci i godine od istorijskog značaja za Srbiju.

 Pozitivne reakcije MMF i Svetske banke na mere Vlade Srbije

Beograd/ Vašington, 14. oktobar 2013. - Ministar finansija Lazar Krstić, zajedno sa guvernerom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković prisustvuje godišnjem jesenjem zasedanje Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U izjavi RTS izneo je da Srbija želi uđe u pregovore sa MMF koji će dati kredibiliotet Vladinim politikama, ali da je nivo deviznih rezervi takav da u ovom trenutku nije potrebno ništa više od aranžmana iz predostrožnosti. Konstatovao je da je, zahvaljujući promeni ekonomske politike, delegacija Srbije naišla na pozitivne reakcije visokih zvaničnika MMF i Svetske banke i dodao da je delegacija Srbije imala razgovore i sa visokim zvaničnicima Stejt departmenta i Ministarstva finansija SAD. MInistar Krstić je preneo da su zvaničnici MMF i Svetske banke ocenili ekonomske mere Vlade Srbije stimulativnim za strane investitore. 

Guverner Tabaković je izjavila da su sagovornici u Vašingtonu pozitivno ocenili srednjoročne mere Vlade Srbije. Dodala je da se Vlada Srbije suočava sa teretom nasleđenih grešaka iz prošlosti, ali i teretom neispunjenih obećanja datih MMF I međunarodnim finansijskim institucijama. Prema njenim rečima, trodnevni razgovori sa MMF I Svetskom bankom fokusirali su se pre svega na mogući novi aranžman sa Srbijom  i na program Svetske banke vredan oko 400 miliona dolara.MSP saopštenje

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 04.10.2013. godine, na putu između gradova Viliston i Minot u Severnoj Dakoti, nastradao je Vladan Jovanović, a teško su povređeni Dušan Travica i Goran Šišarica, državljani Republike Srbije.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu, koji je nadležan za ovaj slučaj, blagovremeno je reagovao i po dobijanju informacije, odmah je stupio u kontakt sa prijateljima nastradalih, obavio razgovor sa doktorima u bolnici u Mineapolisu i kontaktirao američku policiju, kako bi dobio izveštaj o udesu. U zvaničnom izveštaju američke policije, navedeno je da vozač nije bio pod uticajem alkohola ili bilo kojih drugih nedozvoljenih sredstava.


Odmah po prijemu zvaničnog pisma bolnice u Mineapolisu, Genrealni konzulat ga je dostavio porodicama povređenih, kako bi im pomogao oko dobijanja vize radi što hitnijeg odlaska u SAD.

Uz posredovanje Konzularnog odeljenja MSP, otac povređenog, Anđelko Travica, dobio je američku vizu po skraćenom postupku i očekuje se da će 10. oktobra krenuti za SAD, gde je operisan Dušan Travica, koji je još uvek na aparatima za disanje. Drugo povređeni, Goran Šišarica je u boljem stanju.

Povodom ove saobraćajne nesreće, Miinistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je saopštenje u kome se, između ostalog, navodi da je porodici postradalog studenta upućeno saučešće.Prijem u EU glavni strateški cilj Srbije
 
Beograd/Njujork, 4. oktobar 2013. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić izrazio je danas uverenje da će Srbija biti prva sledeća, 29. članica Evropske unije, kao i očekivanje da će biti primljena u EU u narednih deset godina.


Dačić je u intervjuu za američku TV mrežu Si-En-En rekao da Srbija želi da postane članica Unije što je pre moguće, uz ocenu da je to potrebno i Srbiji i EU. 

On je na pitanje kako vidi rešenje za problem Kosova i Metohije odgovorio da nije lako pronaći rešenje za Kosovo, naročito u ovoj fazi kada su stvari otišle predaleko.

Mnogo bolje i pravičnije rešenje moglo je biti nađeno ranije, čime bi se izbegli rat i napetost u regionu. To, međutim, nije deo našeg aktuelnog dijaloga, naveo je predsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, Srbija ne može i ne želi da unese svoje probleme u Evropsku uniju.

Voleli bismo da se odnosi normalizuju i da postignemo konačno rešenje za Kosovo. To je jedan od razloga zbog kojih vodimo otvoreni dijalog s Prištinom kako bismo rešili probleme pre prijema u EU. Ali to ne znači promenu politike kada je reč o priznanju nezavisnosti Kosova, istakao je Dačić.

Predsednik Vlade je ocenio da nema vremena za gubljenje jer je privreda pretrpela velike posledice posle raspada Jugoslavije 90-ih godina prošlog veka.

Stopa nezaposlenosti je najveći problem, ukazao je on i naglasio da su rasprave o ekonomskim reformama u Srbiji besmislene ukoliko se ne poveća industrijska proizvodnja, a samim tim i životni standard građana.

Dačić je objasnio da je jedini način da se to postigne povećanje stranih investicija, ali da se to neće dogoditi ukoliko Srbija ne bude deo modernog sveta.

On je naglasio da Srbija ne vidi proces prijema u EU isključivo kao paket finansijske pomoći ili priliku za građane Srbije da rade u drugim zemljama širom Evrope, već prvenstveno kao magnet za strane investitore.

Dačić je, na pitanje da li smatra da će Srbija zbog toga što ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom biti svojevrsna evropska kapija prema Istoku, rekao da je Srbija uvek bila "istok na zapadu i zapad na istoku". 

Uvek smo bili negde između. I zbog toga je prijem u Evropsku uniju glavni strateški cilj zemlje, poručio je predsednik Vlade.

On je napomenuo da Srbija, takođe, želi da sačuva stare saveze i prijateljstva, poput onog sa Rusijom i Kinom, obnovi prijateljstva sa zemljama kao što su Velika Britanija, SAD i Francuska, ali stekne i novo - sa Nemačkom.

Prema njegovim rečima, većina građana Srbije podržava proces evropskih integracija jer veruje da je u interesu zemlje da bude deo razvijenog sveta.

Srbija ne sme da bude zatočenik sopstvene prošlosti, već treba da gleda u budućnost, zaključio je Dačić.

 Srbija pozdravlja usvajanje Rezolucije SB UN o hemijskom oružju u Siriji
Beograd, 2. oktobar 2013. godine – Ministarstvo spoljnih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da Republika Srbija pozdravlja usvajanje Rezolucije 2118 (2013) Saveta bezbednosti UN o hemijskom oružju u Siriji, utemeljene na odluci Izvršnog saveta Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

Rezolucija, zasnovana na dogovoru koji je postignut između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država, predstavlja snažan izraz saglasnosti međunarodne zajednice o neprihvatljivosti upotrebe hemijskog oružja i ključni je korak u pravcu stvaranja mogućnosti za bezbednu i stabilnu budućnost svih građana Sirije.


Republika Srbija izražava nadu da će uklanjanje hemijskog oružja u Siriji biti praćeno snažnim diplomatskim naporima za okončanje nasilja i postizanje održivog rešenja, navodi se saopštenju.


Učešće Ambasade Srbije na Međunarodnom festivalu jezika

Vreme: 28. september 2013.  3.00 - 6.00 časova
 
Mesto:  NYU Washington, DC, 1307 L Street, NW Washington, DC 20005
 
U saradnji sa Globalnom jezičkom mrežom, Njujorški univerzitet u Vašingtonu organizuje Međunarodni festival jezika - G Fest. Ulaz na festival je besplatan za sve posetioce.   
 
G-Fest slavi etničku,  kulturnu raznolikost i različite tradicije, ohrabruje kulturnu razmenu i razumevanje. Svi posetioci će imati priliku da se uz muziku i tradicionalnu kuhinju zabave i nauče više o jeziku i kulturi zemalja učesnica. 
 
Za više informacija molimo posetite G Fest


Počeo eksplanatorni skrining u Briselu
Beograd/Brisel, 25. septembar 2013. – Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević izjavila je da je Srbija danas početkom procesa skrininga u Briselu ušla u novu fazu odnosa sa Evropskom unijom.
 
 Miščević je u pauzi sastanka eksplanatornog  skrininga za Poglavlje 23, koje se odnosi na            pravosuđe, borbu protiv korupcije i osnovna prava,      poručila da od danas počinje novi tretman Srbije –      kao zemlje buduće članice EU.

 Ona je naglasila da taj novi, partnerski odnos sa EU  podrazumeva mnogo veću otvorenost, ali i veći        stepen ocenjivanja nego što je to do sada bio slučaj. 

 Miščević je izrazila zadovoljstvo dosadašnjim tokom  skrininga, u okviru koga je bilo reči o nosiocima  osnovnih pravosudnih funkcija, kao i o principima  pravosuđa.

 Otkrivanje spomenika Nikoli Tesli na Long Ajlendu

 

Beograd/Njujork, 23. septembar 2013. godine – Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Vlade Republike Srbije saopštila je da će danas u Njujorku biti otkriven spomenik Nikoli Tesli povodom obeležavanja 70 godina od smrti ovog naučnika.

Spomenik će biti otkriven ispred jedinog sačuvanog objekta u kojem je Tesla radio – Vardenklif laboratorije, u Šorhemu, na Long Ajlendu, u državi Njujork, a ovom događaju prisustvovaće predsednik Srbije Tomislav Nikolić. U svečanom programu učestvuju violinista Stefan Milenković, pijanistkinja Marina Arsenijević i glumac Džek Dimić.

Otkrivanje spomenika, čiji je autor Nikola Janković, počinje u 12 časova. 

Link na prenos uživo.Dobri uslovi za ulaganja stranih kompanija u IT sektor u Srbiji
Beograd, 23. septembar 2013. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić istakao je u današnjem razgovoru sa predstavnicima američke informatičko-telekomunikacione kompanije "EMC" da je Srbija zainteresovana za ubrzani razvoj informacionih tehnologija.
 
 Tom prilikom je istaknuto da Vlada Srbije podržava razvoj IT  sektora i da u Srbiji postoje stručni kadrovi i dobri uslovi za  ulaganja stranih kompanija u ovom sektoru. 
 
 Jedna od najvećih IT kompanija u svetu "EMC" u Srbiji posluje već  šest godina i zainteresovana je za nova ulaganja u proizvodnju,  razvoj, kao i u oblasti skladištenja, zaštite podataka i upravljanja  elektronskom dokumentacijom, rečeno je na sastanku.

 Dačić uputio telegram saučešća premijeru Litvanije

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić uputio je predsedniku Vlade Litvanije Algirdasu Butkevičiusu telegram saučešća povodom smrti litvanskog carinika Audriusa Šenavičiusa, koji je poginuo u jutrošnjem napadu na pripadnike Euleksa na severu Kosova i Metohije. „U ime Vlade Republike Srbije i svoje lično ime molim Vas da primite izraze najdubljeg saučešće zbog smrti litvanskog carinika koji je izgubio život u jutrošnjem napadu na pripadnike Euleksa. Vlada Srbije učiniće sve da pomogne u otkrivanju počinilaca ovog zločina“, navodi se u telegramu saučešća.

 Dačić i Ešton najoštrije osudili napad na pripadnike Euleksa
Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton najoštrije su osudili jutrošnji napad na pripadnike Euleksa na severu Kosova i Metohije.
Dačić je u današnjem telefonskom razgovoru sa Ešton o stanju na Kosovu i Metohiji naglasio da će Vlada Srbije maksimalno pomoći da se otkriju počinioci ovog napada. On je istakao da je napad na Euleks usmeren protiv interesa Srba na Kosovu i Metohiji i suprotan zalaganju Vlade Republike Srbije da se stanje u pokrajini stabilizuje. U razgovoru je ocenjeno da treba uložiti snažnije napore u daljoj stabilizaciji stanja na Kosovu i Metohiji.
 


 Saradnja Srbije i SAD u oblasti rudarstva, energetike i brodogradnje

Beograd/Nju Orleans, 18. septembar 2013. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je da je spoljnotrgovinska razmena Srbije sa SAD u stalnom usponu i da sada prelazi iznos od 300 miliona evra, ali da bi do kraja godine mogla da bude i duplirana, zahvaljujući izvozu Fijata.


Dačić je u izjavi za agenciju Tanjug istakao da je zadovoljan posetom Nju Orleansu, gde je održan biznis forum "Investiraj u Srbiju" na kome je učestvovalo više od 35 američkih kompanija zainteresovanih za ulaganje na srpsko tržište.

On je objasnio da su sa ovim kompanijama ostvareni značajni kontakti koji otvaraju mogućnost za saradnju Srbije i SAD u oblasti rudarstva, energetike i brodogradnje.

Predsednik Vlade je naglasio da je tokom boravka u najvećem gradu Luizijane razgovarao sa predstavnicima firmi koje su zainteresovane za ulaganje u Srbiju.

Dačić je posebno izdvojio "Friport", koji već istražuje rudna bogatstva u Boru, "Ševron", koji je zainteresovan za istraživanje naftnih škriljaca i "Dženeral elektrik", koji bi mogao da uloži sredstva u srpsku železnicu.

Postignut je dogovor o tome da predstavnici "Friporta" dođu u Srbiju, naveo je on, uz napomenu da ova kompanija već investira oko 15 miliona evra godišnje za istraživanje ruda oko Bora, a cilj je da sledeće godine taj broj bude povećan na 25 miliona do 40 miliona evra.

Predsednik Vlade je, imajući u vidu pozitivne rezultate istraživanja u Boru, izrazio uverenje da ta investicija može da bude znatno veća.

Prema njegovim rečima, "Dženeral elektrik" je zainteresovan za izgradnju ili kupovinu fabrike koja bi proizvodila lokomotive i vagone za tržište jugoistočne Evrope.

Dačić je saopštio da je tokom trodnevne posete obišao i luku Nju Orleans, koja je jedna od najvećih luka na svetu, uz napomenu da je jedan od vodećih ljudi te luke počasni konzul Srbije Greg Rusović, koji je mnogo pomogao u stvaranju kontakata sa američkim kompanijama.

Dogovorili smo se da Rusović zajedno sa ekspertskim timom poseti našu zemlju i na licu mesta sagleda šta može da se uradi, rekao je on i ocenio da Srbija malo koristi potencijal Dunava, naročito za potrebe industrije.

Dačić se tokom boravka u SAD sastao i sa šefom policije Nju Orleansa Ronalom Serpasom, koji će 2015. godine predsedavati Međunarodnim udruženjem šefova policija.
 

 Premijer Ivica Dačić u poseti SAD

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić boraviće u radnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama, gde će prisustvovati otvaranju Američko-srpskog poslovnog foruma "Investiraj u Srbiju/Invest in Serbia – Nju Orleans 2013" u ponedeljak, 16. septembra. Dačić će se tokom posete SAD sastati sa guvernerom države Luizijana Bobijem Jindalom, šefom policije države Luizijana Majklom Edmondsonom i gradonačelnikom Nju Orleansa Mičelom Lidrijuom. On će, takođe, razgovarati i sa šefom policije Nju Orleansa Ronalom Serpasom, kao i sa predstavnicima kompanija "Freeport-McMoRan Copper and Gold Inc." i "Chevron's North America Exploration&Production".Koncert u Kenedi centru, sreda, 18. septembar 2013. u 18 časova

Ambasada Republike Srbije i Kenedi centar imaju zadovoljstvo da vas pozovu na koncert mladih srpskih umetnica Anđele Bratić (flauta) i Jasne Popović (klavir) u Kenedi centru u sredu, 18. septembra 2013. godine, u 18 časova.

Ulaz slobodan.

PROGRAM: P.Stojanović, K. Babić, S.Barber, R. Muczinsky, F.List. A. Grgin, J. Williams, B. Mladenović, F. Borne

 

Anđela Bratić je rođena u Nišu. Završila je Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu i master studije na Univerzitetu u Majncu u klasi profesora D. Gavrića. Pohađala je majstorske kurseve kod eminentnih flautista i profesora Irene Grafenauer, Janosa Balinta, Josi Arnhaima i Diter Fluria. Dobitnica je više nacionalnih i međunarodnih priznanja. Od 2009.

 

 

 

 

 

Jasna Popović je rođena u Beogradu, gde je sa šest godina pohađala prve časove klavira. Završila je Hochschule für Musik und Theater u Minhenu u Nemačkoj. Dobitnica je međunarodnih priznanja kao što je Passantino nagrada za posebna dostignuća Njujorškog univerziteta u 2006. godini. Ovu nagradu pratio je niz uspešnih koncerata i recitala u Karnegi holu, Ujedinjenim nacijama, Štajnvej i Lefrak holu, širom Evrope, Azije i Južne Amerike. Jasna Popović živi i radi za Bechstein artist u Njujorku.

 

 

 Ambasador Vladimir Petrović prisustvovao svečanosti povodom komemoracije rodjenja Simona Bolivara, održanoj u Organizaciji američkih država (OAD), 24. jula 2013. u Vašingtonu

Ambasador Vladimir Petrović prisustvovao svečanosti povodom komemoracije rodjenja Simona Bolivara, održanoj u Organizaciji američkih država (OAD), 24. jula 2013. u Vašingtonu


Opširnije...
Ambasada Republike Srbije biće zatvorena 4. i 5. jula 2013. godine

Povodom Nacionalnog praznika SAD, Dana Nezavisnosti, Ambasada Republike Srbije biće zatvorena 4. i 5. jula 2013. godine. Za hitne slučajeve naši građani moćiće da se jave na telefon 202.332.0333, lok. 102Zamenik pomoćnika sekretara odbrane SAD Evelin Farkaš u poseti Beogradu: SAD podržavaju reforme i evropske integracije Srbije

Beograd, 4. jun 2013. godine – Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije zadužen za odbranu, bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala i ministar odbrane Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa zamenikom pomoćnika sekretara odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Evelin Farkaš. Vučić je tom prilikom izrazio zadovoljstvo saradnjom sa KFOR-om, kao i odlukom SAD da zadrži sadašnji nivo prisustva kontingenta na Kosovu i Metohiji. Prvi potpredsednik Vlade je obavestio Farkaš o elementima sporazuma Beograda i Prištine postignutog u Briselu, kao i o dogovoru za primenu plana ovog sporazuma. Takođe, on je naveo da je bilateralna vojna saradnja Srbije i SAD na visokom nivou. Farkaš je poručila da SAD podržavaju reforme i evropske integracije Srbije, i istakla da je briselski sporazum Beograda i Prištine hrabra i pragmatična odluka koja će umnogome doprineti boljoj budućnosti Srbije. Ona je naglasila da Sjedinjene Američke Države neće povlačiti svoj kontingent u KFOR-u dok se za to ne stvore odgovarajući uslovi.izlozba
Ambasada Republike Srbije ima zadovoljstvo da vas pozove na otvaranje izlozbe Sanje Pesic Ostojic "Walking towards spring" 06. juna 2013. godine od 18, 30 do 20,30 casova u prostorijama Ambasade. 2134 Kalorama Rd. NW, Washington DC, 20008. Izlozba ce biti otvorena do 20. juna 2013. godine u radno vreme Ambasade.


Izazovi sa kojima se suočava Srbija na putu integracije u EU

Izazovi sa kojima se suočava Srbija na putu integracije u EU

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Ljubica Vasić, na panel diskusiji u organizaciji Centra „Woodrow Wilson“, govoriće o izazovima i mogućnostima sa kojima se suočava R.Srbija na svom putu ka evropskim integracijama. Informisaće o ključnim reformama koje je zemlja sprovela do sada i ukazaće zašto je proces evropskih integracija značajan za sveukupan razvoj Srbije. Predstaviće korake koje je Srbija do sada napravila u cilju ostvarivanja jednog od svojih najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta – članstva u EU.

Lokacija:  Woodrow Wilson Center, 1300 Pennsylvania Ave., NW, Washington, D.C. 20004

Vreme: 29. maj 2013. g / 13:00-14:00

Opširnije:

http://www.wilsoncenter.org/event/serbias-challenges-its-path-to-eu-accessionPrva isporuka automobila Fiat 500L, proizvedenih u Srbiji, stigla u Baltimor

 

Baltomor, 24. maj 2013. g – Prva isporuka od 3.200 automobila Fiat 500L, proizvedenih u Srbiji, stigla je danas u Baltimor. Svečanosti u baltimorskoj luci prisustvovali su ambasador Srbije u Vašingtonu Vladimir Petrović, nekadašnja američka kongresmenka Helen Delich Bentli, predstavnici kompanije “Fiat” i Luke Baltimor.
              U izjavi pristunim novinarima, ambasador Petrović je izrazio zadovoljstvo zbog dolaska prvih Fijatovih automobila u SAD i ocenio da to može biti podsticaj za izvoz i drugih srpskih proizvoda u Ameriku. "Srećan sam što smo danas u Baltimoru, u luci koja nosi ime kongresmenke Helen Delich Bentli, koja je srpskog porekla. U SAD je stigla prva isporuka Fijata 500L koji se proizvodi u Kragujevcu, odakle sam ja, i ovo je lep dan za srpski izvoz", kazao je ambasador Srbije.
 
 


Susret ambasadora V.Petrovića sa generalnim sekretarom OAD H.M.Insulzom

Susret ambasadora V.Petrovića sa generalnim sekretarom OAD H.M.Insulzom Vašington, 21. maj 2013. – Ambasador Vladimir Petrović razgovarao je danas sa generalnim sekretarom Organizacije Američkih Država, g. Hose Migel Insulzom. Ambasador Petrović je informisao sagovornika o unutrašnjoj situaciji u Srbiji i našim najvišim spoljnopolitičkim prioritetima. Dvojica zvaničnika razgovarala su i o predstojećem 43. zasedanju Generalne skupštine OAD, koje će biti održano u Gvatemali, od 4. do 6. juna 2013.


Opširnije...
Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić

Vašington 15. Maj 2013. U okviru posete Sjedinjenim Američkim Državama, predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić razgovaraće u sredu, 15. maja, sa zamenikom državnog sekretara SAD Vilijamom Bernsom i potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom.


Opširnije...
Premijer Srbije Ivica Dačić u poseti vodećim kompanijama u oblasti informacionih tehnologija u SAD

Premijer Srbije Ivica Dačić u poseti vodećim kompanijama u oblasti informacionih tehnologija u SAD Vašington, 13. maj 2013. - Predsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, u okviru posete Sjedinjenim Američkim Državama, razgovaraće danas sa rukovodstvom kompanije „Hewlett Packard“, gde će prisustvovati prezentaciji sistema za reagovanje u hitnim slučajevima. Dačić će obići i kompanije „Pay Pal“ i „Oracle“ i razgovarati o mogućnostima ulaganja ovih vodećih kompanija u oblasti informacionih tehnologija u Srbiji. Predsednik Vlade Srbije će govoriti na seminaru o ulaganjima u Srbiju i brendiranju.


Opširnije...
govor predsednika Nikolica u UN

http://www.predsednik.rs/node/653Vesti
Obaveštenje o neradnim danima
Katolički Božić
Finansijski vodič za povratnike NBS
Republika Srbija i Sveta Lucija uspostavile diplomatske odnose
Festival srpskog filma u Vašingtonu, 20-21. oktobar 2019. godine
Projekcija filma „Milunka Savić – heroina Velikog rata“, 16. oktobar 2019. godine
Predstava "Čorba od kanarinca" 15. septembar 2019. godine
Dačić: „Pronalaženje mirnog i trajnog rešenja za Kosovo jedan je od prioriteta američke spoljne politike“
Ministar Dačić razgovarao sa Džonom Boltonom
Ministar Dačić na Ministarskoj konferenciji o unapređenju verskih sloboda u Vašingtonu
Odluke o sufinansiranju projekata dijaspore
10. Filmski festival Kruga Orfelin u Vašingtonu
Stefanović i Dilon o unapređenju borbe protiv trgovine narkoticima i saradnji srpske policije sa pripadnicima DEA
Humanitarni koncert ansambla "Srbijana" 11. maja 2019. godine
Modna revija "Balkan Cultural Experience" 11. maja 2019. godine
Festival srpskog filma na Pitsburškom univerzitetu
Projekcija filma "Dugo putovanje u rat"
"Srbija širom sveta klavira" u Kenedi centru
Koncert Jasne Popović u Kenedi centru
Konkurs Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu
Dejvid Vujić uručio priznanje Tesline naučne fondacije kongresmenu Tedu Pou
Slovak Naive Art from Serbia
Pobeda tima Ambasade Srbije na diplomatskom fudbalskom turniru
Ostvariti punu saradnju između Srbije i SAD zasnovanu na zajedničkim vrednostima i uzajamnom interesu dveju zemalja
Dačić: „Veoma značajna poseta Sjedinjenim Američkim Državama sa dobrim rezultatima za Srbiju“
Verska tolerancija i međureligijski dijalog imaju vodeću ulogu u unapređenju ljudskih prava i izgradnji harmoničnih društava
Interes Srbije da se bilateralni odnosi sa SAD dodatno unaprede i podignu na viši nivo
Ministar Dačić u Kongresu na svečanosti povodom obeležavanja stogodišnjice od podizanja srpske zastave na Beloj kući
Ministar Dačić razgovarao sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom
Tim Ambasade Srbije na fudbalskom turniru u Vašingtonu
Izložba "Tamo daleko: 1918-2018" / "Over There, So Far Away: 1918 - 2018", 26. jul 2018.
Festival srpskog dokumentarnog filma - 10. jun 2018. u 20 časova
Unapređenje saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja
Serbiana Concert "An Evening of Serbian Music"
U Los Anđelesu otvoren Konzulat Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom
Poseta ambasadora Matkovića Nju Orleansu
Bilateralni odnosi Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državama od izuzetne važnosti za našu zemlju
Predavanje ministra Dačića povodom 100 godina savezničkih veza Srba i Jevreja i Srba i Amerikanaca u Prvom svetskom ratu
Državni sekretar Stevanović i Metju Palmer o situaciji u regionu Zapadnog Balkana i važnosti očuvanja dijaloga u cilju rešavanja otvorenih pitanja
Treći festival srpskog filma u Pitsburgu
Ambasada Srbije na Festivalu frankofonske kulture
Dačić i Mičel o regionalnoj stabilnosti, evropskom putu Srbije, kao i o nastavku Briselskog dijaloga
Ministar Dačić razgovarao sa američkim senatorom Ronom Džonsonom
Dan državnosti i Dan Vojske Republike Srbije proslavljeni u Kongresnoj biblioteci
Sastanak prvog PPV i MSP Dačića sa DS SAD Tilersonom
Ministar Dačić: "Za nas su odnosi sa SAD veoma važni"
Ministar Dačić na 66. Nacionalnom molitvenom doručku
Zahvalnost kongresmenu Bilirakisu za doprinos u radu Srpskog kokusa u Kongresu SAD-a
"Kosovo: A Moment in Civilization" movie screening
Ambasador Matkovic gost emisije ''This is America and the World"
Invitation to the exhibition "Jasenovac – Right to Remembrance"
Koncert srpskih umetnica u Kenedi centru
Sastanak ambasadora Matkovića sa senatorom Inhofeom
Prijem za članice organizacije ''Women's Diplomatic Series''
Biljana Soldo and Milena Gligic on Millennium Stage at the Kennedy Center
Ministar Dačić u Vašingtonu razgovarao sa PDS Vesom Mičelom
Ministar Dačić razgovarao sa senatorom Ronom Džonsonom
Sastanak sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Herbertom Rejmondom Mekmasterom
Ministar Dačić na konferenciji Atlantskog saveta o Zapadnom Balkanu
Prijem u Ambasadi za članove Harvard kluba u Vašingtonu
USAID projekat poboljšao uslove poslovanja u Srbiji
Ambasador Matković čestitao Vesu Mičelu na postavljenju
Surinam povukao odluku o priznanju Kosova
Intenziviranje saradnje sa SAD u cilju daljeg privlačenja američkih investicija u privredu Srbije
Ambasador Đerđ Matković predao akreditivna pisma predsedniku Kolumbije
Ministar Dačić razgovarao sa kongresmenom Tedom Poom
Predstava Hadersfild
Obeležavanje godišnjice operacije "Halijard", izložba i prijem u Predstavničkom domu Kongresa
Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Sjedinjenim Američkim Dražavama
Književno veče Vide Ognjenović u Delegaciji EU u Vašingtonu
Predstavljanje knjige za decu "Dorćolski mačak Žuća"
Međunarodni javni konkurs za izradu najboljeg idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studenstskom trgu u Beogradu
Festival Frankofonije - Prikazivanje srpskog dokumentarnog filma "Obećanje" i prijem u Ambasadi Francuske
Prijem povodom Dana državnosti i Dana vojske Republike Srbije
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao sa novim državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom
Konkurs Ministarstva kulture i informisanja za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti za 2017.
Konkurs Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu
Međunarodni Dan holokausta i izložba „JASENOVAC-PRAVO NA NEZABORAV“
Predstavljanje knjige o srpsko-američkim ekonomskim odnosima
Koncert Bilje Krstic i orkestra Bistrik u Kenedi centru
Novi Sporazum MSP - MPNTR o organizovanju obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu
Odnosi sa Srbijom veoma važni za SAD
Bilateralni odnosi Srbije i SAD na uzlaznoj putanji
Obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba
Ceremonija otkrivanja biste Milevi Marić u Srpskom kulkturnom vrtu u Klivlendu
Učešće ambasadora Matkovića na 46. Generalnoj skupštini Organizacije američkih država
Međunarodni dan džeza - koncert grupe Aleksandre Dende u Vašingtonu, 30. april 2016
Raspisan konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016.
Dan državnosti i Dan vojske Republike Srbije
Učešće ambasadora Matkovića na Ministarskom savetu Asocijacije karipskih zemalja na Haitiju
NAJAVA DOGAĐAJA Gostovanje premijera Aleksanda Vučića na Brukingsu
Sastanak ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića sa Amosom Hohštajnom, specijalnim izaslanikom za energetiku u Stejt Departmentu
Poseta ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića Sjedinjenim Državama
Srbiji neophodna politička podrška SAD na evropskom putu
Vučić i Nuland razgovarali o aktuelnim temama i odnosima Srbije i SAD
Srbija posvećena očuvanju stabilnosti regiona
Puna podrška SAD evrointegracijama Srbije
Srbija može da računa na podršku SAD
Najbolji uslovi poslovanja za investitore iz SAD
Poseta SAD veoma važna za Srbiju
Sportski kampovi za decu dijaspore
Ministar Dačić razgovarao sa ambasadorom SAD
Kongresmen Rorabaher u poseti Srbiji
Ambasador Đerđ Matković održao predavanje studentima Koledza Severna Virdzinija
Intenzivnija saradnja obrazovnih institucija Srbije i SAD
Predstavljanje knjige Vladimira Pištala "Tesla: Portret među maskama"
Konačan dogovor o letovima za SAD do kraja godine
Ubrzano stvaranje boljeg investicionog okruženja u Srbiji
"SAD podržava prioritete srpskog predsedavanja OEBS-u", državni sekretar SAD Keri rekao predsedavajućem Dačiću
Ponovno jačanje vere i poverenja u cilju stvaranja pozitivne agende za budućnost jeste geslo srpskog predsedavanja OEBS-u
Ministar Dačić razgovarao sa predsedavajućim Srpskom kokusu u Kongresu SAD
SAD ponovile podršku Vladi Srbije na putu evrointegracija
Poseta ministra spoljnih poslova Ivice Dačića SAD
Panel o bezbednosnim izazovima u Evropi u 2015. godini
Predsedavajući OEBS-u osudio eskalaciju sukoba u Ukrajini
Predsedavajući OEBS-u potvrdio podršku institucijama i misijama na terenu ove Organizacije
Srbija zvanično preuzela predsedavanje OEBS-u
Predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, najoštrije osudio jučerašnji napad na autobus u Ukrajini, zahteva momentalni prekid vatre
Poruka ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, novog predsedavajućeg OEBS-u, 1. januar 2015.
Srbija posvećena principima OEBS-a
Usvojena Nacionalna strategija za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma
Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova povodom incidenata na utakmici Srbija – Albanija
Posthumna dodela Zlatne medalje za zasluge Steli Džatras
Poštovanje i podrška SAD za reforme koje Srbija sprovodi
Nastup Beogradske filharmonije u Vašingtonu u okviru američke koncertne turneje
Zapadni Balkan očekuje brzo pristupanje EU
Intervju premijera Srbije Aleksandra Vučića za CNN
Govor kongresmena Teda Poa u Predstavničkom domu na temu "Savezništvo između SAD i Srbije", 11. јun 2014.
Festival srpskog savremenog kratkog i dokumentarnog filma - Vašington 2014
SAOPŠTENJE, 26. maj 2014.
FLOODS IN SERBIA
Susret PPV i MSP Ivice Dačića sa ambasadorom SAD Majklom Kirbijem
Vučić preuzeo dužnost premijera
Podrška EU nastavku reformskih procesa u Srbiji
Retropspektiva eksperimentalnog filma Istočne Evrope u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu
Odnosi Srbije i SAD u usponu
KOMEMORACIJA DESETOGODIŠNJICE OD POGROMA SRBA NA KOSOVU I METOHIJI, 17. MART 2004- 17. MART 2014.
15 godina od NATO bombardovanja SRJ
Serbian National Day reception, February 27, Members of Congress Room
Concert of Petar Marić, one of the world's best young accordion players, March 3, 2014, 7 p.m. at the Embassy of the Slovak Republic in Washington, D.C.
Unapređenje saradnje sa SAD u borbi protiv terorizma
Predsednik Vlade Ivica Dačić u višednevnoj poseti SAD
SAOPŠTENjE POVODOM POSETE MINISTRA ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE NEBOJŠE RODIĆA SJEDINjENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA
SAOPŠTENjE POVODOM POSETE MINISTRA ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE NEBOJŠE RODIĆA SJEDINjENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA
Kancelarija za saradnju sa dijasporom otvorila Servis za brze odgovore
Počeli pregovori Srbije i EU
"Er Srbija" od marta očekuje dozvolu za letove u SAD
KONKURS ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI MEĐUNARODNE SARADNJE ZA 2014. GODINU
EU usvojila pregovarački okvir za Srbiju
Pregovori o pristupanju Srbije EU počinju 21. januara
Unapređenje političkog dijaloga i ekonomske saradnje sa SAD
Dačić uputio telegram saučešća povodom smrti Nelsona Mandele
Brojne mogućnosti intenziviranja ekonomske saradnje Srbije i SAD
Premijer Dačić razgovarao sa Donaldom Trampom o izgradnji ekskluzivnog hotela u Beogradu
Predsednik Vlade u dvodnevnoj radnoj poseti SAD
Đoković odbranio titulu na završnom mastersu sezone u Londonu
Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu
Srbija želi da postane regionalni lider u oblasti IT tehnologija
Ambasada Srbije u Vašingtonu i Fond German Marshall
IT industrija veliki potencijal srpske privrede
Srbija ima velike mogućnosti za razvoj IT sektora
Racionalizacija poslovanja državne uprave putem najnovijih informatičkih tehnologija
Vlada Srbije otvorena za ulaganja velikih svetskih kompanija
Srbija dobila do sada najpovoljniji Izveštaj o napretku na putu ka EU
Pozitivne reakcije MMF i Svetske banke na mere Vlade Srbije
MSP saopštenje
Prijem u EU glavni strateški cilj Srbije
Srbija pozdravlja usvajanje Rezolucije SB UN o hemijskom oružju u Siriji
Učešće Ambasade Srbije na Međunarodnom festivalu jezika
Počeo eksplanatorni skrining u Briselu
Otkrivanje spomenika Nikoli Tesli na Long Ajlendu
Dobri uslovi za ulaganja stranih kompanija u IT sektor u Srbiji
Dačić uputio telegram saučešća premijeru Litvanije
Dačić i Ešton najoštrije osudili napad na pripadnike Euleksa
Saradnja Srbije i SAD u oblasti rudarstva, energetike i brodogradnje
Premijer Ivica Dačić u poseti SAD
Koncert u Kenedi centru, sreda, 18. septembar 2013. u 18 časova
Ambasador Vladimir Petrović prisustvovao svečanosti povodom komemoracije rodjenja Simona Bolivara, održanoj u Organizaciji američkih država (OAD), 24. jula 2013. u Vašingtonu
Ambasada Republike Srbije biće zatvorena 4. i 5. jula 2013. godine
Zamenik pomoćnika sekretara odbrane SAD Evelin Farkaš u poseti Beogradu: SAD podržavaju reforme i evropske integracije Srbije
izlozba
Izazovi sa kojima se suočava Srbija na putu integracije u EU
Prva isporuka automobila Fiat 500L, proizvedenih u Srbiji, stigla u Baltimor
Susret ambasadora V.Petrovića sa generalnim sekretarom OAD H.M.Insulzom
Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić
Premijer Srbije Ivica Dačić u poseti vodećim kompanijama u oblasti informacionih tehnologija u SAD
govor predsednika Nikolica u UN
Arhiva vesti