| |     latinica | english  
Насловна
Састанак првог ППВ и МСП Дачића са ДС САД Тилерсоном

Вашингтон, 9. фебруар 2018 - Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас у Вашингтону са државним секретаром Сједињених Америчких Држава Рексом Тилерсоном.

Министар Дачић je истакао да је састанак био изузетно добар и нагласио да је разговор био посвећен будућности и билатералним односима Србије и САД.

 


Oпширније...
Министар Дачић на 66. Националном молитвеном доручку

 

На позив организационог одбора, први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић данас борави у посети Вашингтону, поводом традиционалног учешћа на Националном молитвеном доручку.

Ова манифестација се организује 66. пут у хотелу "Вашингтон Хилтон" уз присуство великог броја високих званица из САД-а и света.

Том приликом, шеф српске дипломатије сусрео се са званичницима америчке администрације, међу којима је и конгресмен из Алабаме Роберт Адерхолт, представник Републиканске партије и један од оснивача Националног молитвеног доручка. Двојица званичника потврдила су добре билатералне односе и договорила даље унапређење сарадње у областима од заједничког интереса.

Током боравка у Вашингтону министар Дачић имаће одвојене сусрете са државним секретаром САД-а Рексом Тилерсоном, као и са помоћником државног секретара САД-а за Европу и Евроазију Весом Мичелом.Invitation to the exhibition "Jasenovac – Right to Remembrance"

Permanent Mission of the Republic of Serbia to the United Nations

is honoured to invite you to the exhibition

"Jasenovac – Right to Remembrance"

at the United Nations Headquarters - New York

26 January – 2 February, from 3pm to 5:30pm (weekend days excluded)

The exhibition is dedicated to the International Holocaust Remembrance Day and is aimed at contributing to the maintenance of universal values of humanity and efforts to preserve the memory of the victims of Jasenovac concentration and extermination camp. 

Mandatory R.S.V.P. to sandra.pejic@serbiamissionun.org at least one day prior to the planned visit in order to obtain access pass to the UN HeadquartersСастанак амбасадора Матковића са сенатором Инхофеом

Вашингтон, 7. децембар 2017 - Амбасадор Ђерђ Матковић имао је радни састанак на Капитолу са сенатором из Оклахоме Џимом Инхофеом. Током сусрета обострано је изражена жеља за наставком унапређења билатералних односа у свим областима од заједничког интереса. У том смислу је договорена посета сенатора Инхофеа Републици Србији у првој половини 2018. године.Министар Дачић у Вашингтону разговарао са ПДС Весом Мичелом

Вашингтон, 30. новембар 2017 - Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је у Вашингтону са новим помоћником државног секретара Сједињених Америчких Држава за Европу и Евроазију Весом Мичелом.

Шеф српске дипломатије први је званичник из Србије који је разговарао са високим званичником америчке администрације.

„Разговори су били веома сложени, ја сам се бавио само једном темом, како да нађемо заједнички интерес између САД и Србије. Имајући у виду вишевековно пријатељство и дугу традицију дипломатских односа, инсистирао сам на томе како да пронађемо минимум заједничких интереса, ако већ не можемо максимум, како бисмо заједнички допринели стабилности нашег региона. У том смислу је састанак са Мичелом био од великог значаја, и очекујем његов долазак у Србију следеће године. Србија има конструктиван прилаз, Србија жели да допринесе стабилности региона, али Србија жели да се уваже и њени интереси и да се дође до праведног и трајног решења за све проблеме у региону, а нарочито за питање Косова и Метохије", рекао је након састанка министар Дачић.Министар Дачић разговарао са сенатором Роном Џонсоном

Вашингтон, 30. новембар 2017 - Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас у Вашингтону са сенатором Роном Џонсоном из савезне државе Висконсин, председавајућим Комитету за унутрашњу безбедност и Поткомитету за европску и регионалну безбедносну сарадњу.

На данашњем састанку саговорници су разменили мишљења о актуелном политичком дијалогу и обострано је договорен заједнички рад на даљем унапређењу билатералних односа.Састанак са саветником за националну безбедност САД Хербертом Рејмондом Мекмастером

Вашингтон, 30. новембар 2017 - Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, другог дана боравка у Вашингтону, учествовао је у Белој кући на заједничком састанку министара спољних послова региона са саветником за националну безбедност Сједињених Америчких Држава Хербертом Рејмондом Мекмастером.

На састанку је истакнуто да су САД посвећене очувању стабилности региона, напретку свих земаља региона и изражена је спремност за интензивирањем сарадње. „Циљ данашњег састанка био је да се пошаље порука да САД желе стабилност у региону и да желе напредак свих у региону Западног Балкана.

На састанку је свако је изнео своје мишљење, ја сам посебно истакао да нема стабилности у нашем региону уколико САД не пронађу заједнички интерес са највећом земљом и највећим народом на Балкану, а то је Србија и српски народ, као и да је потребно да тражимо минимум заједничких интереса како би допринели стабилности читавог региона" рекао је након састанка шеф српске дипломатије Ивица Дачић.Министар Дачић на конференцији Атлантског савета о Западном Балкану

Вашингтон, 29. новембар 2017 - Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествовао је данас у Вашингтону на конференцији Атлантског савета о Западном Балкану.

На панелу „Инвестирање у будућност: Могу ли предузетници да поправе Балкан", шеф српске дипломатије поручио је да је стабилизација Западног Балкана кључна за развој економије тог региона. "Економија може да има позитивну улогу за стабилизацију читавог региона, али то је процес у коме све зависи једно од другог. Нема развоја економије без стабилизације региона."

"Желим да кажем да смо на Западном Балкану ми најважнији економски партнери једни другима", рекао је он и указао на заједничке инфраструктурне пројекте попут изградње аутопутева и унапређења железнице у региону. "Постигли смо значајне кораке у међусобним договорима око тога како да уклонимо баријере за сарадњу и на који начин да подигнемо БДП и повећамо инвестиције и запосленост у нашем региону".

Министар Дачић посебно је нагласио да је Република Србија унапредила и економске односе са Сједињеним Америчким Државама. Захвалио је америчким партнерима на спремности и ангажману у заједничким напорима на унапређењу економске сарадње САД-а и Србије.


Oпширније...
Пријем у Амбасади за чланове Харвард клуба у Вашингтону

Вашингтон, 16. новембар 2017. године - Амбасада Републике Србије у Вашингтону била је домаћин свечаног пријема за чланове Харвард клуба из Вашингтона. Харвард клуб у Вашингтону је непрофитна организација која окупља више од 20.000 некадашњих дипломаца овог престижног Универзитета, као и актуелне студенте и професоре Харвард заједнице. Део је међународне мреже коју чини више од 185 Харвард клубова у више од 70 земаља света.

Пријем је био организован са жељом да се члановима Харвард клуба представи Република Србија. Амбасадор Ђерђ Матковић је у свом обраћању присутнима изнео кратак преглед историје наше државе, њеног актуелног спољнополитичког позиционирања у свету, привредних, културно-просветних и туристичких потенцијала, као и односа са САД.УСАИД пројекат побољшао услове пословања у Србији

Београд, 16. новембар 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас, у видео-поруци поводом обележавања завршетка Пројекта за боље услове пословања УСАИД БЕП “Седам година реформи за боље услове пословања”, да је тај пројекат испунио улогу и пружио велику подршку Србији у њеним европским интеграцијама.

Америчка агенција за међународни развој и Влада Србије обележили су успех УСАИД пројекта за боље услове пословања – седмогодишње иницијативе вредне 19,5 милиона долара, која је помогла Србији да постане боље место за пословање.

Брнабић је истакла да је тај УСАИД пројекат доста допринео Србији кроз промоцију сарадње јавног и приватног сектора.Архива вести
Састанак првог ППВ и МСП Дачића са ДС САД Тилерсоном
Министар Дачић на 66. Националном молитвеном доручку
Invitation to the exhibition "Jasenovac – Right to Remembrance"
Састанак амбасадора Матковића са сенатором Инхофеом
Министар Дачић у Вашингтону разговарао са ПДС Весом Мичелом
Министар Дачић разговарао са сенатором Роном Џонсоном
Састанак са саветником за националну безбедност САД Хербертом Рејмондом Мекмастером
Министар Дачић на конференцији Атлантског савета о Западном Балкану
Пријем у Амбасади за чланове Харвард клуба у Вашингтону
УСАИД пројекат побољшао услове пословања у Србији
Суринам повукао одлуку о признању Косова
Интензивирање сарадње са САД у циљу даљег привлачења америчких инвестиција у привреду Србије
Амбасадор Ђерђ Матковић предао акредитивна писма председнику Колумбије