| |     latinica | english  
Насловна
Обавештење о нерадним дану

Током предстојећих празника, Нове године и Божића, Амбасада Републике Србије ће бити затворена у среду и четвртак, 1-ог и 2-ог јануара, као и у уторак 7-ог јануара 2020 г.


 Католички Божић

Током предстојећег празника католичког Божића, Амбасада Републике Србије ће бити затворена у среду 24-ог децембра.Финансијски водич за повратнике НБС

Поштовани грађани,
Народна банка Србије је израдила Финансијки водич за повратнике којим настоји да унапреди информисаност наших грађана који желе да се врате у Републику Србију, са аспекта девизних прописа уз настојање да се створе услови за њихов лакши повратак и бржу интеграцију, као иза располагање њиховим новцем.
Финансијском водичу можете приступити путем сајта Народне банке Србије путе следећег линка:
https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf
верзија на енглеском језику
https://www.nbs.rs/internet/english/20/dev/finansijski_vodic_za_povratnike_e.pdfРепублика Србија и Света Луција успоставиле дипломатске односе

У уторак, 13. новембра 2019. године, у просторијама Амбасаде Свете Луције у Вашингтону, амбасадор Републике Србије Ђерђ Матковић и амбасадор Свете Луције Антон Едмундс потписали су Заједничко саопштење о успостављању дипломатских односа између Републике Србије и Свете Луције.

        

Том приликом потписан је и Меморандум о разумевању између Министарства омладине и спорта Републике Србије и Министарства за развој младих и спорта Свете Луције о сарадњи у областима омладине и спорта.

Потписивању је присуствовао и Владимир Цизељ, специјални саветник првог ППВ и МСП Републике Србије Ивице Дачића.Фестивал српског филма у Вашингтону, 20-21. октобар 2019. годинеПројекција филма „Милунка Савић – хероина Великог рата“, 16. октобар 2019. године

У сарадњи Амбасаде Републике Србије у Вашингтону и Француске алијансе (Alliance Francaise), одржаће се пројекција документарно-играног филма „Милунка Савић – хероина Великог рата“ у просторијама Алијансе, дана 16. октобра 2019. године са почетком у 19 часова.Представа "Чорба од канаринца", 15. септембар 2019. годинеДачић: „Проналажење мирног и трајног решења за Косово један је од приоритета америчке спољне политике“

„Разлог мог боравка у Вашингтону је учешће на Министарској конференцији о унапређењу верских слобода. САД по други пут организују ову конференцију, на овогодишњој учествовали су представници више од 100 земаља, било је присутно више од 20 министара спољних послова.

На Конференцији су говорили потпредседник САД-а Мајк Пенс и државни секретар Мајк Помпео.

Искористио сам прилику да укажем на тежак положај СПЦ, српских верника на Ким, као и на све злочине који су се на КиМ десили према хришћанским верницима и објектима СПЦ.

Такође, боравак у Вашингтону искористио сам да разговарам са високим америчким званичницима. Разговарао сам са саветником председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа за националну безбедност Џоном Болтоном, помоћником државног секретара Филипом Рикером и сенатором Роном Џонсоном.

Тема свих тих разговора била је ситуација у региону и разговори су били изузетно добри. Још једном се потврдило то да се високо оцењује позиција Србије везано за дијалог са Приштином. Јасно се означава ко је крив за прекид дијалога и јасно се означава шта су даљи кораци, а то значи да таксе морају да се укину како би се дијалог наставио.

У том смислу, сви разговори су били веома корисни и још једном смо представили наше ставове - да смо спремни за наставак дијалога али да не прихватамо једностране акте Приштине који показују да они не желе никакав компромис.

Саветник за националну безбедност Џон Болтон је истакао да је проналажење мирног и трајног решења за проблем Косова високо на листи америчких приоритета спољне политике. Очекујемо још већи ангажман Америке у наредном периоду како би се извршио додатни притисак да се таксе укину и створе услови за наставак дијалога", изјавио је шеф српске дипломатије након састанака у Вашингтону.Министар Дачић разговарао са Џоном Болтоном

Вашингтон, 18. јул 2019. године - Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас у Вашингтону, на маргинама Министарске конференције посвећене верским слободама, са Џоном Болтоном, саветником председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа за националну безбедност.

Током разговора, министар Дачић изразио је интерес Републике Србије да се билатерални односи са Сједињеним Америчким Државама додатно унапреде и подигну на виши ниво, посебно имајући у виду савезништво двеју земаља у оба светска рата.

Сложивши се са оценом министра Дачића о неопходности даљег унапређења билатералних односа на свим нивоима, саветник за националну безбедност Болтон посебно је истакао решеност актуелне администрације Сједињених Америчких Држава да подржи што скорији наставак дијалога између Београда и Приштине, који се води под покровитељством Високог представника ЕУ за спољне послове.

Шеф српске дипломатије искористио је састанак да изрази опредељеност Републике Србије, као гаранта регионалне безбедности и стабилности, ка њиховом даљем јачању, те у том смислу пренео спремност наше земље на отворену сарадњу са Сједињеним Америчким Државама.Министар Дачић на Министарској конференцији о унапређењу верских слобода у Вашингтону

Вашингтон, 18. јул 2019. године - Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествује данас на Министарској конференцији о унапређењу верских слобода која се одржава у Вашингтону.

Шеф српске дипломатије на Министарској конференцији учествује на позив државног секретара Сједињених Америчких Држава Мајка Помпеа.

Конференција представља прилику да се модел поштовања верских слобода у Србији промовише на међународном плану и настави дијалог са највишим представницима администрације у Вашингтону о стању и унапређењу људских права и верских слобода, посебно на Косову и Метохији.Одлуке о суфинансирању пројеката дијаспоре

Обавештавамо да су 19. јуна о.г. донете Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Одлуке можете преузети на следећим линковима:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdf10. Филмски фестивал Круга Орфелин у Вашингтону

У организацији Културног круга Орфелин, у Вашингтону се 13. и 16. јуна 2019. године одржава јубиларни десети Фестивал српских документарних, анимираних и кратких играних филмова. Сви филмови преведени су на енглески језик, а улаз је бесплатан.

Више информација потражите на интернет адреси: http://www.orfelin.org/10festival_e.htmlСтефановић и Мекалинен потписали Меморандум о разумевању између Владе САД и Владе Р. Србије

Вашингтон, 15. мај 2019. године - Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је у Вашингтону, у оквиру посете Сједињеним Америчким Државама, са државним секретаром за унутрашње послове САД Кевином Мекалиненом о унапређењу полицијске сарадње двеју земаља. Реч је о првом састанку једног српског министра полиције са америчким државним секретаром задуженим за унутрашње послове.

Након састанка Стефановић и Мекалинен потписали су Меморандум о разумевању између Владе Сједињених Америчких Држава и Владе Републике Србије о унапређењу сарадње у циљу спречавања путовања терориста и борбе против незаконитих миграција. Овај Меморандум омогућиће бржу размену информација о мигрантима, али и онима који су повезани са потенцијалним тероризмом или криминалним активностима, што ће допринети већој безбедности две државе.


Oпширније...
Стефановић и Дилон о унапређењу борбе против трговине наркотицима и сарадњи српске полиције са припадницима ДЕА

Вашингтон, 15. мај 2019. године - Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић састао се у Вашингтону, у оквиру вишедневне посете Сједињеним Америчким Државама, са представницима Управе за борбу против дрога (ДЕА).

Министар Стефановић је разговарао са директором ДЕА Утамом Дилоном и његовим сарадницима о унапређењу борбе против трговине наркотицима, као и сарадње српске полиције са припадницима ДЕА.

Стефановић је истакао да су припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије током 2018. године запленили више од 4 тоне наркотика и додао да су у овој години резултати још бољи, имајући у виду да је српска полиција, за само четири месеца, одузела више од две тоне дроге.

Стефановић и Дилон сагласили су се да борба против наркотрафикинга представља велики изазов, не само за Србију и САД, већ и многе друге државе. Због тога је, како су истакли, важно утврдити конкретне кораке будуће сарадње наших служби, како бисмо били још ефикаснији у хапшењу криминалаца и заплени наркотика.

Министар Стефановић је истакао и важност тренинга припадника МУП-а у борби против трговине наркотицима и позвао Дилона и његове сараднике да размотре могућност унапређења сарадње у области едукације и обука, са чим су се представници ДЕА и сложили.

Директор ДЕА Утам Дилон и представници америчке Управе за борбу против дрога похвалили су српску полицију у досадашњој борби у сузбијању продаје наркотика истакавши да је приметан напредак у овој области, што се може видети и кроз неколико успешних и важних акција припадника МУП-а. Они су истакли да само заједничка борба против наркотрафикинга може допринети остваривању конкретних резултата.Хуманитарни концерт ансамбла "Србијана" 11. маја 2019. годинеМодна ревија "Balkan Cultural Experience" 11. маја 2019. годинеФестивал српског филма на Питсбуршком универзитетуПројекција филма "Дуго путовање у рат"

Вашингтон, 5. март 2019. године - У оквиру једномесечног Фестивала франкофоне културе под називом „Francophonie DC“ Амбасада Републике Србије је, у сарадњи са Институтом Смитсонијан у Вашингтону, организовала пројекцију документарног филма „Дуго путовање у рат“ редитеља Милоша Шкундрића.

Филм представља део ширег националног пројекта, подржаног од стране Министарства културе и информисања Републике Србије, који је инициран 2014. године у част обележавања јубиларних година Првог светског рата."Србија широм света клавира" у Кенеди центру

Вашингтон, 25. фебруар 2019. године - У организацији Амбасаде Републике Србије и Кенеди центра у Вашингтону одржан је концерт младих српских уметника на Миленијумској сцени Џон Ф. Кенеди центра за извођачке уметности под називом „Serbia Around the Piano World“.

   

   

Носилац целокупног наступа била је призната пијанисткиња млађе генерације Јасна Поповић, која је програмски осмислила концерт у оквиру свог међународног пројекта Around the Piano World, покренутог 2017. године. Поред ње, наступали су и бас гитариста Петар Крстајић и вокални ансамбл „Роса“, док су визуелни део наступа чинила уметничка дела сликара Миљана Сукновића.

Једночасовни програм обухватио је солистичка и дуетна извођења познатих композиција из Андоре, Бразила, Израела, Италије, САД, Србије, Северне Македоније, Хрватске и Шпаније, као и вокално извођење традиционалних српских песама.

 Концерт Јасне Поповић у Кенеди центруКонкурс Министарства културе и информисања за суфинансирање културних делатности Срба у иностранству

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2019. години.

Конкурс је намењен српским установама, уметничким и другим удружењима и организацијама/правним лицима, која су регистрована изван територије Србије.

Текст конкурса, обрасци за пријављивање и додатне информације доступни су на интернет страници Министарства културе и информисања: http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/konkurs-za-finansiranje-ili-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulturnih-delatnosti-srba-u-inostranstvu-u-2019--godini

Рок за подношење конкурсних пријава је 1. март 2019. године.Дејвид Вујић уручио признање Теслине научне фондације конгресмену Теду Поу

Вашингтон, 4. децембар 2018 – Почасни председник Научне фондације „Никола Тесла“ Дејвид Вујић уручио је конгресмену Теду Поу угравирану плакету у знак признања и захвалности за његову драгоцену подршку Теслиној научној фондацији.Slovak Naive Art from SerbiaОдлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије је, на седници одржаној 08.октобра 2018.године, донела Одлуку о престанку важења Одуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша. Одлука је објављена у "Службеном гласнику РС", број 75/18 од 09.10.2018.г. и ступа на снагу 17.10.2018. год. Од тог датума држављанима ИР Иран, носиоцима обичних пасоша, за улазак,транзит и боравак на територији Р. Србије, виза је потребна.  Победа тима Амбасаде Србије на дипломатском фудбалском турниру

Вашингтон, 11. август 2018. године - На дипломатском фудбалском турниру који је поводом Светског првенства у фудбалу у Русији први пут одржан у Вашингтону у организацији „Department of Parks and Recreation“, под покровитељством градоначелнице Мјуријел Баузер и амбасаде Руске Федерације, тим Србије, састављен од представника српске дијаспоре и Амбасаде Републике Србије, освојио је прво место.

На турниру под називом "DC Embassy World Cup" учествовале су екипе Амбасада 16 земаља, а групе су формиране по угледу на Светско првенство у Русији. Након групне фазе такмичења у којој наш тим забележио две победе и један пораз, у елиминационој фази тим Србије је побеђивао редом Перу, Уругвај и Бразил и тако се пласирао у финале овог престижног такмичења.

Финале је више пута одлагано због неповољних временских услова и коначно је одржано у суботу 11. августа у Вашингтону на терену Центра за рекреацију „Џелеф“.

У утакмици за 3. место састали су се екипе Бразила и Француске. Утакмица је завршена победом Бразила, који је на тај начин освојио 3. место.

У великом финалу састале су се екипе Србије и Аргентине. У веома квалитетној и неизвесној утакмици, Србија је тријумфовала резултатом 4:1 и тиме освојила овај турнир.

Пехар најбољем тиму уручио је представник града Вашингтона, а додељена су и бројна признања и плакете.

Амбасада Републике Србије овим путем жели да се захвали свим играчима који су учествовали на турниру и својом борбеношћу и несебичним залагањем дали допринос овом великом успеху. Такође, велику захвалност дугујемо Министарству спољних послова Р. Србије и Фудбалском савезу Србије, који су за финале турнира обезбедили дресове репрезентације Србије.Остварити пуну сарадњу између Србије и САД засновану на заједничким вредностима и узајамном интересу двеју земаља

Београд, 28. јул 2018. године - Обраћање првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на свечаности у резиденцији амбасадора Сједињених Америчких Држава Кајла Скота поводом обележавања јубилеја - 100 година од подизања српске заставе на Белој кући

Ивица Дачић - Њ.Е. Кајл Скот

 


Oпширније...
Дачић: „Веома значајна посета Сједињеним Америчким Државама са добрим резултатима за Србију“

Вашингтон, 27. јул 2018. године - Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић боравио је у дводневној посети Сједињеним Америчким Државама поводом учешћа на Министарској конференцији посвећеној религијским слободама и свечаној церемонији обележавања стогодишњице од подизања српске заставе на Белој кући. 

Dacic -_Vasington_jul_2018


Oпширније...
Верска толеранција и међурелигијски дијалог имају водећу улогу у унапређењу људских права и изградњи хармоничних друштава

Вашингтон, 26. јул 2018. године - Обраћање првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на Министарској конференцији посвећеној религијским слободама

Konf - religijske slobode


Oпширније...
Интерес Србије да се билатерални односи са САД додатно унапреде и подигну на виши ниво

Вашингтон, 26. јул 2018. године - У оквиру дводневне посете Сједињеним Америчким Државама поводом учешћа на Министарској конференцији посвећеној религијским слободама и на свечаној церемонији обележавања стогодишњице од подизања српске заставе на Белој кући, први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се са Џоном Болтоном, саветником председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа за националну безбедност. 

Током разговора, министар Дачић изразио је интерес Републике Србије да се билатерални односи са САД додатно унапреде и подигну на виши ниво, посебно имајући у виду савезништво двеју земаља у Првом и Другом светском рату.

Сложивши се са оценом министра Дачића о неопходности даљег унапређења билатералних односа на свим нивоима, саветник за националну безбедност Болтон посебно је истакао отвореност актуелне администрације Сједињених Америчких Држава за блиску сарадњу са Војском Србије и Министарством одбране Републике Србије.

Шеф српске дипломатије искористио је састанак да изрази опредељеност Републике Србије, као гаранта регионалне безбедности и стабилности, ка њиховом даљем јачању, те у том смислу пренео спремност наше земље на отворену сарадњу са Сједињеним Америчким Државама.

Dacic-BoltonМинистар Дачић у Конгресу на свечаности поводом обележавања стогодишњице од подизања српске заставе на Белој кући

Вашингтон, 25. јул 2018. године - Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, заједно са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић и председницом Владе Републике Српске Жељком Цвијановић, учествовао је на церемонији у Конгресу Сједињених Америчких Држава поводом обележавања стогодишњице од подизања српске заставе на Белој кући. 

Kongres 1


Oпширније...
Министар Дачић разговарао са помоћником државног секретара САД Весом Мичелом

Вашингтон, 24. јул 2018. године - Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, који борави у дводневној посети Сједињеним Америчким Државама, састао се у Вашингтону са помоћником државног секретара Сједињених Америчких Држава за Европу и Евроазију Весом Мичелом. 

У данашњем разговору потврђена је обострана спремност за јачање билатералних односа.

Саговорници су констатовали и спремност за заједнички рад на регионалној стабилности, као и потребу изналажења споразумног решења по питању Косова и Метохије.

micel2Тим Амбасаде Србије на фудбалском турниру у Вашингтону

Вашингтон, 30. јун 2018 – Истовремено са одржавањем Светског фудбалског првенства у Руској Федерацији, Департман за паркове и рекреацију Дистрикта Колумбија организује фудбалски турнир под називом „Светско првенство Амбасада у Дистрикту Колумбија“ на којем се састају фудбалски тимови Амбасада земаља-учесница Светског првенства које се налазе у Вашингтону. На трећој одиграној утакмици у суботу 30. јуна 2018. године, екипа Амбасаде Србије, појачана представницима српске дијаспоре из Вашингтона и околине, победила је екипу Амбасаде Бразила резултатом 5:2 и тако се квалификовала за завршну рунду овог турнира, који се симболично завршава 14. јула 2018. године.Изложба "Тамо далеко: 1918-2018" / "Over There, So Far Away: 1918 - 2018", 26. јул 2018.

Визуелно-литерарна изложба ”Тамо далеко: 1918-2018" биће постављена у четвртак, 26. јула 2018. године између 12:30 и 17 часова у просторијама Нешнал Прес Клуба у Вашингтону.

Улаз је слободан. Услед ограниченог броја места, неопходна је регистрација путем следећег линка: https://www.facebook.com/events/2080186138917757/ Фестивал српског документарног филма - 10. јун 2018. у 20 часова

Фестивал "Круг Орфелин представља: Српски савремени кратки и документарни филм - Вашингтон 2018" одржаће се 10. јуна 2018. године у биоскопу Авалон (5612 Connecticut Avenue, NW, Chevy Chase, Washington, D.C) са почетком у 20 часова.

Сви филмови су титловани на енглески језик. Детаљне информације о овогодишњем програму можете пронаћи на интернет страници: www.orfelin.org.Унапређење сарадње са Националном гардом Охаја

Београд, 24. мај 2018. године - Министар одбране Александар Вулин састао се данас са конгресменом САД бригадним генералом Стивеном Стајверсом из Националне гарде Охаја, који борави у посети Републици Србији. Двојица саговорника разговарала су о наставку развоја билатералне војне сарадње, уз нагласак на сарадњу у оквиру Програма државног партнерства Србије и НГ Охајо, који траје више од 11 година.

      

 


Oпширније...
Serbiana Concert "An Evening of Serbian Music"

S E R B I A N A

Vocal chamber ensemble

P r e s e n t s

“An Evening of Serbian Music”

Saturday, May 12, 2018 at 7:30pm

Music Department Concert Hall, Montgomery College, RockvilleУ Лос Анђелесу отворен Конзулат Републике Србије на челу са почасним конзулом

LA

Лос Анђелес, 23. април 2018 - У присуству државног секретара Министарства спољних послова Републике Србије Немање Стевановића, у Лос Анђелесу је 21. априла 2018. године свечано отворен Конзулат Републике Србије, на челу са почасним конзулом др Рајаном Ф. Озборном. Конзулат Републике Србије у Лос Анђелесу обухвата конзуларно подручје територије савезне државе Калифорније. 


Oпширније...
Посета амбасадора Матковића Њу Орлеансу

Њу Орлеанс, 20. април 2018 – На позив градоначелника Њу Орлеанса Мича Лендруа, амбасадор Ђерђ Матковић присуствовао је обележавању 300-те годишњице оснивања тог града.

Током боравка у Њу Орлеансу, амбасадор се сусрео са гувернером Луизијане Џоном Белом Едвардом, почасним конзулом Републике Србије Грегом Русовићем, као и са представницима српске дијаспоре.Билатерални односи Србије са Сједињеним Америчким Државама од изузетне важности за нашу земљу

Toncev 20._april

Београд, 20. април 2018 - Државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије Ивица Тончев данас је разговарао са америчким амбасадором у Србији Кајлом Скотом и амбасадором САД-a у Хрватској Робертом Кохорстом. 

Током разговора, државни секретар је истакао да су билатерални односи Србије са Сједињеним Америчким Државама од изузетне важности за нашу земљу. Нагласио је да је Србија чврсто опредељена за чланство у Европској унији и да се залаже за регионалну стабилност и развој.

Амерички амбасадори су се интересовали око билатералних односа Србије и Хрватске о чему их је државни секретар детаљно информисао апострофирајући да је покренут рад бројних мешовитих комисија и одбора који раде на решавању билатералних питања.

Државни секретар Ивица Тончев указао је саговорницима да је превасходни интерес Србије да се очува мир, стабилност и безбедност региона Западног Балкана, чему доприносимо конструктивним постављањем и што ћемо чинити и убудуће. Истакао је да су односи Србије и Хрватске од кључне важности за регионалну стабилност и да не треба придавати велику пажњу појединачним инцидентима попут онога током посете чланова Сабора Народној скупштини Републике Србије. Нагласио је и да је председник Вучић током недавне посете Загребу био изложен и већим непријатностима али није прекидао посету што је свакако био добар потез који је ојачао интензитет дијалога две суседне државе.

Саговорници су се сложили да су добри односи Републике Србије и Републике Хрватске нарочито значајни за трајну стабилност Западног Балкана.

Tončev - Skot - KohorstTončev - Skot - KohorstПредавање министра Дачића поводом 100 година савезничких веза Срба и Јевреја и Срба и Американаца у Првом светском рату

Dai predavanje

Београд, 13. април 2018 - Обраћање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића поводом 100 година савезничких веза Срба и Јевреја и Срба и Американаца у Првом светском рату: 


Oпширније...
Државни секретар Стевановић и Метју Палмер о ситуацији у региону Западног Балкана и важности очувања дијалога у циљу решавања отворених питања

Palmer 3_5._april_2018

Београд, 5. април 2018 - Државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије Немања Стевановић састао се данас са вршиоцем дужности заменика помоћника државног секретара САД-a Метјуом Палмером и амбасадором САД-а у Београду Кајлом Скотом. 

Државни секретар Стевановић критички се осврнуо на нападе приштинске полиције на српске званичнике и цивиле на северу КиМ, оцењујући их недопустивим.

Подсетио је на досадашњу конструктивну улогу Републике Србије у дијалогу, као и на изостанак испуњења обавезе формирања ЗСО од стране Приштине.

В.д. заменика помоћника ДС Метју Палмер је осудио подизање тензија и оценио да је од фундаменталног значаја наставак Бриселског дијалога и имплементација договореног, као адекватног начина за обезбеђивање стабилности и мира, што је у интересу свих страна.

Током сусрета размењена су мишљења и о актуелној ситуацији у региону Западног Балкана. У том смислу, обострано је истакнута важност очувања дијалога с циљем решавања свих отворених питања, као пута који води просперитету земаља овог региона.

Поновљена је снажна подршка Сједињених Америчких Држава том процесу, као и наставку пута Републике Србије ка пуноправном чланству у ЕУ.

Стевановић - ПалмерСтевановић - ПалмерТрећи фестивал српског филма у Питсбургу

Питсбург, 24. март 2018 - У организацији Српског националног савеза, Центра за руске и источноевропске студије Универзитета у Питсбургу и Радио Телевизије Србије, трећи пут по реду успешно је одржан Фестивал српског филма на Универзитету у Питсбургу.

На Фестивалу су приказана наша три филма: „Обећање“, „Срби на Крфу“ и „Santa Maria della Salute“.

На свечаном отварању, публици коју су чинили представници филмске индустрије, академске заједнице и српске дијаспоре, обратили су се председник Српског националног савеза Џон Мартић, управница Катедре за словенске студије Универзитета у Питсбургу Ненси Конди и координатор за културну сарадњу Српског националног савеза Милош Растовић.Амбасада Србије на Фестивалу франкофонске културе

Вашингтон, 23. март 2018 – Амбасада Србије у САД учествовала је на Фестивалу франкофонске културе у Вашингтону, који ce од 2001. године традиционално одржава у марту. На завршној манифестацији 23. марта, у просторијама Културног центра при Амбасади Француске, колекционар традиционалног српског стваралаштва Биљана Реган представила је наше народне ношње, уметничке предмете и рукотворине. Посетиоцима су изложени и подељени промотивни и туристички материјали наше земље, уз ракију, вино и домаће посластице.

Захваљујући демонстрацији младог српског предузетника Дејана Живановића, посетиоци су могли да на лицу места науче вештину традиционалне израде теста и кора, након чега је омогућена и дегустација специјалитета.

Нa свечаности је, у организацији Амбасаде Француске, огранка Института Смитсонијан и фондације „Алијанс франсез”, учествовало више од 40 земаља чланица и посматрача МОФ и око 1200 посетилаца. Као и у другим градовима света, овим фестивалом се прославља различитост и богатство француског језика, културе и франкофоних заједница кроз низ културних догађаја и програма.Дачић и Мичел о регионалној стабилности, европском путу Србије, као и о наставку Бриселског дијалога

Micel 13._mart_2018

Вашингтон, 13. март 2018 - Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је данас са помоћником државног секретара САД-а за Европу и Евроазију Весом Мичелом који борави у Београду у оквиру своје прве посете региону од кад је преузео актуелну функцију. 

У разговору су разматране теме које се тичу регионалне стабилности, европског пута Србије, као и наставка Бриселског дијалога.

Саговорник је истакао да Сједињене Америчке Државе Републику Србију посматрају једном од најзначајнијих земаља региона и окосницом стабилности на Балкану.

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић указао је да ценимо подршку САД-а и изразио интерес да се позитивна динамика билатералних односа развија и у будућности, нарочито када се обележава 100 година од када је, у знак савезништва са Србијом, подигнута српска застава на Белој кући.

Помоћник државног секретара Вес Мичел указао је да САД континуирано подржавају европски пут Србије и остваривање напретка у оквиру Бриселског дијалога.

У циљу оживљавања традиционално савезничких веза и пријатељских односа, као и даљег интензивирања сарадње и међусобног разумевања, први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић уручио је помоћнику државног секретара Стејт Департмента Весу Мичелу изјаву америчког председника Вудро Вилсона о Косову, поводом Видовдана, под насловом „Славимо Косово као Дан части" из Њујорк тајмса од 19. јуна 1918. године.

Dacic Wess_Mitchell_13032018_5Dacic Wess_Mitchell_13032018_6Министар Дачић разговарао са америчким сенатoром Роном Џонсоном

Dacic-Dzonson februar 2018

Београд, 18. фебруар 2018 - Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је данас са америчким сенатором Роном Џонсоном који је у посети Београду. 

Шеф српске дипломатије и сенатор Џонсон разговарали су о дугорочном пријатељству између Сједињених Америчких Држава и Србије и важности тих односа за обе земље, као и за регион.

На данашњем састанку дискутовало се, такође, о начинима за јачање билатералних веза, посебно у светлу обележавања 100 година од када је тадашњи председник Вудро Вилсон наредио да се на Белој кући подигне српска застава.

Размењени су и погледи о ситуацији у региону и важности улоге Републике Србије у промоцији мира и безбедности, како за сам регион, тако и за Европу.

Сенатор Џонсон је изразио интерес Сједињених Америчких Држава да помогну Београду у налажењу дугорочног решења у односима са Приштином. Сугерисао је да се прошлост остави прошлости, да се не заборави, али да се опрости, и да се фокусира на будућност. Позвао је обе стране да искористе историјску прилику за прогрес у нормализацији својих односа.

Министар Дачић је потврдио спремност Србије за улагање напора у проналажењу трајног решења које ће бити у обостраном интересу и у циљу стабилности у региону.Дан државности и Дан Војске Републике Србије прослављени у Конгресној библиотеци

Вашингтон, 15. фебруар 2018 – У организацији Амбасаде и Изасланства одбране Републике Србије у Вашингтону, одржан је свечани пријем у част обележавања Дана државности и Дана Војске Републике Србије. Пријем је уприличен у „Сали чланова Конгреса” Конгресне библиотеке, уз подршку Српског кокуса Конгреса САД и његових копредседавајућих, конгресмена Теда Поа и Емануела Кливера.

     

Пријему је присуствовало око 250 званица из америчке администрације, дипломатског и војног кора и српске дијаспоре.

Скупу су се обратили амбасадор Ђерђ Матковић, конгресмен Тед По, вршилац дужности заменика помоћника државног секретара Сједињених Држава Метју Палмер, генерал-мајор Националне гарде Охаја Џон Херис и заменик државног секретара савезне државе Мериленд Луис Борунда. Том приликом је господин Борунда, уз искрене честитке и најбоље жеље за Дан државности, у име гувернера и грађана Мериленда, амбасадору Матковићу уручио специјалну повељу којом се Републици Србији изражава „поштовање, дивљење и почаст”.

     Састанак првог ППВ и МСП Дачића са ДС САД Тилерсоном

Вашингтон, 9. фебруар 2018 - Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас у Вашингтону са државним секретаром Сједињених Америчких Држава Рексом Тилерсоном.

Министар Дачић je истакао да је састанак био изузетно добар и нагласио да је разговор био посвећен будућности и билатералним односима Србије и САД.

 


Oпширније...
Министар Дачић: "За нас су односи са САД веома важни"

Вашингтон, 8. фебруар 2018 - „У оквиру припреме за састанак са државним секретарем Тилерсоном разговарао сам с помоћником државног секретара САД-а за Европу и Евроазију Весом Мичелом. Разговор је био веома детаљан, а циљ је био да се пронађу заједнички интереси САД и Србије ради стабилности, мира и будућности целог региона и решавања отворених питања.


Oпширније...
Захвалност конгресмену Билиракису за допринос у раду Српског кокуса у Конгресу САД-a

Вашингтон, 8. фебруар 2018 - Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, током боравка у Вашингтону, имао је одвојени сусрет са републиканским конгресменом са Флориде Гасом Билиракисом.

Министар Дачић и конгресмен Билиракис рaзменили су мишљења о актуелним билатералним темама.

Шеф српске дипломатије изразио је захвалност конгресмену Билиракису за активан допринос у раду Српског кокуса у Конгресу Сједињених Америчких Држава.Министар Дачић на 66. Националном молитвеном доручку

 

На позив организационог одбора, први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић данас борави у посети Вашингтону, поводом традиционалног учешћа на Националном молитвеном доручку.

Ова манифестација се организује 66. пут у хотелу "Вашингтон Хилтон" уз присуство великог броја високих званица из САД-а и света.

Том приликом, шеф српске дипломатије сусрео се са званичницима америчке администрације, међу којима је и конгресмен из Алабаме Роберт Адерхолт, представник Републиканске партије и један од оснивача Националног молитвеног доручка. Двојица званичника потврдила су добре билатералне односе и договорила даље унапређење сарадње у областима од заједничког интереса.

Током боравка у Вашингтону министар Дачић имаће одвојене сусрете са државним секретаром САД-а Рексом Тилерсоном, као и са помоћником државног секретара САД-а за Европу и Евроазију Весом Мичелом."Kosovo: A Moment in Civilization" movie screening

A movie by Boris Malagurski "Kosovo: A Moment in Civilization" will be shown in the Avalon Theater,

5612 Connecticut Av. NW, Washington, DC 20015,

on Tuesday, February 20th, 2018.

Tickets can be purchased at: https://bpt.me/3327339.Амбасадор Матковић гост емисије ''This is America and the World"

Вашингтон, 26. јануар 2018 – Амбасадор Ђерђ Матковић гостовао је у емисији „Ово је Америка и cвет” (ен. This is America and the World). У получасовном разговору са познатим америчким водитељем и новинаром Денисом Хоулијем разматрано је мноштво актуелних, као и тема из богате историје Србије. Такође, амбасадор је говорио и о туристичким и економским потенцијалима наше земље, својим циљевима током службе у САД, као и историјату билатералних односа са САД.

Снимак интервјуа доступан је путем овог линкаInvitation to the exhibition "Jasenovac – Right to Remembrance"

Permanent Mission of the Republic of Serbia to the United Nations

is honoured to invite you to the exhibition

"Jasenovac – Right to Remembrance"

at the United Nations Headquarters - New York

26 January – 2 February, from 3pm to 5:30pm (weekend days excluded)

The exhibition is dedicated to the International Holocaust Remembrance Day and is aimed at contributing to the maintenance of universal values of humanity and efforts to preserve the memory of the victims of Jasenovac concentration and extermination camp. 

Mandatory R.S.V.P. to sandra.pejic@serbiamissionun.org at least one day prior to the planned visit in order to obtain access pass to the UN HeadquartersКонцерт српских уметница у Кенеди центру

Вашингтон, 12. децембар 2017 – У организацији Амбасаде Републике Србије и вашингтонског Кенеди центра одржан је концерт признатих младих српских уметница, сопрана Биљане Солдо и пијанисткиње Милене Глигић на Миленијумској сцени Кенеди центра. Специјални гост на концерту био је познати перуански баритон Хозе Сасин.

Једночасовни програм под називом Celebrate the Holidays with Opera from Around the World обухватио је солистичка и дуетна извођења познатих дела српских, италијанских, аустријских, француских, мађарских, шпанских и мексичких композитора.

Салу Миленијумске сцене посетило је више од 200 поштовалаца класичне музике из дипломатског кора, јавног и академског живота, као и из српске дијаспоре.

Снимак концерта доступан је путем овог линкаСастанак амбасадора Матковића са сенатором Инхофеом

Вашингтон, 7. децембар 2017 - Амбасадор Ђерђ Матковић имао је радни састанак на Капитолу са сенатором из Оклахоме Џимом Инхофеом. Током сусрета обострано је изражена жеља за наставком унапређења билатералних односа у свим областима од заједничког интереса. У том смислу је договорена посета сенатора Инхофеа Републици Србији у првој половини 2018. године.Пријем за чланице организације "Women’s Diplomatic Series"

Вашингтон, 6. децембар 2017 – Амбасада Републике Србије у Вашингтону организовала је свечани пријем за чланице организације Women´s Diplomatic Series.

Ова организација непрофитног, затвореног типа, основана је 2009. године, са циљем да се кроз дијалог, едукацију и интеракцију са дипломатском заједницом Вашингтона чланству омогући стицање нових сазнања о различитим земљама и културама.

Током пријема, гошћама се обратио амбасадор Ђерђ Матковић, представивши културне, туристичке и привредне потенцијале наше земље, као и кратак преглед историје Србије и њених односа са Сједињеним Државама.Biljana Soldo and Milena Gligic on Millennium Stage at the Kennedy Center

Embassy of the Republic of Serbia in Washington, D.C. 

has the pleasure to cordially invite you to a special performance entitled

“Celebrate the Holidays with Opera from Around the World”

featuring two prominent Serbian artists Biljana Soldo (soprano) and Milena Gligic (pianist),

as well as a special guest Jose Sacín (baritone) from Peru,

to be held on the Millennium Stage of The John F. Kennedy Center for the Performing Arts

on December 12th, 2017 at 6 PM.

This performance is featured as part of the Kennedy Center’s free daily performance series on its Millennium Stage in the Grand Foyer: http://www.kennedy-center.org/video/performance/64265.

We regret that, as the theater reaches capacity, seats cannot be saved for patrons who have not arrived or are not next in line.

No free parking is provided for this event.

DIRECTIONS: http://www.kennedy-center.org/pages/visitor/directions

We look forward to welcoming you!Министар Дачић у Вашингтону разговарао са ПДС Весом Мичелом

Вашингтон, 30. новембар 2017 - Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је у Вашингтону са новим помоћником државног секретара Сједињених Америчких Држава за Европу и Евроазију Весом Мичелом.

Шеф српске дипломатије први је званичник из Србије који је разговарао са високим званичником америчке администрације.

„Разговори су били веома сложени, ја сам се бавио само једном темом, како да нађемо заједнички интерес између САД и Србије. Имајући у виду вишевековно пријатељство и дугу традицију дипломатских односа, инсистирао сам на томе како да пронађемо минимум заједничких интереса, ако већ не можемо максимум, како бисмо заједнички допринели стабилности нашег региона. У том смислу је састанак са Мичелом био од великог значаја, и очекујем његов долазак у Србију следеће године. Србија има конструктиван прилаз, Србија жели да допринесе стабилности региона, али Србија жели да се уваже и њени интереси и да се дође до праведног и трајног решења за све проблеме у региону, а нарочито за питање Косова и Метохије", рекао је након састанка министар Дачић.Министар Дачић разговарао са сенатором Роном Џонсоном

Вашингтон, 30. новембар 2017 - Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас у Вашингтону са сенатором Роном Џонсоном из савезне државе Висконсин, председавајућим Комитету за унутрашњу безбедност и Поткомитету за европску и регионалну безбедносну сарадњу.

На данашњем састанку саговорници су разменили мишљења о актуелном политичком дијалогу и обострано је договорен заједнички рад на даљем унапређењу билатералних односа.Састанак са саветником за националну безбедност САД Хербертом Рејмондом Мекмастером

Вашингтон, 30. новембар 2017 - Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, другог дана боравка у Вашингтону, учествовао је у Белој кући на заједничком састанку министара спољних послова региона са саветником за националну безбедност Сједињених Америчких Држава Хербертом Рејмондом Мекмастером.

На састанку је истакнуто да су САД посвећене очувању стабилности региона, напретку свих земаља региона и изражена је спремност за интензивирањем сарадње. „Циљ данашњег састанка био је да се пошаље порука да САД желе стабилност у региону и да желе напредак свих у региону Западног Балкана.

На састанку је свако је изнео своје мишљење, ја сам посебно истакао да нема стабилности у нашем региону уколико САД не пронађу заједнички интерес са највећом земљом и највећим народом на Балкану, а то је Србија и српски народ, као и да је потребно да тражимо минимум заједничких интереса како би допринели стабилности читавог региона" рекао је након састанка шеф српске дипломатије Ивица Дачић.Министар Дачић на конференцији Атлантског савета о Западном Балкану

Вашингтон, 29. новембар 2017 - Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествовао је данас у Вашингтону на конференцији Атлантског савета о Западном Балкану.

На панелу „Инвестирање у будућност: Могу ли предузетници да поправе Балкан", шеф српске дипломатије поручио је да је стабилизација Западног Балкана кључна за развој економије тог региона. "Економија може да има позитивну улогу за стабилизацију читавог региона, али то је процес у коме све зависи једно од другог. Нема развоја економије без стабилизације региона."

"Желим да кажем да смо на Западном Балкану ми најважнији економски партнери једни другима", рекао је он и указао на заједничке инфраструктурне пројекте попут изградње аутопутева и унапређења железнице у региону. "Постигли смо значајне кораке у међусобним договорима око тога како да уклонимо баријере за сарадњу и на који начин да подигнемо БДП и повећамо инвестиције и запосленост у нашем региону".

Министар Дачић посебно је нагласио да је Република Србија унапредила и економске односе са Сједињеним Америчким Државама. Захвалио је америчким партнерима на спремности и ангажману у заједничким напорима на унапређењу економске сарадње САД-а и Србије.


Oпширније...
Пријем у Амбасади за чланове Харвард клуба у Вашингтону

Вашингтон, 16. новембар 2017. године - Амбасада Републике Србије у Вашингтону била је домаћин свечаног пријема за чланове Харвард клуба из Вашингтона. Харвард клуб у Вашингтону је непрофитна организација која окупља више од 20.000 некадашњих дипломаца овог престижног Универзитета, као и актуелне студенте и професоре Харвард заједнице. Део је међународне мреже коју чини више од 185 Харвард клубова у више од 70 земаља света.

Пријем је био организован са жељом да се члановима Харвард клуба представи Република Србија. Амбасадор Ђерђ Матковић је у свом обраћању присутнима изнео кратак преглед историје наше државе, њеног актуелног спољнополитичког позиционирања у свету, привредних, културно-просветних и туристичких потенцијала, као и односа са САД.УСАИД пројекат побољшао услове пословања у Србији

Београд, 16. новембар 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас, у видео-поруци поводом обележавања завршетка Пројекта за боље услове пословања УСАИД БЕП “Седам година реформи за боље услове пословања”, да је тај пројекат испунио улогу и пружио велику подршку Србији у њеним европским интеграцијама.

Америчка агенција за међународни развој и Влада Србије обележили су успех УСАИД пројекта за боље услове пословања – седмогодишње иницијативе вредне 19,5 милиона долара, која је помогла Србији да постане боље место за пословање.

Брнабић је истакла да је тај УСАИД пројекат доста допринео Србији кроз промоцију сарадње јавног и приватног сектора.Амбасадор Матковић честитао Весу Мичелу на постављењу

Вашингтон, 2. новембар 2017 – Амбасадор Ђерђ Матковић присуствовао је данашњој свечаној церемонији полагања заклетве Веса Мичела, новоименованог помоћника државног секретара за европске и евроазијске послове у Стејт департменту. Том приликом, амбасадор Матковић је лично честитао господину Мичелу на постављењу, пожелевши му успех у обављању ове високе и одговорне дужности.Суринам повукао одлуку о признању Косова

Београд, 31. октобар 2017 - Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић је на ванредној конференцији за новинаре која је одржана у Министарству спољних послова саопштио да је Влада Републике Суринам повукла одлуку о признању Косова и Метохије као независне државе. Шеф српске дипломатије обавестио је да је током ноћи стигла дипломатска нота из Суринама о повлачењу одлуке.

"Они су 8. јула 2016. године признали независност Косова", рекао је министар Дачић, и додао да је за његовог мандата само пет држава признало Косово, а да је једна повукла своју одлуку. Он је напоменуо да је до сада 106 држава признало независност Косова.

"Ово је историјски догађај за нас - ово нисмо урадили парама јер их немамо, нити притисцима јер нисмо у могућности - већ посвећеношћу", нагласио је први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова.Интензивирање сарадње са САД у циљу даљег привлачења америчких инвестиција у привреду Србије

Београд, 16. октобар 2017. године - Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас привредно-политичку делегацију америчке савезне државе Мериленд, на челу са државним секретаром Мериленда Џоном Вобенсмитом, која борави у посети Београду. Министар Дачић истакао је да Србија има интерес за интензивирање свих видова сарадње са Сједињеним Америчким Државама, нарочито на плану економије и даљег привлачења америчких инвестиција у привреду Србије. Саговорници из Мериленда изразили су задовољство због своје посете Србији, приликом које ће осим у Београду, боравити и у Новом Саду и Нишу. Констатован је интерес ове америчке савезне државе за пословање и улагање њихових компанија у области заштите животне средине у нашој земљи. Састанку са наше стране присуствовали су и министри за заштиту животне средине и државну управу и локалну самоуправу Горан Триван и Бранко Ружић.Амбасадор Ђерђ Матковић предао акредитивна писма председнику Колумбије

Богота, 10. октобар 2017 - Изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије на нерезиденцијалној основи у Републици Колумбији Ђерђ Матковић предао је данас, 10. октобра 2017. године, акредитивна писма председнику Републике Колумбије Хуану Мануелу Сантосу и министарки иностраних послова Републике Колумбије Марији Ангели Олгин на свечаној церемонији уприличеној у председничкој Палати Нарињо.Министар Дачић разговарао са конгресменом Тедом Поом

Београд, 9. октобар 2017 - Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се са конгресменом Тедом Поом, копредседавајућим Српском кокусу. Шеф српске дипломатије је изразио захвалност конгресмену Поу на његовом досадашњем ангажовању о оквиру Српског кокуса, с циљем афирмације односа две земље и бољег разумевања политике Србије у Сједињеним Америчким Државама, што је потврђено и излагањем у Представничком дому Конгреса, поводом обележавања годишњице „Халијард" мисије, као и упућивањем конгресног писма подршке Србији државном секретару Тилерсону, 3. октобра. Саговорници су изразили обострано задовољство због унапређења укупних билатералних односа, од напретка у политичком дијалогу до развоја економских односа. Током разговора охрабрене су аспирације Србије ка чланству у ЕУ, као и конструктивна улога у очувању стабилности региона Западног Балкана. Захваливши на гостопримству, конгресмен По је изразио спремност да, са своје стране, настави са залагањем ради даљег унапређења билатералних односа, подсећајући да пријатељство наша два народа датира још из времена савезништва у Првом светском рату.Представа ХадерсфилдОбележавање годишњице операције "Халијард", изложба и пријем у Представничком дому Конгреса
У организацији Амбасаде Р. Србије у Вашингтону и Српског конгресног кокуса 18. jула 2017. године у свечаној сали Представничког дома Конгреса САД организована је изложба и пријем у част обележавања годишњице мисије„Халијард“, војне операције у којој је током Другог светског рата спасено око 500 америчких пилота. Присутнима су се обратили амб. РС Ђерђ Матковић и копредседавајући српског кокуса конгресмен Тед По и конгресмен Емануел Кливер, а гости су имали прилику да виде фотографије снимљене током ове војне операције које је обезбедила „Халијард“ Фондација.

Амбасадор Ђерђ Матковић са конгресменима Емануелом Кливером и Тедом Поом Посета председника Србије Александра Вучића Сједињеним Америчким Дражавама

Вашингтон, 17. јул 2017 - Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је 16. и 17. јула у званичној посети Сједињеним Америчким Државама. Поред главног састака са потпредседником САД Мајком Пенсом, председник Србије имао је низ билатералних сусрета, укључујући састанке са председавајућим и копредседавајућим Сенатског поткомитета за Европу сенатором Роном Џонсоном и сенатором Крисом Марфијем, као и са копредседавајућим Српског конгресног кокуса конгресменом Тедом Поом и Емануелом Кливером.

Такође, одржан је сусрет председника Вучић са шефом Бироа Националне гарде САД генералом Џозефом Ленгијелом и командантом Националне гарде Охаја генерал-мајором Марком Бартманом. Tоком боравка у Вашингтону, председник Вучић састао се и са представницима Пословног савета за међународно разумевање (Business Council for International Understanding) и присуствовао потписивању Меморандума о разумевању са компанијом CISCO, која се бави дизајнирањем, производњом и продајом опреме за рачунарско умрежавање.

Састанак председника Александра Вучића и потпредседника САД Мајка Пенса

 


Oпширније...
Књижевно вече Виде Огњеновић у Делегацији ЕУ у Вашингтону

У Делегацији Европске Уније у Вашингтону 7. јуна 2017. године одржано је књижевно вече госпође Виде Огњеновић, истакнутог српског писца, драматурга и позоришног редитеља. Догађај је организован у сарадњи Амбасаде Србије са Делегацијом Европске Уније и српским културним кругом "Орфелин" у оквиру програма ЕУ под називом "Разговор у култури".

У изузетном излагању литерарно-филозофског карактера започетом есејем "Мој херојски књишки мољац" и разговору са публиком Вида Огњеновић се бавила темом положаја књижевности и високе уметности у постхуманистичком друштву, односом савременог друштва и технологије, постмодерној естетици, нестајању читалачке публике и комерцијализацији савременог позоришта. Догађај је водила писац и продуцент Милена Тробожић Гарфилд.


Oпширније...
Представљање књиге за децу "Дорћолски мачак Жућа"
Амбасада Републике Србије у Вашингтону вас позива на представљање књиге за децу
 
“Дорћолски мачак Жућа а не нека обична безимена мачка”
 
и час цртања са ауторком Душанком Комненић
 
Петак, 28. април 2017. 6:00 pm – 7:30 pm
 
потврда присуства до 26. априла на info@serbiaembusa.org
 
Књига ће бити представљена на српском језику
 


Међународни јавни конкурс за израду најбољег идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду
 
Међународни јавни конкурс за израду најбољег идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду
Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу, објавила је међународни јавни конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.
 


Фестивал Франкофоније - приказивање српског документарног филма "Обећање" и пријем у Амбасади Француске

У оквиру фестивала Франкофоније,  у Амбасади француске у Вашингтону у петак, 10. марта ове године одржана је филмска пројекција српског документарног филма "Обећање" редитеља Жељка Мирковића и аутора Душана Гајића. Филм "Обећање" прати живот француске породице која се доселила у село Рогљево у Источној Србији како би започела производњу органиског вина у некада чувеном виноградарском крају.

Госте је поздравио амбасадор Србије. г. Ђерђ Матковић, а након  филма организован је разговор са редитељем Ж. Мирковићем и аутором Д. Гајићем и уприличен коктел на којем су се служила вина из Жупе.

 

 


Oпширније...
Пријем поводом Дана државности и Дана војске Републике Србије

У сарадњи са канцеларијама копредседавајућих српског кокуса, конгресменом Тедом Поом и конгресменом Емануелом Кливером, 16. фебруара 2017. године у Конгресној библиотеци у Вашингтону одржан је пријем поводом Дана државности и Дана војске Републике Србије. Главни гост свечаности била је амб. Мери Ворлик, први заменик помоћника државног секретара и специјални изасланик за међународна енергетска питања у Стејт департменту.

 

Oпширније...
Министар спољних послова Ивица Дачић разговарао са новим државним секретаром САД Рексом Тилерсоном

Minister Dacic with Rex TillersonВашингтон, 2. фебруар 2017 - Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић борави у Вашингтону где је данас присуствовао 65. националном молитвеном доручку. 

Шеф српске дипломатије, током Молитвеног доручка, разговарао је са новим државним секретаром Сједињених Америчких Држава Рексом Тилерсоном. Министар Дачић позвао је државног секретара САД да дође у посету Србији.

 Конкурс Министарства културе и информисања за финансирање или суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности
 
Министарство културе и информаисања Републике Србије расписало је Конкурс за финансирање и суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у 2017. години.
 
Конкурс је првенствено намењен страним издавачима заинтересованим за српску књижевност и културу.
 
Текст конкурса, обрасци за пријављивање и додатне информације доступни су на интернет страници Министарства културе и информисања 
 
Рок за подношење конкурсних пријава је 28. фебрауар 2017. године.
 


Конкурс Министарства културе и информисања за суфинансирање културних делатности Срба у иностранству
 
Министарство културе и информаисања Републике Србије расписало је Конкурс за финансирање и суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2017. години.
 
Конкурс је намењен српским установама, уметничким и другим удружењима и организацијама/правним лицима, која су регистрована изван територије Србије.
 
Текст конкурса, обрасци за пријављивање и додатне информације доступни су на интернет страници Министарства културе и информисања 
 
Рок за подношење конкурсних пријава је 28. фебрауар 2017. године.


Међународни Дан холокауста и изложба „ЈАСЕНОВАЦ-ПРАВО НА НЕЗАБОРАВ“

Поводом обележавања међународног Дана холокауста 27. јануара и 75 година од оснивања усташког логора Јасеновац у Њујорку jе од 27. до 30. јануара боравила делегација Р. Србије. Делегацију је предводио г. Владимир Божовић, саветник премијера Владе Србије, a у њеном саставу били су Иван Костић, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине РС, преживели логораши, 15 научних истраживача, два амбасадора УНИЦЕФ-а и уметници.

На Дан холокауста делегација Србије присуствовала је централној церемонији у Уједињеним нацијама, а истог дана отворена је изложба „Истина о Јасеновцу-право на незаборав" која представља највећу поставку о Јасеновцу икада приређену у иностранству. Изложба „Истина о Јасеновцу-право на незаборав", одржана је организацији Института за холокауст из Израела и Института за Јасеновац из Њујорка, уз подршку министарстава спољних послова Србије и Израела. Том приликом приказани су материјали Међународне Експертске групе историчара, 25 скулптура вајара Љубише Манчића и Катарине Трипковић и 21 цртеж сликара Драгана Јеловца, фото зид Вукице Микаче, аутентичне предмете Меморијалног центра Доња Градина, књиге, пројекцију филмова: „А богови су ћутали" и „Шаулов син". Изложена грађа прикупљена је из архива Израела, Немачке, САД, Италије, Норвешке, Србије, Републике Српске и Хрватске. 

Изложбу о геноциду и Холокаусту у НДХ-а реализовао је њујоршки Институт за Јасеновац који у том граду већ 15 година организује годишње конференције о овом озлоглашеном логору. Такође, Град Њујорк је једини инострани град који је донео званичну одлуку да се 22. април, Дан пробоја јасеновачких логораша прогласи за Дан Јасеновца (Jasenovac Remembrance Day), који се обележава сваке године од 2005. године у Њујорку. Парк холокауста у Њујорку једини је инострани меморијални парк у свету где постоји споменик Јасеновцу који је подигла српска дијаспора.

 

 


Oпширније...
Predstavljanje knjige o srpsko-američkim ekonomskim odnosimaКонцерт српске етно групе "Биља Крстић и оркестар Бистрик" у Кенеди центру
Вашингтон - На Миленијумској сцени Кенеди центра у организацији Амбасаде Србије у Вашингтону 13. децембра 2017. године одржан је концерт српске уметнице Биље Крстић и оркестра Бистрик. Након осам година, овај шесточлани ансамбл поново је наступио у Вашингтону доносећи нова извођења традиционалне музике Србије и Балкана.
 
Поред нумера са ранијиих албума, програм је обухватио и премијерне композиције са новог албума "Свод" који це изаћи у јануару 2017. у издању британске музичке куће "Арц Рецордс". Претходно, у оквиру овогодишњег посете САД ансамбл је одржао успешан концерт у Бостону.
 


Нови Споразум МСП – МПНТР о организовању образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству

Министарство спољних послова Републике Србије и Министарство просвете, науке и технолошког развоја потписали су 04.10.2016. године Споразум о организовању образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству. Интегрални текст Споразума можете погледати овде.Односи са Србијом веома важни за САД

Београд/Њујорк, 23. септембар 2016. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Њујорку са замеником државног секретара САД Ентонијем Блинкеном, са којим је разговарао о односима двеју земаља, ситуацији у региону, европском путу Србије и дијалогу са Приштином.

Премијер Вучић је обавестио заменика Блинкена о економским реформама, које је Влада Србије спровела, и нагласио да је Србија много уложила у свој напредак и да ће учинити све како би одржала стабилност у региону западног Балкана, јер стабилан регион значи економски просперитет свих земаља. 


Упутивши захвалност заменику државног секретара Блинкену на посвећености и помоћи коју пружа Србији, премијер Вучић је захвалио и на изванредној посети потпредседника Џозефа Бајдена Београду и његовој личној подршци Србији.

Заменик америчког државног секретара Блинкен је рекао да је за САД веома важан однос са Србијом, као кључном земљом региона, и поздравио све реформе које је Влада Србије спровела. 

Он је нагласио да је важно да Србија настави свој европски пут, јер ће то убрзати напредак целог региона. 

Господин Блинкен је премијеру Вучићу пренео поздраве потпредседника САД Џозефа Бајдена и његову поруку да је изузетно задовољан својом посетом Србији у августу ове године.Билатерални односи Србије и САД на узлазној путањи

Београд, 16. август 2016. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић поручио је данас, након састанка са потпредседником САД Џозефом Бајденом, да очекује значајну подршку те земље у очувању мира и стабилности у региону, без чега нема бољег живота грађана и економског напретка.

Вучић је, на заједничкој конференцији за новинаре са Бајденом у Палати Србија, рекао да је са потпредседником САД разговарао о билатералним односима двеју земаља, дијалогу Београда и Приштине и могућем напретку у будућности, као и регионалним односима и европском путу Србије.


Oпширније...
Обележавање Дана сећања на страдање и прогон Срба

Одлуком Владе Републике Србије од 29.07.2015. године о проглашењу Дана сећања на страдање и прогон Срба, a поводом трагичног страдања око 250.000 припадника српског народа у акцији хрватске војске 1995. године под називом „Олуја", 5. август одређен je за Дан жалости на територији Републике Србије.

С тим у вези, Организациони одбор за обележавање Дана сећања на страдање и прогон Срба донео је одлуку да се државна манифестација одржи 04.08.2016. године у 20,00 часова на платоу испред храма Светог Ћирила и Методија, у насељу Бусије, Земун. Овим путем позивају се сви заинтересовани представници дијаспоре да у што већем броју присуствују овој манифестацији.Церемонија откривања бисте Милеви Марић у Српском културном врту у Кливленду

 

 

У суботу, 19. јуна 2016. године, амб. Р. Србије Ђерђ Матковић присуствовао је церемонији свечаног откривања бисте Милеве Марић у Српском културном врту у Кливленду у савезној држави Охајо. Милева Марић, супруга Алберта Ајнштајна, која је и сама била изузетни физичар и математичар, прва је жена којој је подигнут споменик у Српском културном врту. У њему се већ налазе бисте владике П.П. Његоша, Николе Тесле, Михајла Пупина, Стевана Мокрањца и Вука Стефановића Караџића. 
 
Идеја о формирању Српског културног врта потекла је у пролеће 2006. године од почасног конзула Р. Србије Алекса Маческог који је покренуо иницијативу прикупљања неопходних средстава. Врт је отворен 5. октобра 2008. године свечаном церемонијом којој су присуствовали представници Владе Р. Србије, Српске православне цркве, покојни сенатор Џорџ Војиновић, градоначелник Џексон и чланови српске дијаспоре.  
 

 

 

 

 

 


Oпширније...
Учешће амбасадора Матковића на 46. Генералној скупштини Организације америчких држава
 

Њ.Е. Ђерђ Матковић, амбасадор Србије у Вашингтону, учестововао је на 46. Генералној скупштини Организације америчких држава у Санто Домингу, Доминиканска Република, од 13. до 15. јуна 2016. године. Главна тема скупа била "Јачање институција за унапређење одрживог развоја на америчком континенту“.
 
Током тродневне конференције, амб. Матковић се сусрео са већим бројем шефова делегација држава чланица Организације америчких држава на којима је представљена кандидатура Србије за позицију генералног секретара Уједињених нација и пренет интерес Србије за наставак успешног политичког дијалога са државама Латинске Америке и Кариба.
 
Ове године Генералној скупштини Организације америчких држава присуствовало је више од педесет делегација на високом нивоу, земаља чланица и сталних посматрача. Република Србија има статус сталног посматрача од 2002. године.  

 Међународни дан џеза - Концерт групе Александре Денде у Вашингтону, 30. април 2016.Расписан конкурс за финансирање и суфинансиранје пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016.

Министарство културе и информисања Републике Србије је расписало конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. години. Циљ конкурса је подстицање и презентација културног стваралаштва припадника српског народа у иностранству и очување културног идентитета. 

На конкурсу ће бити подржани пројекти из следећих области: визуелне уметности, сценско стваралаштво, књижевност и издаваштво, уметничка музика, изворно, народно и аматерско стваралаштво, културна делатност за децу и младе и научноистраживачка и едукативна делатност у култури.
Рок за пријаву је 28. март 2016.године.
Конкурс и детаље у вези са учешћем можете пронаћи на следећем линку. 


Дан државности и Дан војске Р.Србије

1. март  2016 - Конгресна библиотека САД

Амбасадор Матковић, пуковник Драган Галић, изасланик одбране Р.Србије и  потпуковник Дејан Вујаклија , помоћник изасланика одбране Р.Србије

 

Амбасадор Матковић, конгресмен Тед По, копредседавајући Српског кокуса и пуковник Драган Галић, изасланик одбране Р. Србије

 

Амбасадор Матковић, конгресмен Емануел Кливер, копредседавајући Српског кокуса 

 

Амбасадор Матковић и амбасадор Џон Хеферн, први заменик помоћника секретара за Европу и Евроазију

 

Конгресна библиотека САД, Соба чланова Конгреса Учешће амбасадора Матковића на Министарском савету Асоцијације карипских земаља на Хаитију
 
Амбасадор Србије у Вашингтону Ђ. Матковић представљао је Р. Србију на 21. редовном Министарском савету Асоцијације карипских земаља одржаном у Петион-Вилле на Хаитију, од 18 до 19. јануара 2016. године.
 
Поред бројних састанака са земљама карипског региона, амбасадор Матковиц се сусрео са С. Оноре, специјалним предстаником генералног секретара УН и шефом стабилизационе мисије УН на Хаитију - МИНУСТАХ-а чији је Србија контрибутор. Том приликом амбасадор је посетио припаднике МУП-а Р.Србије који се налазе у саставу МИНУСТАХ-а од јула 2015. године. Србија учествује у овој мисији од 2008. године, а наш контингент ангажован је у процесу обуке и надзора полицијских служеника Националне гарде Хаитија.
 
Будући да се у јануару навршило шест година од разорног земљотреса на Хаитију, у којем је живот изгубило око 220.000 цивила и око 100 припадника МИНУСТАХ-а, амбасадор Србије је са специјалним представником ГС УН С.Оноре посетио Меморијални комплекс и положио венац на спомен плочу посвећену овом трагичном догађају.
 
 
 
 
 


НАЈАВА ДОГАЂАЈА - Гостовање премијера Републике Србије Александра Вучића на Брукингсу

 

Будућност Србије: изазови и шансе за регионалну стабилност, помирење и интеграције

Среда, 16. септембар 2015.

4:00 PM - 5:00 PM 

Brookings Institution

Saul/Zilkha Rooms

1775 Massachusetts Avenue NW, Washington, DC

 

У организацији Центра за САД и Европу института Брукингс 16. септембра 2015. године одржаће се излагање премијра Републике Србије Александра Вучића на тему унапређења политичке и економске стабилности, регионалне сарадње и европске перспективе Србије. У свом обраћању премијер Вучић ће говорити о изазовима и шансама Србије и европског континента, укључујући и питање све већег прилива миграната, као и значаја регионалног помирења. 

РЕГИСТРАЦИЈА ГОСТИЈУПосета министра Антића САД, састанак са представницима компанија "Рио Тинто" и "Фрипорт"

Денвер, 19. јун 2015 - Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић, наставио је посету Сједињеним Државама састанком у Денверу са челним људима компаније Рио Тинто, која већ неколико година врши интензивна истраживања литијума у околини Лознице. Представници компаније информисали су министра Антића да истраживања улазе у завршну фазу и да би ускоро могли бити познати резултати, као и потенцијални капацитети налазишта. Министар Антић је поновио спремност Владе Србије на партнерски однос заснован на, како је рекао, балансу интереса обе стране.


Антић је током дана обишао и рудник компаније Фрипорт, Хендерсон, недалеко од Денвера где су му приказана целoкупна техничка решења експлоатације руде, чије се коришћење планира и за њихов рудник бакра Чукари Пеку, у близини Бора. Министар Антић и амбасадор Србије у Сједињеним Државама Ђерђ Матковић су се, са челним људима рудника, спустили до дубине од 1600 метара где је демонстриран комплетан производни процес. Министар Антић се данас у Фениксу у Аризони, главном седишту компаније Фрипорт састаје са челним људима, са којима ће размотрити досадашње резултате у процесу истраживања бакра у Србији, као и могућности проширења сарадње, посебно са фабриком у Бору.Посета министра Антића САД, састанак са А. Хохштајном, специјалним изаслаником за енергетику у Стејт департменту

Вашингтон, 18. јун 2015 - Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић састао се данас у Стејт департменту са специјалним изаслаником Џона Керија за међународна енергетска питања, Амосом Хохштајном.

На састанку је договорена сарадња наше земље и САД по питању енергетике, диверзификације снабдевања и извора енергије, као и унапређења енергетске безбедности Републике Србије. Министар Антић изнео је спремност Србије за даљим јачањем сарадње на заједничким пројектима у области енергетике са САД.

Специјални изасланик државног секретара САД, Хохштајн (Hochstein) изразио је разумевање за позицију Србије у погледу енергетске диверзификације и пренео пуну подршку САД остваривању постављених циљева. Договорен је наставак дијалога и конкретна сарадња по овим питањима.

Истог дана министар Антић се сусрео са представницима компаније „Southern“, једне од водећих америчких енергетских компанија. На састанку се разговарало о могућностима реализације пројекта изградње нове термоелектране уз примену „ТРИГ“ технологије путем које се гасификацијом угља електрична енергија производи уз највише еколошке стандарде.

Договорено је да представници Саудерна до краја јула, у оквиру делегације америчког Министарства енергетике, посете Србију како би се дефинисали конкретни кораци у реализацији овог, веома важног, заједничког пројекта.

Након Вашингтона, министар Антић ће посетити градове Денвер и Феникс где ће се сусрести са представницима компанија „Рио Тинто“ и „Фрипорт“.Посета министра рудрства и енергетике Александра Антића Сједињеним Државама

Вашингтон, 16.јун 2015 -Београд, 17. јун 2015. године – Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић започео је вишедневну посету Сједињеним Америчким Државама (САД) разговором са замеником америчког секретара за енергетику Џонатаном Елкиндом.

Антић је на састанку представио интерес Србије за енергетску диверсификацију, не само у погледу рута снабдевања, већ и извора енергије.

Министар је указао на амбицију Србије за енергетском независношћу и развојем властитих енергетских извора, и посебно истакао потребу за диверсификацијом снабдевања гасом Србије, како би земља избегла потенцијалне проблеме на том плану узроковане геополитичким догађајима. 

Србија, како је истакао, унапређује локалне изворе енергије ослањајући се на енергију ветра и сунца, биомасу, геотермалне изворе и мини-хидроелектране.

Елкинд је подржао намеру Србије да диверсификује своје енергетске изворе, и потврдио спремност САД да Србији пруже максималну техничку и логистичку подршку, као и да упуте тимове истраживача који би помогли у остваривању енергетских циљева наше земље.

Он је пренео уверавање да ће Србију у најскорије време посетити делегација Министарства енергетике САД, која ће израдити анализу истраживања и експлоатације угља по највишим еколошким стандардима.

Заменик америчког секретара за енергетику поновио је значај који САД придају Србији, као једној од најзначајнијих земаља у региону, и изразио подршку њеним даљим европским интеграцијама. 

Антић ће данас разговарати са специјалним изаслаником америчког државног секретара за међународна енергетска питања Амосом Хокштајном, након чега путује у Денвер и Феникс на разговоре са представницима компанија "Рио Тинто" и "Фрипорт", наводи се у саопштењу Министарства рударства и енергетике.

 Фудбалски камп за децу из дијаспоре

„Спортски кампови и деца дијаспоре“, пројекат десетодневног фудбалског кампа намењеног деци из дијаспоре и српских заједница региона почиње 15. јула на Златару.

Тренирање, дружење и образовни програм за младе фудбалере из дијаспоре организују Министарство омладине и спорта у сарадњи са Спортским савезом Србије и Управом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова.


Поред тренирања фудбала, за учеснике су обезбеђене и образовне активности, предавања о националној историји и матерњем језику. Полазници Кампа ће бити гости Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону 15. јула, пре одласка на Златар.


Обавеза родитеља је да у писаној форми дају сагласност за учешће детета , као и обавеза да дођу на камп са овереном здравственом књижицом (доказ о осигурању). Број полазника кампа је ограничен.
Више информација о условима за пријаву и формулар за пријаву можете пронаћи ОВДЕ.


Контакт:
Слободан Хранисављевић, стручни сарадник
телефон 011/ 3035-043, 011/3224-269, 063/ 441 238
факс 011/322 0079
slobodanh@eunet.rs


Славен Радонић, стручни сарадник
телефон 011/ 3035-043; 011/3224-269
факс 011/3220-079
slaven.radonic@eunet.rs

 Министар Дачић разговарао са амбасадором САД

Београд, 14.мај 2015 - Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Републици Србији Мајклом Кирбијем.

 

 

Током сусрета размењена су мишљења о актуелним међународним питањима, председавању Републике Србије ОЕБС-у, ситуацији у региону Западног Балкана, као и о најважнијим билатералним темама.

Министар Дачић изразио је задовољство због позитивне динамике билатералног дијалога и истакао напоре и посвећеност коју, као овогодишњи председавајући ОЕБС-у, улажемо да би се нашло општеприхватљиво решење за окончање кризе у Украјини.

 Конгресмен Рорабахер у посети Србији

Београд, 8.мај  - Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са конгресменом Дејном Рорабахером, председавајућим Поткомитета за Европу и Евроазију Представничког дома Конгреса САД, који борави у Републици Србији у оквиру посете региону. 


 

На састанку су саговорници разменили мишљења о регионалним темама, као и актуелним билатералним и међународним питањима.
Министар Дачић изразио је задовољство због позитивне динамике билатералног дијалога и указао да је спољнополитички положај Србије данас знатно бољи, што је између осталог последица препознавања њене посвећености дијалогу са Приштином и конструктивним односом према суседним земљама.
Конгресмен Рорабахер пренео је да САД уважавају напоре које Република Србија улаже у циљу остваривања пуне регионалне стабилности и да је у том контексту постигнут велики напредак. Истакао је и да Србија има пуну подршку Сједињених Америчких Држава у овом процесу.Интензивнија сарадња образовних институција Србије и САД

Београд, 14. април 2015. године – Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Срђан Вербић и амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби потписали су данас Меморандум о разумевању о Фулбрајт програму академске размене, којим је предвиђено повећање броја стипендиста и интензивнија сарадња образовних, научних и истраживачких институција Србије и САД.

 


Oпширније...
Представљање књиге Владимира Пиштала "Тесла: Портрет међу маскама"
Вашингтон, 2. април, 2015 – У Амбасади Србије одржано је литерарно вече и предствљање књиге "Тесла: Портрет међу маскама" познатог срспког писца Владимира Пиштала. Књига је објављена у Србији 2008. године и убрзо је постала бестселер. Исте године књига је награђена НИН-овом наградом за најбољи роман године. Од тада је преведена на десет европских језика. Прво издање на енглеском објављено 2015. године у САД наишло је на изузетне оцене америчке књижевне критике.
 
 

 

 

 Коначан договор о летовима за САД до краја године

Београд, 30. март 2015. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да до краја године очекује коначан договор о летовима за САД, с обзиром на то да ће у априлу, у име Владе Србије, потписати споразум који су усагласиле Србија и САД.

Михајловић је у изјави новинарима, уочи конференције у Привредној комори Србије (ПКС), објаснила да би тренутно требало да се прођу одређене процедуре, и изнела очекивање да ће до краја године бити постигнут договор у вези са летовима за САД.

Према њеним речима, летови би могли бити до Њујорка и још неких дестинација, што ће бити договорено са компанијом "Ер Србија".

Влада Србије је у четвртак, 26. марта, усвојила текст Споразума о ваздушном саобраћају између Владе Републике Србије и Владе САД о директним летовима између две земље, чиме је омогућена обнова директних прекоокеанских летова националног авио-превозника.

Овај споразум, који је иницирало Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, чини Србију првом земљом у региону бивше Југославије која има директне прекоокеанске летове. 

Споразум доноси повезивање двеју привреда, додатно запошљавање и развој аеродромске инфраструктуре, с обзиром на то да ће подстаћи изградњу друге писте и нових путничких терминала, али и раст вредности бренда Ер Србија. 

Аеродром "Никола Тесла" у Београду постаће атрактиван за потенцијалне инвеститоре, као и прави регионални центар, што ће допринети значајном порасту превоза робе ка САД, наводи се у саопштењу Кабинета потпредседника Владе и министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.Убрзано стварање бољег инвестиционог окружења у Србији

Београд, 10. март 2015. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић и амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби разговарали су данас о конкретним америчким улагањима у Србији, инвестицијама америчких компанија и убрзаном стварању бољег инвестиционог окружења у нашој земљи.

У разговору је истакнута потреба улагања и у мањим местима, како би се тамошњем становништву омогућио опстанак, као и истовремени развој других делова Србије.


"САД подржава приоритете српског председавања ОЕБС-у", државни секретар САД Кери рекао председавајућем Дачићу

Вашингтон, 26. 2. 2015. Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас, у функцији председавајућег ОЕБС-у, са државним секретаром САД Џоном Керијем. 
 


Председавајући ОЕБС-у и државни секретар САД разменили су мишљења о тренутној ситуацији у Украјини, дипломатским напорима за окончање кризе и конкретним корацима који ће, према плану Трилатералне контакт групе, бити предузети након успостављања примирја. Поменути су замрзнути конфликти из региона ОЕБС-a и тренутно стање преговора у форматима Организације који се баве тим питањима.

У разговору је било речи о приоритетима српског председавања, које је Кери подржао, обећавши америчку подршку њиховој реализацији кроз структуре Организације за европску безбедност и сарадњу. Министар Дачић представио је саговорнику и процес евроинтеграција Србије.

Састанак са Керијем последња је у низу активности првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Дачића током посете САД, где је, као председавајући ОЕБС-у, брифовао Савет безбедности УН и имао излагање пред Хелсиншком комисијом о активностима Организације, као и разговоре са генералним секретаром УН Бан Ки-муном и министрима спољних послова Русије и Украјине.

Током боравка у САД, Дачић је, у функцији министра спољних послова Србије, у понедељак иступао на отвореној дебати СБ УН посвећеној одржавању мира и безбедности у свету, те разговарао са шефовима дипломатија Кине, Малезије, Венецуеле , Нигерије и Новог Зеланда.
У петак, 27. фебруара, председавајући ОЕБС-у Дачић разговараће у Бечу са амбасадорима земаља Тројке ОЕБС-а, коју, поред Србије, чине још Швајцарска и Немачка, генералним секретаром ОЕБС-а Ламбертом Занијером, као и са својом Специјалном представницом у Украјини, амбасадорком Хајди Таљавини, и шефом Специјалне посматрачке мисије у Украјини, амбасадором Ертугрулом Апаканом.Поновно јачање вере и поверења у циљу стварања позитивне агенде за будућност јесте гесло српског председавања ОЕБС-у

Вашингтон, 25.2. 2015. Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, у функцији председавајућег ОЕБС-у, одржао је јуче излагање пред Хелсиншком комисијом. Шеф српске дипломатије је нагласио да је српском председавању потпуно јасно да је обавеза наше земље, која је председавајућа ОЕБС-у, да брани оно што ОЕБС представља.

Говорећи о кризи у Украјини и око ње, министар Дачић је рекао: ''Најзначајнији приоритет јесте да заштитимо инклузивни и кооперативни карактер рада ОЕБС-а и спречимо да криза ескалира у конфронтацију ширих размера. Улажемо све напоре за поновно успостављање поверења међу државама учесницама и обнову заједничког залагања за визију евроатлантске и евроазијске безбедносне заједнице. Потпуно смо посвећени заједничком ангажовању са главним заинтересованим странама у циљу поновног успостављања мира у Украјини и остваривања стабилности за њен народ.

Не мислим да би требало да правимо компромис на уштрб наших норми и принципа. Напротив, морамо их поново потврдити и ојачати, како би их било теже погазити''.

Представљајући приоритете председавања наше земље ОЕБС-у, шеф српске дипломатије је истакао да ће се српско председавање посебно усредсредити на сузбијање насилног екстремизма и радикализације који воде ка тероризму, укључујући радикализацију младих и феномен страних бораца.

''Хелсиншки завршни акт је у време усвајања био револуционарни потез у великој мери зато што је укључио и људску димензију у питање безбедности. Данас је наша обавеза и одговорност да нагласимо и да заштитимо универзалне вредности: људска права, толеранцију и недискриминацију. Учеснице ОЕБС-а морају стално да раде на спровођењу обавеза у области људске димензије укључујући и јачање националних институција за људска права. Српско председавање ће учинити све да их у томе подржи. Ове године ћемо посебан акценат ставити на јачање владавине права, слободе изражавања и слободе медија, укључујући и безбедност новинара и слободу окупљања и удруживања.

Такође ћемо јачати напоре ка укључивању цивилног друштва у рад наше организације зато што цивилно друштво може и треба да игра кључну улогу у заштити људских права и креирању политика у земљама учесницама''.

Србија ће интензивирати напоре ка унапређењу регионалне сарадње и помирења на Западном Балкану. ''Моја земља је имала директне користи од рада ОЕБС-а и из сопственог искуства знамо колико значајан допринос могу дати мисије ОЕБС-а на терену. Мисије ОЕБС-а на терену су поуздани партнери и Србија је поносна што је домаћин мисије ОЕБС-а. Иако је сваки регион унутар простора ОЕБС-а другачији, уверен сам да ће лекције Западног Балкана бити корисне у ширем смислу. Тренутна безбедносна криза на простору ОЕБС-а истиче потребу за дијалогом и помирењем. Искуство Србије показује да је могуће сачинити позитивну агенду чак и када смо суочени са великим препрекама, усвајањем прагматичног приступа који је циљно оријентисан''.

Министар Ивица Дачић нагласио је у излагању да треба да запамтимо да делимо одговорност за мир и безбедност у Европи.

''Чврсто верујем да ОЕБС има кључну улогу у свеобухватној архитектури европске безбедности, и то као инклузивна платформа за дијалог, изградњу поверења и премошћавање све већег јаза између Истока и Запада. Све је ово садржано у геслу српског председавања које гласи: Поновно јачање вере и поверења у циљу стварања позитивне агенде за будућност, и ми ћемо уложити сваки напор у стремљењу ка овом циљу. Садашња култура конфронтације мора се заменити културом сарадње и заједничког деловања.

Желео бих да се захвалим Сједињеним Државама на чврстој посвећености ОЕБС-у и да ће наставити да на најбољи могући начин користи ОЕБС-ову инклузивну платформу за дијалог и заједничко деловање'', изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Интегралну верзију говора министра Дачића погледајте овде. 


Oпширније...
Посета министра спољних послова Ивице Дачића Сједињеним Државама

4. фебруар 2015 - Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић борави у вишедневној посети САД где ће 5. фебруара у Вашингтону учествовати на 63. Националном молитвеном доручку.

Током боравка у САД шеф српске дипломатије имаће састанке са високим званичницима Стејт департмента, српског Кокуса у Конгресу и представницима Сената.

Министар Дачић састаће се са помоћницом америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Викторијом Нуланд, коопредседавајућим Српског кокуса Емануелом Кливером и Тедом Поом, као и са сенатором Крисом Марфијем.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова ће 6. фебруара учествовати на седници Савета безбедности Уједињених нација на којој ће бити разматран извештај УНМИК.

 Панел о безбедносним изазовима у Европи у 2015.години

У Вилсон центру је 29. јануара одржана панел дискусија “Безбедносни изазови у Европи у 2015. години”. На панелу су излагали Мартин Дахинден, амбасадор Швајцарске у САД, Џон Милтон Kупер, професор са Универзитета у Висконсину, Владимир Јовичић, привремени о. п. Амбасаде Србије у Вашингтону, Олександр Чалиј, први заменик министра спољних послова Украјине и Максим Трудољубов, уредник листа Ведомости.

Дискусија је имала за циљ да понуди шире виђење европских безбедносних изазова у 2015. години са посебним нагласком на приоритетима швајцарског председавања ОЕБС-ом и предстојећим задацима током председавања Србије. 


Oпширније...
Председавајући ОЕБС-у осудио ескалацију сукоба у Украјини

Београд, понедељак, 19. јануар 2015.- Након погоршања ситуације на истоку Украјине, посебно у области аеродрома у Доњецку, председавајући ОЕБС-у, шеф српске дипломатије Ивица Дачић, осудио је употребу силе у Украјини и позвао све стране да покажу максималну уздржаност и раде на постизању одрживог примирја. "Овај круг насиља и ескалације сукоба не сме да се настави. Све стране треба да се уздрже од ратоборности, застрашивања и провокација", поручио је Дачић.

"Позивам све стране укључене у сукоб да одмах уложе све напоре да смире тензије, поштују примирје и активно се, заједно с ОЕБС-ом, укључе у пуно спровођење споразума из Минска", рекао је Дачић.

Неспоразуме треба решавати у оквиру Трилатералне контакт групе, а не на бојном пољу, поручио је председавајући ОЕБС-у, и позвао стране у сукобу да у потпуности поштују безбедност припадника Специјалне посматрачке мисије (СПМ) на терену.Порука министра спољних послова Ивице Дачићa, новог председавајућег ОЕБС-у, 1. јануар 2015.

 

„Свесни одговорности, даћемо све од себе да оправдамо указано поверење", рекао je први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, нови председавајући ОЕБС-у.Србија посвећена принципима ОЕБС-а

Београд, 1. јануар 2015. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић најавио је данас да ће решавање ситуације у Украјини, засновано на поштовању мировног споразума свих страна, бити приоритет Србије када преузме председавање ОЕБС-у.

Одговор ОЕБС-а на актуелну ситуацију показује да та организација, када постоји неопходна политичка воља, може искористити своје компаративне предности, ефикасно допринети решавању изазова таквих криза, и потврдити значај ОЕБС-а као регионалног безбедносног аранжмана, нагласио је први потпредседник Владе.


Oпширније...
Усвојена Национална стратегија за борбу против прања новца и финансирања тероризма

Београд, 31. децембар 2014. године – Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Националну стратегију за борбу против прања новца и финансирања тероризма, која обухвата стратешко планирање, координацију и сарадњу свих институција система у правцу смањивања ризика од прања новца и финансирања тероризма.

Стратегија је усмерена и на спречавање уношења имовине за коју се сумња да је стечена кривичним делом у финансијски систем и друге секторе, као и откривање и процесуирање починилаца и одузимање незаконито стечене имовине. 

Национална стретегија обухвата период до 2018. године и предвиђа формирање стручних тимова који ће радити на спречавању прања новца и финансирања тероризма.Саопштење Министарства спољних послова поводом инцидената на утакмици Србија – Албанија

 среда, 15. октобар 2014.

 


Oпширније...
Постхумна додела Златне медаље за заслуге Стели Џатрас
Вашингтон, 11. октобар 2014. - Председник Србије Томислав Николић постхумно је одликовао Златном медаљом  за заслуге Стелу Џатрас, америчког дипломату, аналитичара и писца. Медаљу за изизетан допринос у друштвеном и културом представљању Србије у Сједињеним Америчким Државама члановима породице Џатрас уручио је саветник председника Р. Србије проф. Оливер Антић.

 


Oпширније...
Поштовање и подршка САД за реформе које Србија спроводи

Београд, 6. октобар 2014. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић разговарао је вечерас са потпредседником Сједињених Америчких Држава (САД) Џозефом Бајденом, који је изразио поштовање и подршку САД за реформе које је Србија почела да спроводи.

Вучић и Бајден су у телефонском разговору размотрили билатералне српско-америчке односе, како политичке, тако и економске. Бајден је том приликом изразио наду да ће Србија остати фактор стабилности у целом региону западног Балкана. Премијер је рекао да је Србија посвећена свом европском путу и да ће вољом својих грађана приступити тешким економским реформама, са циљем да буде успешна и модерна земља.

Такође, Вучић и потпредседник САД разменили су мишљења и о глобалним политичким и економским токовима.НАСТУП БЕОГРАДСКЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ У ВАШИНГТОНУ У ОКВИРУ АМЕРИЧКЕ КОНЦЕРТНЕ ТУРНЕЈЕ
Београдска филхармонија ће током октобра месеца 2014. године, по први пут у својој историји, одржати серију концерата у Сједињеним Државама. Концерт у Вашингтону одржаће се 8. октобра 2014. године у Музичком центру Стратмор, North Bethesda, Maryland. На програму ће бити дела Стевана Христића (Охридска легенда, свита бр.1), Хачатуријана (Masquerade: Suite) и Сибелијуса (Симфонија бр. 2, Оп. 43)
 
Карте за концерт се могу купити на следећем линку
 
Поред концерта у Вашингтону, Београдска филфармонија ће наступати 6. октобра у Чикагу у Оркестарској дворани, 7. октобра у Северанс холу у Кливленду и 9. октобра у Њујорку.
 
 
 
Београдска филхармонија, институција културе са традицијом дугом 91 годину. Направила је значајан успех и позиционирала се, током последње деценије, као један од најбољих националних оркестара у региону. Према наводима међународних медија, Филхармонија је један од водећих европских оркестара (Индепендент), култни српски оркестар (Финанциал Тимес), најуспешнија културна институција у Србији (Јутарњи лист, Загреб) и најјаче ПР оружје Србије (Квäллспостен, Малмö).
 
Специфичан имиџ, као и креативан и често провокативан маркетинг, утицали су на препознатљивост оркестра као носиоца друштвених промена. Тако је Београдска филхармонија убрзо привукла многа позната имена класичне музике, која су дала своју подршку њеном даљем развоју. Оркестар у последњих неколико сезона сарађује са светски познатим диригентима и солистима попут Зубина Мехте, Кшиштофа Пендерецког, Сера Невила Маринера, Бориса Березовског, Герхарда Опица, Берија Дагласа, Нелсона Фреиреа, Фазила Саја, Андреја Гаврилова, Јулијана Рахлина, Саре Чанг, Иврија Гитлиса, Изабел Фауст, Мише Мајског, Давида Герингаса, Сол Габете, дуа Игудесман и Џу и других.
 
Од 2010. године, шеф-диригент Београдске филхармоније је реномирани кинески диригент Мухаи Танг, док се на позицији Резиденцијалног диригента, од сезоне 2013/14, налази млади српски диригент Владимир Куленовић, чија се каријера успешно развија у САД-у.
 
Током неколико последњих година оркестар је имао запажене међународне турнеје и гостовања у Италији, Аустрији, Шведској, Француској, Словенији, БиХ и Хрватској. Гостовања на фестивалу у Равелу 2010, први послератни наступ у Дубровнику на отварању фестивала Јулијан Рахлин и пријатељи (2011) и тринаест одржаних концерата у оквиру турнеје по Италији у 2011. године, само су нека од последњих запажених међународних наступа. 


Западни Балкан очекује брзо приступање ЕУ
Београд/Берлин, 28. август 2014. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић истакао је данас у Берлину да је западни Балкан регион мира и стабилности, који очекује брзо приступање Европској унији.
 
 
Дачић је на конференцији о западном Балкану, као један од учесника на министарском панелу „Економско управљање и приближавање ЕУ“, у свом обраћању исказао захвалност Влади Савезне Републике Немачке и министру иностраних послова те земље Франк Валтер Штајнмајеру на иницијативи и личном ангажману на томе да ова конференција буде одржана. 

Први потпредседник Владе је нагласио да је нови приступ ЕУ, у складу са којим ће поглавља 23 и 24, која се односе на владавину права и борбу против корупције бити отворена на самом почетку преговарачког процеса, у најбољем интересу држава кандидата за чланство. 
 

Oпширније...
Интервју премијера Србије Александра Вучића за CNN
5. август - Сто година oд почетка Првог светског рата, Србија чини све како би била фактор стабилности, економски просперитетна држава и чланица Европске уније 2020. године. 
 
Интервју премијера Србије Александра Вучића за канал CNN на тему Украјине и европског пута Србије.
 


Говор конгресмена Теда Поа у Представничком дому на тему "Савезништво између САД и Србије", 11. јун 2014.

"Наше пријатељство са Србима засновано је на заједничком веровању у демократију и борбу за слободу. Током Првог и Другог светског рата наше две земље бориле су се на истој страни, а наши народи заједно су проливали крв. Због тог братства су наши односи посебно значајни."Фестивал српског савременог кратког и документарног филма - Вашингтон 2014

У организацији Круга Орфелин у Вашингтону се 29. маја и 1. јуна 2014. године одржава Фестивал српског савременог кратког и документарног филма.

Током првог дана фестивала публика је имала прилику да види следећа филмска остварења: 

Код ћошка - Corina Schwingruber Илић и Никола Илић, 

Пролећна сунца Стефан Иванчић, 

Звездана прашина - Владимир Перовић, 

Раж Горан Станковић, 

Rabbitland - Ана Недељковић и Никола Мајдак

Ја кад сам био клинац била сам клинка - Ивана Тодоровић.

Током другог дана фестивала, у недљу, 1. јуна у 20 часова бићe приказани следећи филмови

Торба - Марко Сопић, 2012 Златна плакета Београда за најбољи домаћи филм на 61. БКДКФ, Београд 2014

Пет минута свакоме - Војин Васовић, Блинк студио, Крагујевац, 2011
Gold Kahuna Award, Honolulu Film Awards, Honolulu, 2011
Best Animation Award, The MiX Internaional Short Film Festival, Richmond, 2012
Best animated film, CIneview Film Festival, Toronto, 2011

Спасовдан - Добривоје и Добрила Пантелић, Продукција Три-Д, Завлака, 2011  

Истекло време - Даниел Дени Матеић, Београд, 2013

Косма - Соња Благојевић, ЦВК Квадрат, Београд, 2013
Best Cinematography Award in documentary film category, SEE Fest, Los Angeles, 2014


Пројекције  се одржају у 20 часова у сали биоскопа Тhe Avalon Theater,                   5612 Connecticut Avenue, NW,  Chevy Chase, Washington, DC.

ДОНАЦИЈЕ СУ НАМЕЊЕНЕ ЗА ПОМОЋ НАСТРАДАЛИМА ОД ПОПЛАВА У СРБИЈИ!

Филмови су титловани на енглески језик.

Позовите пријатеље и придружите нам се!

За додатне информације молимо посетите страницу www.orfelin.org

 С А О П Ш Т Е Њ Е, 26. мaj 2014.

Дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије у САД и Канади изражавају захвалност на раду и активностима свих хуманитарних и непрофитних организација регистрованих на територији САД и Канаде на прикупљању хуманитарне помоћи за поплављена подручја у Републици Србији.

Ни једна организација или удружење дијаспоре није добила од Владе Републике Србије ексклузивно право да прикупља и шаље хуманитарну помоћ.

Дипломатско-конзуларна представништа Републике Србије изузетно цене напоре и активности свих организација, удружења и клубова српске дијаспоре, Српске православне цркве и свих грађана ангажованих на заједничкој акцији прикупљања хуманитарне помоћи и свима стоје на располагању како би помогли да хуманитарна помоћ стигне до оних којима је напотребнија.FLOODS IN SERBIA

 

 

 Сусрет ППВ и МСП Ивице Дачића са амбасадором САД Мајклом Кирбијем

Београд, 14. мај 2014. - Министар спољних послова  Србије Ивица Дачић примио је данас у куртоазну посету амбасадора Сједињених Америчких Држава у Београду Мајкла Кирбија.

Главне теме разговора биле су наставак политичког дијалога, даљи развој билатералних односа, сарадња у оквиру међународних организација, посебно у светлу предстојећег копредседавања Србије ОЕБС-ом, заједнички рад на решавању безбедносних изазова у свету и друге актуелне међународне теме.

У срдачном разговору саговорници су се сложили да је наставак и унапређење политичког дијалога и свеукупних билатералних односа у обостраном интересу. Министар Дачић је посебно нагласио да, иако су евроинтеграције Србије један од главних спољнополитичких приоритета наше земље, од изузетног значаја су и добри односи Београда и Вашингтона.

Амбасадор Мајкл Кирби је истакао спремност за наставак дијалога о актуелним светским темама, првенствено по питању кризе у Украјини. Изразио је уверење да ће током предстојећег копредседавања ОЕБС-ом Република Србија "добити шансу да заблиста, и да ће ту шансу искористити".Вучић преузео дужност премијера

Београд, 29. април 2014. године – Досадашњи председник Владе Републике Србије Ивица Дачић предао је данас у згради Владе Србије дужност новоименованом председнику Владе Александру Вучићу.

#

Премијер Вучић и Дачић, који у новој Влади Србије обавља дужност првог потпредседника и министра спољних послова, поручили су том приликом да су пред Србијом велики послови, као и да је циљ да ова влада учини нешто за земљу по чему ће је памтити будуће генерације. 

Они су најавили богату дипломатску активност и посебно указали најучерашњу посету високог представника Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, која је пружила подршку новој Влади Србије.

Вучић је подсетио на то да ће наша земља 2015. године председавати Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), уз оцену да ће министра спољних послова у том смислу чекати велики посао.

Он је најавио да ће нашу земљу ускоро посетити комесар ЕУ за проширење Штефан Филе, као и шеик Мохамед бин Зајед.

Дачић је данас предао Вучићу и Извештај о раду Владе, и истовремено исказао задовољство њиховом досадашњом сарадњом и резултатима Владе која је радила у претходне две године, а пре свега тиме што је побољшана слика Србије у свету.

Он је рекао да га на новој функцији чека доста посла, и подсетио на то да ће наша земља председавати ОЕБС-у, као и да ће у Грчкој ускоро бити одржан Самит земаља ЕУ и западног Балкана. 


Дачић је најавио да ће ускоро бити одржан и састанак министара спољних послова Савета Европе, на којем ће бити речи и о Украјини.

Он је Вучићу поклонио и реплику митолошког бића из манастира Раваница, које има тело лава и главу орла.Подршка ЕУ наставку реформских процеса у Србији
 

Београд, 28. април 2014. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија бити прва земља у овом делу Европе која ће већ наредне године покренути разговоре о поглављима 23 и 24, која се односе на владавину права. 

Вучић је на конференцији за новинаре након састанка са високим представником Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон изразио очекивање да ће наша земља у том процесу добити помоћ ЕУ, коју је Ештон данас и обећала.

Долазак високог представника ЕУ у посету Београду првог дана након формирања нове Владе Србије велика је част и добар знак за нашу земљу, оценио је он и исказао поштовање према таквом поступку, али и према свему што је Ештон учинила за Србију.

Вучић је указао на то да је Ештон једна од најзаслужнијих за то што је Србија на путу ка чланству у ЕУ, као и због прихватања бриселског споразума, уз оцену да је она више од многих других у Унији желела да чује српске ставове, примедбе и потребе. 


Oпширније...
Ретроспектива експерименталног филма Источне Европе у Националној галерији уметности у Вашингтону, 5. април- 14.јун

Though it is justly associated with political restrictions on creativity and meager resources, the Cold War era in the former Eastern Bloc nevertheless saw film and video makers creating independent and experimental work on their own terms. This series focuses on films that defied the established traditions of both narrative and documentary cinema and were produced outside large state-run studios. Borrowed from archival collections across the region—including Poland, Hungary, Croatia, Serbia, Slovenia, Latvia, Estonia, and the Czech Republic, as well as U.S. and Western European archives and the personal archives of several filmmakers—the films offer fresh insights into the artistic explorations of time-based media undertaken by artists and amateurs, as well as by professional filmmakers in the region. Seen today, these titles seem as potent as any work produced contemporaneously in the Cold War West. With special thanks to the Embassy of the Republic of Poland, the Embassy of the Republic of Croatia, and the Embassy of the Republic of Serbia.

Innocence Unprotected April 5 at 2:00

Reminiscences of a Journey to Lithuania April 5 at 4:30

Documentaries with a Human Face April 26 at 2:30

Documentaries with a Human Face (Part II): 235 000 000 April 26 at 4:00

Balázs Béla Studio (Budapest) May 3 at 3:30

City Scene / Country Scene May 10 at 1:00

Experimental Film in Croatia and Serbia May 24 at 4:00

Artists, Collectives, Communities June 7 at 1:30

Home Movies and Found Footage June 8 at 2:00

Medium Experiments: From Film to Video June 14 at 4:00

За више информација помилмо посетите страницу Националне галерије уметности Односи Србије и САД у успону
 

Београд, 7. април 2014. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић и амбасадор Сједињених Америчких Држава (САД) у Србији Мајкл Кирби оценили су на данашњем састанку да су односи између две земље у успону и да постоје велике могућности за унапређивање економске сарадње.

Дачић је истакао да Србија настоји да у дијалогу са Приштином у Бриселу постигне праведна решења, која ће осигурати потпуну безбедност и опстанак Срба на Косову и Метохији и стабилан мир у региону.

Посебна пажња у разговору посвећена је значају јачања институција у Србији које ће снажно подржавати економски напредак и процес европских интеграција земље.
 

 КОМЕМОРАЦИЈА ДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ ОД ПОГРОМА СРБА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, 17. март 2004 - 17. март 2014.15 година од почетка НАТО бомбардовања СРЈ

Београд, 24. март 2014. године – Председник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић положио је данас, поводом Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања, венац на спомен-обележје на брду Стражевица у Раковици.

Данас се, 15 година након НАТО бомбардовања, у међународној јавности све више помиње да није било правног оквира за ту акцију, истакао је он и поновио да овакве ситуације више не смеју да се понове.

Председник Владе је указао на то да Србија данас води политику чији је циљ да се мирним путем реше сви проблеми са којима се наша земља суочава.Бомбардовање СР Југославије почело је 24. марта 1999. године, око 20 часова, на основу наређења тадашњег генералног секретара НАТО Хавијера Солане. 

Влада Југославије је исте ноћи прогласила ратно стање, а напади НАТО авијације трајали су наредних 78 дана.

У њима је, према проценама, настрадало најмање 2.500, а рањено и повређено више од 12.500 људи.

Током бомбардовања уништено је и оштећено 25.000 стамбених објеката, онеспособљено 470 километара путева и 595 километара пруга. 

Оштећено је 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 дечјих вртића, 69 школа, 176 споменика културе и 44 моста, док је 38 разорено.

Током напада извршено је 2.300 ваздушних удара на 995 објеката широм земље, а 1.150 борбених авиона лансирало је приближно 420.000 пројектила укупне масе 22.000 тона.

НАТО је лансирао 1.300 крстарећих ракета, изручио 37.000 "касетних бомби", од којих је погинуло око 200, а рањено више стотина особа, и употребио забрањену муницију са осиромашеним уранијумом.Serbian National Day reception, February 27, Members of Congress Room

Congressmen Ted Poe, Co-Chair of the Serbian Congressional Caucus

Congressmen Emanuel Cleaver II, Co-Chair of the Serbian National Caucus

 

 Concert of Petar Marić, one of the world's best young accordion players, March 3, 2014, 7 p.m. at the Embassy of the Slovak Republic in Washington, D.C.Унапређење сарадње са САД у борби против тероризма

Београд/Вашингтон, 7. фебруар 2014. године – Председник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић разговарао је у Вашингтону са директором Федералног истражног бироа (ФБИ) Џејмсом Комијем о сарадњи америчких и српских служби, као и о могућности да ФБИ отвори своје канцеларије у Београду.


Oпширније...
Председник Владе Ивица Дачић у вишедневној посети САД

Београд, 5. фебруар 2014. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић боравиће у вишедневној посети Сједињеним Америчким Државама (САД), где ће 10. фебруара учествовати на седници Савета безбедности УН која ће бити посвећена стању на Косову и Метохији.

Дачић ће у четвртак, 6. фебруара, у Вашингтону разговарати са директором ФБИ Џејмсом Комијем. 

Он ће се, такође, састати и са конгресменима Робертом Адерхолтом и Тедом Поом. 

Председник Владе ће у петак, 7. фебруара, имати састанак са замеником државног секретара САД Вилијамом Бернсом, као и са замеником директора Агенције за борбу против илегалне трговине наркотицима (ДЕА) Томасом Хериганом.

Дачић ће у Вашингтону присуствовати и Молитвеном доручку који организује председник САД Барак Обама.САОПШТЕЊЕ О ЗАВРШЕТКУ ПОСЕТЕ МИНИСТРА ОДБРАНЕ Р. СРБИЈЕ НЕБОЈШЕ РОДИЋА САД

29.01.2014. Вашингтон

Министар одбране Р. Србије Небојша Родић завршио је званичну радну посету Вашингтону сусретима у Конгресу, где је имао састанак са конгресменима из Охаја, Мајклом Тарнером и Бредом Венструпом.

Министар Родић упознао је оба конгресмена о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и унутрашњим политичким дешавањима у Републици Србији и пренео уверење да ће након ванредних парламентарних избора Србија наставити још интензивније и агресивније започете реформе и процес интеграције у Европску унију. Истакао је да се Министарство одбране залаже за константно унапређење регионалне сарадње у области безбедности и упознао да да је до сада имао сусрете са готово свим министрима одбрана земаља региона, током којих су покренута многа питања и договорене области од заједничког интереса. Регион оптерећују готово идентични проблеми и односе се пре свега на економију и привреду, те је унапређење међусобне сарадње и комуникације у свим областима од изузетне важности за решавање проблема, јер ће тиме допринети и одржавању мирне и стабилне ситуације. По питању Косова и Метохије, упознао је оба конгресмена о комплексности и осетљивости политичко-безбедносне ситуације и неопходношћу задржавања постојећег нивоа ангажовања КФОР, као кључног гаранта стабилности и безбедности свих грађана Косова и Метохије.

Упознао је конгресмене са постигнутим резултатима билатералне војне сарадње која се и даље константно унапређује и која представља најбољи део свеукупних односа Р. Србије и Сједињених Држава. Успешној сарадњи у великој мери допринели су и резултати постигнути у оквиру Програма државног партнерства Р. Србије и Савезне државе Охајо, односно сарадње Војске Србије и Националне гарде Охајо. Многобројни заједнички пројекти и области сарадње, од којих пре свега треба издвојити експертску помоћ и подршку опремању и развоју базе „Југ“ и организацији међународне вежбе „PLATINUM WOLF 14“, заједно са пројектима попут „Хуманитарне асистенције“, допринели су не само развоју билатералне војне сарадње, већ и развоју укупних односа наших држава. Уз захвалност за досадашњу експертску подршку и помоћ, изразио је очекивање да ће Влада Сједињених Држава наставити да и у наредном периоду још више помогне кроз Програм државног партенерства, али и друге програме безбедносне помоћи.

 Конгресмен Тарнер је пренео задовољство постигнутим резултатима у области билатералне војне сарадње, посебно по питању сарадње Војске Србије и Националне гарде Охајо. Поздравио је напоре које Министарство одбране улаже у развој регионалне сарадње и изразио наду да ће Влада Сједињених Држава наставити са перманентним пружањем подршке свим активностима који доприносе одржавању мира на простору Балкана.

Конгресмен Венструп је честитао на отпочињању приступних преговора Р.Србије са ЕУ. Пренео је да високо цени напоре и конструктивну улогу Србије у процесу стабилизације кроз дијалог са Приштином, оценивши да је то једини начин за постизање трајног мира и безбедности. САОПШТЕЊЕ O ТОКУ ПОСЕТЕ МИНИСТРА ОДБРАНЕ Р. СРБИЈЕ НЕБОЈШЕ РОДИЋА САД

28.01.2014. Вашингтон

У наставку званичне радне посете САД, министра одбране Р. Србије Небојшу Родића примили су шеф Бироа Националне гарде, генерал Френк Грас,  директор Одбрамбене обавештајне агенције, генерал-потпуковник Мајкл Флин и председник Националног универзитета одбране, генерал-мајор Грег Мартин.

Током сусрета у Пентагону, коме је присуствовала и командант Националне гарде Охаја, генерал-мајор Дебора Ешенхурст, шеф Бироа Националне гарде САД изразио је задовољство постигнутим резултатима сарадње у оквиру Програма државног партнерства Р.Србије и Савезне државе Охајо у области одбране. Посебно је апострофирао на успешност заједничког рада на развоју Центра за обуку јединица за мултинационалне операције у бази „Југ“, који, као и бројне друге активности, које ову сарадњу чине изузетном у односу на 65 Програма државног партнерства које Сједињене Државе остварују са државама широм света.

Министар Родић је истакао да је сарадња са Националном гардом Охаја веома важна за Министарство одбране, а посебно за Војску Србије, јер не само да унапређује војну сарадњу, већ својом цивилно-војном компонентом, која се огледа у пројектима „Хуманитарне асистенције“, на најбољи начин доприноси и унапређењу укупних билатералних односа Р. Србије и САД. Захвалио се на помоћи и подршци Националне гарде у организацији предстојеће међународне вежбе „PLATINUM WOLF 14“, као и експертској помоћи у развоју свештеничке службе у Војсци Србије. Пренео је да су Министарство одбране и Војска Србије опредељени да војну сарадњу и даље унапређују и подигну на још виши ниво, кроз заједничко ангажовање медицинских тимова Војске Србије и Националне гарде Охајо у оквиру неке од наредних вежби медицинске готовости.

У Одбрамбеној обавештајној агенцији, министар Родић срео се са директором агенције генерал-потпуковником Мајклом Флином. Генерал-потпуковник Флин је посебно нагласио потребу за активнијом интернационалном сарадњом обавештајне заједнице, како цивилне, тако и војне, у циљу перманентне размене обавештајних података и заједничког рада на превенцији и супротстављању актуелним претњама по мир и безбедност на глобалном нивоу.

Министар Родић је истакао је спремност система одбране, али и цивилне обавештајне заједнице Републике Србије, да у наредном периоду ради на још интензивнијем успостављању ближе и конкретније сарадње. Истакао је да су знање, размена информација и квалитетнија међусобна комуникација основни предуслови будућег заједничког супротстављања глобалним безбедносним претњама.

Током боравка на Националном универзитету одбране САД, генерал-мајор Грег Мартин је упознао министра Родића са историјатом, организацијом и начином рада Универзитета. Министар Родић се захвалио на указаној могућноти да Министарство одбране и Војска Србије могу школовати своје одабране припаднике на Националном универзитету одбране Сједињених Држава. То је уједно и доказ наше посвећености и чврсте решености да максимално улажемо у знање, као основни ресурс будућности. Министар Родић се након сусрета састао и са полазницима Националног универзитета одбране са којима разговарао о досадашњој реализацији наставног програма и динамици до краја једногодишњег усавршавања. 

 САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ ПОСЕТЕ МИНИСТРА ОДБРАНЕ НЕБОЈШЕ РОДИЋА САД

Вашингтон, 27.01.2014.

Министар одбране Републике Србије Небојша Родић се првог дана званичне радне посете састао у Пентагону са секретаром одбране Сједињених Држава Чарлсом Хејгелом.

Саговорници су разменили мишљења о политичко-безбедносној ситуацији у региону и обострано поздравили постигнуте резултате у развоју регионалне и билатералне војне сарадње и нагласили да ће у наредном периоду, упркос финансијској кризи, наставити са њеним даљим унапређењем, али и изградњом односа двеју земаља у целини.

Секретар одбране Хејгел честитао је отпочињање процеса приступних преговора Републике Србије и поздравио напоре које Влада Републике Србије улажe у успех дијалога и нормализацију односа са Приштином.

Министар одбране Родић се захвалио Влади САД на помоћи и подршци кроз Програме безбедносне подршке, посебно израженој кроз програме школовања и усавршавања, модернизације и опремања декларисаних јединица Војске Србије, даљег развоја и опремања Центра за обуку јединица за мултинационалне операције на бази „Југ“, као и Програм државног партнерства са Националном гардом Охајо. Упознао је са тренутним степеном ангажовања припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама под окриљем Уједињених нација и Европске уније, као и о плановима и приоритетима будућег ангажовања. Посебно је нагласио значај пројеката „Хуманитарне асистенције“ који су изузетно позитивно пропраћени од стране целокупне јавности у Републици Србији и сугурно доприносе даљем унапређењу свеукупних односа две земље. Један од битних ресурса, који ће у наредном периоду унапредити сарадњу у области одбране јесу капацитети и експертиза из области војне медицине.

Као приоритете будуће сарадње министар Родић је означио наставак организације заједничких вежби и обуке, модернизацију и опремање декларисаних снага Војске Србије, као и едукацију и стручно усавршавање припадника Министарства одбране и Војске Србије.У том контексту истакао је значај организације вежби PLATINUM WOLF 14 и 15, односно LOGEX 15 у Републици Србији, што не представља само показатељ успешне билатералне војне сарадње, већ прогреса, односно еволуције исте у регионални карактер.

Нагласивши значај отпочетих интегративних процеса ка ЕУ и дијалога Београда и Приштине, истакнута је неопходност одржавања мирног и стабилног безбедносног окружења у региону, посебно на територији КиМ, чије би нарушавање могло озбиљно да поремети наведене процесе. Као предуслов остваривања овог заједничког циља, наглашен је значај одржавања актуелног нивоа ангажовања снага КФОР и континуитета успостављених модела међусобне сарадње.

Секретар одбране Хејгел је посебно истакао да цени храброст Владе и првог потпредседника због политичке одлуке о одржавању ванредних парламентарних избора у Републици Србији, што представља „мудру одлуку која треба да потврди да је воља грађана у правцу досадањих енергичних и одлучних реформских процеса“. Истакао је значај евидентног и видљивог унапређења регионалне сарадње и препознатљивост улоге коју има Република Србија, односно само Министарство одбране. Нагласио је да цени проактивни приступ Републике Србије у обезбеђењу стабилног и предвидивог безбедносног окружења и подршке интегративним процесима у региону.

Министар одбране Родић и секретар одбране Хејгел, потписали су Споразум Владе Републике Србије и Владе Сједињених Америчких Држава у вези са безбедносним мерама за заштиту тајних војних података, који ће, како је обострано закључено, додатно снажно допринети унапређењу сарадње у области одбране у квалитативном смислу. Наведени споразум ће највише допринети развоју сарадње у области обавештајно-безбедносне и научно-истраживачке делатности, и одразити се на квалитет обуке и заједничких вежбовних активности јединица Војске Србије и оружаних снага Сједињених Држава.

Пре сусрета у Пентагону, министар Родић је, уз војне почасти, положио венац на Гроб незнаном јунаку из Првог светског рата на Војном гробљу Арлингтон.САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ ПОСЕТЕ МИНИСТРА ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НЕБОЈШЕ РОДИЋА СЈЕДИЊЕНИМ АМЕРИЧКИМ ДРЖАВАМА

Вашингтон, 25.1.2014. 

Министар одбране Републике Србије Небојша Родић допутовао је у Сједињене Америчке Државе у Вашингтон. Током званичне радне посете, планиран је низ билатералних сусрета са званичницима Пентагона, Стејт департмента, Бироа Националне гарде, Одбрамбене обавештајне агенције, Националног универзитета одбране и Конгреса.

Поред билатералних сусрета, министар одбране ће потписати и два споразума. У Пентагону ће заједно са секретаром одбране Сједињених Држава Чарлсом Хејгелом, потписати Споразум Владе Републике Србије и Владе Сједињених Америчких Држава у вези са безбедносним мерама за заштиту тајних војних података, док ће у Стејт департменту потписати Споразум о унапређењу сарадње и статусу снага у оквиру Програма Партнерство за мир.

Министра одбране ће поред секретара одбране и високих званичника Стејт департмента, примити и шеф Бироа Националне гарде Сједињених Држава генерал Френк Грас, затим директор Одбрамбене обавештајне агенције, генерал-потпуковник Мајкл Флин и председник Националног универзитета одбране Сједињених Држава, генерал-мајор Грег Мартин. Поред наведених сусрета, министар одбране ће се састати и са припадницима Министарства одбране и Војске Србије који се тренутно налазе на школовању у Националном универзитету одбране Сједињених Држава.

Посету Сједињеним Америчким Државама, министар одбране Небојша Родић ће отпочети присуством на свечаности поводом обележавања Светог Саве, у организацији српске дијаспоре у Вашингтону. Канцеларија за сарадњу са дијаспором отвaра Сервис за брзе одговоре

Обавештавамо вас да је на интернет страници Канцеларије за сарадњу са дијсапором и Србима у региону отворен онлине СЕРВИС ЗА БРЗЕ ОДГОВОРЕ на упите дијаспоре. Питања која се односе на личне карте, држављанство, статусна и својинска питања, допунске школе и друга просветна питања можете поставити електронским путем преко сајта Канцеларије www.dijaspora.gov.rs/brzi-odgovori/ или телефона +381.11.3202.937Почели преговори Србије и ЕУ

Београд/Брисел, 21. јануар 2014. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић предводили су данас делегацију Србије у Бриселу на Првој међувладиној конференцији између Србије и Европске уније, која је формално означила почетак преговора о придруживању наше земље Унији.

Дачић је на конференцији за новинаре, одржаној након скупа у Бриселу, истакао да је ово, у историјском смислу, најважнији догађај за Србију после Другог светског рата, и да наша земља од данас и формално постаје део приступног процеса заједничкој породици европских народа.

Он је поручио да ће Србија остати посвећена европским вредностима, унутрашњим реформама и наставку дијалога са Приштином.


Oпширније...
"Ер Србија" од марта очекује дозволу за летове у САД

Београд, 13. јануар 2014. године – Министар саобраћаја у Влади Републике Србије Александар Антић разговарао је данас са амбасадором САД у Србији Мајклом Кирбијем о сарадњи двеју земаља, са посебним акцентом на сарадњи у области ваздушног саобраћаја.

                   

У саопштењу Министарства саобраћаја наводи се да је током састанка оцењено да је за инвестиције из САД веома важна изградња квалитетне саобраћајне инфраструктуре.

Кирби је указао на појачано интересовање америчких инвеститора за Србију, а као посебну предност наше земље навео је школоване раднике и бројне погодности за производњу и даљи извоз роба и услуга.

Антић је, говорећи о сарадњи у ваздушном саобраћају и питањима безбедности, рекао да очекује да ће на контролном састанку који ће бити одржан 24. марта Америчка ваздухопловна администрација потврдити напредак Србије у тој области. 

Имајући у виду амбицију наше земље да постане регионални лидер у ваздушном саобраћају, таква одлука била би веома значајна и омогућила би националном авио-превознику "Ер Србија" да лети за САД, истакао је Антић.КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ И СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ МЕЂУНАРОДНЕ САРАДЊЕ ЗА 2014. ГОДИНУ
 
 
 
 
Министарство културе Р.Србије расписало је 21. децембра 2013. године
 
КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ И СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ МЕЂУНАРОДНЕ САРАДЊЕ ЗА 2014. ГОДИНУ
 
Конкурс се односи на пројекте из следећих области:
1. пројекат превођења репрезентативних дела српске књижевностуи на стране језике
2. културне делатности Срба у иностранству
 
Општи циљ конкурса је подстицање превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике, као и подстицање и презентација културног стваралаштва припадника српског народа у иностранству и очување њиховог културног идентитета.
 
На конкурсу из области пројекта превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике  могуће је аплицирати из следећих књижевних области: поезија, проза, драма, књижевност за децу (изузимајући сликовнице и уџбенике), антологије и тематски избори и теоријска дела из области културе и уметности намењена широј читалачкој публици.
 
На конкурсу из области културних делатности Срба у иностранству биће подржани пројекти који се односе на очување културног идентитета Срба у иностранству, презентацију културе Р. Србије у иностранству на високом уметничком нивоу, подстицање непосредне сарадње установа, организација и појединаца Срба у иностранству са установама, организацијама и стручњацима из Р. Србије, јачање капацитета, умрежавање и професионализација рада појединаца, установа и организација Срба у иностранству, укљученост деце и младих и мултикултуралност.
 
Право учешћа на овом конкурсу имају установе, уметничка и друга удружења и организације/правна лица, која су регистрована у Р. Србији и изван територије Р. Србије, односно професионални издавачи регистровани искључиво или претежно за издавачку делатност, ван територије Р. Србије. Право на овом конкурсу немају установе културе чији је основач Р. Србија.
 
Конкурс је отворен од 21. децембра 2013. до 21. марта 2014. године.
 
Информације о условима и начину пријављивања, као и потребни обрасци доступни су на интернет страници Министарства културе www.kultura.gov.rs
 
За додатне информације у вези са конкурсом заинтересовани могу контактирати путем мејла или телефона Младена Весковића mladen.veskovic@kultura.gov.rs, +381.11.3398.026 и Ивану Иванов  ivana.ivanov@kultura.gov.rs, +381.11.2927.815


ЕУ усвојила преговарачки оквир за Србију

Београд/Брисел, 20. децембар 2013. године – Председник Европског савета Херман ван Ромпеј званично је данас потврдио да ће приступни преговори са Србијом почети 21. јануара 2014. године, као и да су државе чланице ЕУ усвојиле преговарачки оквир за нашу земљу.

Ромпеј је на конференцији за новинаре, одржаној након дводневног самита шефова држава и влада држава чланица ЕУ у Бриселу, истакао да ће Унију на првој међувладиној конференцији Србија-ЕУ представљати Грчка, која од 1. јануара наредне године започиње шестомесечно председавање Унији. 

Он је изразио очекивање да ће прва поглавља бити отворена у другој половини 2014. године, и саопштио да данас усвојени преговарачки оквир предвиђа да се прво отворе поглавља 23 и 24, која се односе на правосуђе, полицију и основна људска права.

Паралелно ће, како је додао, бити отворено и Поглавље 35 (разна питања), у које је Европски савет уврстио и нормализацију односа између Београда и Приштине.Преговори о приступању Србије ЕУ почињу 21. јануара

Београд/Брисел, 17. децембар 2013. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић рекао је вечерас да преговори о приступању Србије ЕУ почињу 21. јануара следеће године.

Дачић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је одлука министара спољних послова земаља чланица Европске уније, донета вечерас у Бриселу, да се прва међувладина конференција Србије и ЕУ одржи у јануару историјски догађај, који су чекале многе генерације и који је био циљ многих претходних влада у Србији.

 


Oпширније...
Унапређење политичког дијалога и економске сарадње са САД
Београд, 10. децембар 2013. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић и директор Канцеларије за јужну и централну Европу Стејт департмента Џонатан Мур указали су у данашњем разговору на то да Сједињене Америчке Државе подржавају европски пут Србије и реформе које спроводи Влада Србије.
 
Дачић и Мур су истакли да дијалог Београда са привременим институцијама власти у Приштини и имплементација споразума постигнутог у Бриселу позитивно утичу на стабилизацију стања у региону, као и да су локални избори на Косову и Метохији били добро организовани. 

Премијер је нагласио опредељеност Владе Србије да сва отворена питања решава ефикасно и правовремено. 

Он је изразио уверење да ће међувладина конференција о приступању Европској унији бити одржана што пре, најкасније у јануару наредне године, с обзиром на то да је Влада усвојила све неопходне документе за вођење преговора.

Дачић је поручио да је интерес Србије да унапреди политички дијалог и побољша економску сарадњу са САД.


Дачић упутио телеграм саучешћа поводом смрти Нелсона Манделе
Београд, 6. децембар 2013. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић упутио је телеграм саучешћа председнику Јужноафричке Републике Џејкобу Зуми поводом смрти бившег председника те земље Нелсона Манделе.

 

"Нелсон Мандела је био јединствени лидер који је читав живот посветио борби за слободу и демократију и поставио путоказе читавом свету како се чувају једнакост и људско достојанство", истиче се у телеграму.

 Бројне могућности интензивирања економске сарадње Србије и САД
Београд, 22. новембар 2013. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић разговарао је вечерас са замеником помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава (САД) за европска и евроазијска питања Хојтом Брајаном Јием.
 
 
Заменик помоћника државног секретара САД је том приликом рекао да Сједињене Америчке Државе подржавају напоре Владе Србије на имплементацији бриселског споразума. 

САД пружају пуну подршку европском путу Србије, реформском курсу Владе у Београду и поздрављају процес дијалога са Приштином на решавању проблема на Косову и Метохији, истакао је Хојт Брајан Ји. 

Дачић је навео да Влада Србије настоји да побољша односе са САД и указао на бројне могућности унапређења економске сарадње. 

Председник Владе је нагласио да је у првих девет месеци ове године извоз из Србије у САД повећан за 70 одсто у односу на исти период прошле године и изразио наду да ће америчке компаније инвестирати у привреду Србије.


Премијер Дачић разговарао са Доналдом Трампом o изградњи ексклузивног хотела у Београду
Београд/Њујорк, 20. новембар 2013. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Њујорку да је амерички бизнисмен и инвеститор Доналд Трамп заинтересован за изградњу ексклузивног хотела у Београду, и да ће у наредна два месеца у наш главни град упутити тим сарадника у потрази за одговарајућом локацијом.


Дачић је након сусрета са Трампом у Њујорку рекао да је на састанку разговарано о могућности улагања овог инвеститора у нашем делу света, пре свега у оним областима за које је у овом тренутку заинтересован.

Мислим да постоји велико интересовање, и у складу с тим смо постигли договор о посети његових сарадника Србији како бисмо размотрили сва техничка питања о томе да ли је могуће пронаћи локацију за изградњу једног ексклузивног хотела у оквиру његовог ланца хотела, указао је премијер.

Према његовој оцени, за Србију и Београд то би била добра вест, која би у великој мери допринела имиџу земље, али и привукла и друге озбиљне инвеститоре.

Из његовог односа према овој теми закључио сам да има позитиван став према доласку у нашу земљу, истакао је Дачић, уз напомену да је Трамп у разговору показао интересовање и за друге области, као што је енергетика.

 Председник Владе у дводневној радној посети САД

18.11.2013. - Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић боравиће у дводневној радној посети Сједињеним Америчким Државама (САД) у понедељак и уторак, 18. и 19. новембра, током које ће учествовати у раду седнице Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН).

Дачић ће се у понедељак, 18. новембра, састати са сталним представником Сједињених Америчких Држава при Уједињеним нацијама Самантом Пауер, као и са сталним представником Руске Федерације у Уједињеним нацијама Виталијем Чуркином.

Премијер ће одржати састанак и са представницима компанија "Џенерал електрик" и "Колберг Кревис Робертс". 

Председник Владе присуствоваће и коктелу који приређује председник и директор Њујоршке академије науке Елис Рубинштајн.

Дачић ће другог дана посете, у уторак, 19. новембра, учествовати у раду седнице Савета безбедности Уједињених нација. Премијер ће се пре седнице састати са сталним представником Кине у Уједињеним нацијама и актуелним председавајућим СБ УН Лиу Ђиејием.Ђоковић одбранио титулу на завршном мастерсу сезоне у Лондону

Београд/Лондон, 12. новембар 2013. године – Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић одбранио је титулу на завршном мастерсу сезоне у Лондону након што је синоћ у финалу победио Шпанца Рафаела Надала са 2:0 у сетовима, 6:3, 6:4.

Ђоковићу је ово седма титула у овој години и уједно трећи тријумф на завршним мастерсима у каријери.

Он се претходно пласирао у финале турнира у Лондону победивши у полуфиналу Швајцарца Станисласа Вавринку са 2:0 у сетовима, 6:3, 6:3.Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Београд, 11. новембар 2013. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић положио је данас венац крај Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату.

Церемонији обележавања Дана примирја у Првом светском рату присуствовали су представници Владе Србије, Војске Србије, Града Београда, као и амбасадори и изасланици страних земаља.


Дачић је том приликом истакао да је потребно да, сећајући се наших заједничких предака невино настрадалих у том рату, учинимо напор и ојачамо свест о потреби праштања и сталне афирмације живота у миру.

Он је подсетио на то да је Србија изгубила трећину становништва и претрпела ненадокнадива материјална разарања и да се од тих последица није у потпуности опоравила ни до данашњег дана. 

Председник Владе је поручио да је обавеза свих нас да истрајемо на достојанственом сећању на Први светски рат и да потомцима оставимо уређеније, стабилније и толерантније друштво, засновано на принципима разумевања, једнакости, сарадње и ненасиља.


Oпширније...
Србија жели да постане регионални лидер у области ИТ технологија
Београд, 7. новембар 2013. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић истакао је данас у разговору са замеником председника компаније „Интел“ Џоном Дејвисом да Влада Србије подржава брзи развој информационих технологија у нашој земљи, уз подршку и сарадњу са највећим светским компанијама ИТ сектора.
 
 

Oпширније...
Амбасада Србије у Вашингтону и Фонд German Marshall
имају част да вас позову на приказивање документарног филма
 
 
 
 
Други сусрет
петак, 8. новемба 2013
14.00 -15.30 часова
 
Филм је српски кандидат за награду Оскар у 2014. години  у категорији најбољег дугометражног документарног филма.
 
Америчка конгресна библиотека
Сала "Mary Pickford"
 
улаз слободан
 
 
 
 
 
 
Синопсис:
Марта 1999. године током сукоба на Балкану, српски ПВО официр Золтан Дани погодио је Дале Зелко америчког пилота Ф117А стелт авиона. Био је то њихов први сусрет. Дванаест година касније, они су се поново срели. Овога пута као пријатељи. Филм други сусрет прати емотивно путовање два човека културолошки, друштвено и географски удаљених, које је рат сасвим случајно приближио. Ово је једна упечатљива и узбудљива прича која сведочи да пријатељске везе могу настати и у рату, па чак и међу противницима. Филм је режирао Жељко Мирковић, вишеструко награђивани редитељ и продуцент документарних филмова. Премијера филма Други сусрет била је у Београду септембра 2012. 

 ИТ индустрија велики потенцијал српске привреде

Београд, 4. новембар 2013. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић изјавио је данас да сектор информационих технологија (ИТ) представља велики потенцијал за развој привреде у Србији, што је шанса коју Влада намерава да искористи уз помоћ највећих светских ИТ компанија.

Дачић је на састанку са генералним директором компаније „Мајкрософт“ Стивом Балмером, којем је присуствовао и први потпредседник Владе Александар Вучић, истакао да је Влада Србије означила раст и развој ИТ сектора као један од главних економских приоритета, с обзиром на то да управо тај сектор може бити подстицај за економски опоравак земље. 

Председник Владе је указао на то да наша земља поседује велики потенцијал у овој области, и подсетио на то да добра сарадња између Владе Србије и компаније „Мајкрософт“ улази у другу деценију.
 


Oпширније...
Србија има велике могућности за развој ИТ сектора

Београд, 25. октобар 2013. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић поручио је данас да информационе технологије могу да буду окосница за економски и привредни опоравак земље и нови развојни циклус.

Дачић је на 13. “Мајкрософт синергији” истакао да су представници Владе Србије на светским бизнис форумима указивали на то да наша земља има четири компаративне предности, а да им се сада додаје и пета, а то је ИТ сектор.

Према његовим речима, до сада су као компаративне предности наше земље истицани енергетика, инфраструктура, односно саобраћајни коридори, пољопривреда и у последње време аутомобилска индустрија, а сада је то и ИТ сектор. 

Он је оценио да Влада има добру сарадњу са “Мајкрософтом”, и указао на значај “Мајкрософт развојног центра” у Београду не само због тога што стручни млади људи из Србије ту могу да остваре своје снове, већ што та чињеница доприноси бољем позиционирању саме компаније. 

Председник Владе је нагласио да је приоритет наше земље развој ИТ сектора, јер ту имамо великих могућности. 

Конференцију, која је одржана у хотелу “Хајат”, организовала је компанија “Мајкрософт”.Рационализација пословања државне управе путем најновијих информатичких технологија
 
Београд, 23. октобар 2013. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић истакао је данас на састанку са представницима ИБМ-а да Влада Србије настоји да рационализује и модернизује државну управу и смањи трошкове, због чега придаје велики значај увођењу најновијих информатичких технологија.

 
 
 
Дачић је нагласио да је Влада опредељена за сарадњу са највећим светским компанијама из ИТ сектора, од којих очекује помоћ у рационализацији пословања државне управе. 

Он је рекао да су уз помоћ компаније ИБМ сачињене анализе које идентификују области у којима ће бити побољшана продуктивност и смањени трошкови у раду државне управе. 

Помоћ те компаније, која сарађује са великим бројем влада европских држава, јесте од великог значаја за увођење електронског пословања у министарствима и осталим деловима државног апарата у Србији, оценио је председник Владе.

 Влада Србије отворена за улагања великих светских компанија
 
Београд, 18. октобар 2013. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић разговарали су данас са представницима америчке компаније "GTECH" која је заинтересована за улагања у игре на срећу у Србији.

 


Влада Србије је отворена за улагања великих светских компанија и заинтересована за увођење савремених технологија и у системима игара на срећу. 

На састанку су разматране могућности унапређења пословања Државне лутрије Србије уз помоћ "GTECH", као водеће светске компаније у овој области, која је у првих шест месеци ове година забележила приход у износу од 1,5 милијарди евра.

 Србија добила до сада најповољнији Извештај о напретку на путу ка ЕУ
Београд, 16. октобар 2013. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић изјавио је да је Извештај о напретку Србије на путу ка Европској унији, који му је данас предао шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт, један од најповољнијих до сада, и изразио очекивање да ће приступни преговори са ЕУ почети најкасније у јануару.
 
Дачић је након састанка са Девенпортом у Палати Србија рекао да је задовољан оценом коју је добила Србија, која ће наставити започете реформе, укључујући и дијалог са Приштином. 

Он је најавио да ће у понедељак, 21. октобра, у Луксембургу бити одржана прва седница Савета за примену Споразума о стабилизацији и придруживању, којој ће председавати високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон. 

Кетрин Ештон нам је учинила посебну част, с обзиром на то да није обичај да она председава тим седницама, оценио је премијер и потврдио и своје присуство тој седници. 

Он је поновио да Србија очекује да Европска комисија и Европски савет дају позитивно мишљење за одржавање међувладине конференције, односно за званичан почетак преговора. 

Циљ Србије јесте да преговоре са ЕУ искористи као подстицај за реформе, при чему наш интерес није само да Србија постане чланица ЕУ, већ и да Европа дође у Србију са својим вредностима и критеријумима, поручио је Дачић.

Он је нагласио да ће Србија наставити да ради на испуњавању критеријума и неопходним унутрашњим реформама, обратити пажњу на примедбе које постоје, наставити дијалог са Приштином, као и предузимање напора за стабилизацију прилика у региону.

Према његовој оцени, суштински је важна оцена у Извештају да су односи Србије и ЕУ ушли у једну нову фазу, да је дошло до квалитативног напретка у реформама у Србији, као и по питању стабилности и сарадње у региону и дијалога са Приштином.

Као што смо најавили, наш циљ јесте да процес преговора о чланству у ЕУ искористимо за велики подстицај реформама и променама у Србији, како би наша земља не само у формалном смислу испунила критеријуме, већ како би то била основа, разлог и циљ свеукупног преображаја друштва, истакао је Дачић и навео да су из тог разлога ови дани, месеци и године од историјског значаја за Србију.

 Позитивне реакције ММФ и Светске банке на мере Владе Србије
Београд/ Вашингтон, 14. октобар  2013. - Министар финансија Лазар Крстић, који заједно са гувернером Народне банке Србије Јоргованком Табаковић присуствује годишњем јесењем заседање Међународног монетарног фонда и Светске банке, изјавио је за РТС да Србија жели уђе у преговоре са ММФ који ће дати кредибилитет Владиним политикама, али да је ниво девизних резерви толики да у овом тренутку није потребно ништа више од аранжмана из предострожности.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Констатовао је да је, захваљујући промени економске политике, делегација Србије наишла на позитивне реакције високих званичника ММФ и Светске банке и додао да је делегација Србије имала разговоре са високим званичницима Стејт департмента и Министарством финансија  САД. Министар Крстић је изнео да су званичници ММФ и Светске банке оценили економске мере Владе Србије стимулативним за стране инвеституре.
 
Гувернер Табаковић је изјавила да су саговорници у Вашингтону позитивно оценили средњорочне мере Владе Србије. Додала је да се Влада Србије суочава са теретом наслеђених грешака из прошлости, али и теретом неиспуњених обећања датих ММФ и међународним финансијским институцијама. Према њеним речима, тродневни разговори са ММФ и Светском банком фокусирали су се пре свега на могући нови аранжман са Србијом  и програм Светске банке вредан око 400 милиона долара.
 


МСП саопштење

У саобраћајној несрећи која се догодила 04.10.2013. године, на путу између градова Вилистон и Минот у Северној Дакоти, настрадао је Владан Јовановић, а тешко су повређени Душан Травица и Горан Шишарица, држављани Републике Србије.

 

 

 

 

 

 

 

 

Генерални конзулат Републике Србије у Чикагу, који је надлежан за овај случај, благовремено је реаговао и по добијању информације, одмах је ступио у контакт са пријатељима настрадалих, обавио разговор са докторима у болници у Минеаполису и контактирао америчку полицију, како би добио извештај о удесу. У званичном извештају америчке полиције, наведено је да возач није био под утицајем алкохола или било којих других недозвољених средстава.
 

Одмах по пријему званичног писма болнице у Минеаполису, Генреални конзулат га је доставио породицама повређених, како би им помогао око добијања визе ради што хитнијег одласка у САД.

Уз посредовање Конзуларног одељења МСП, отац повређеног, Анђелко Травица, добио је америчку визу по скраћеном поступку и очекује се да ће 10. октобра кренути за САД, где је оперисан Душан Травица, који је још увек на апаратима за дисање. Друго повређени, Горан Шишарица је у бољем стању.
Поводом ове саобраћајне несреће, Миинистарство просвете, науке и технолошког развоја објавило је саопштење у коме се, између осталог, наводи да је породици пострадалог студента упућено саучешће.Пријем у ЕУ главни стратешки циљ Србије
 
Београд/Њујорк, 4. октобар 2013. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић изразио је данас уверење да ће Србија бити прва следећа, 29. чланица Европске уније, као и очекивање да ће бити примљена у ЕУ у наредних десет година.

Дачић је у интервјуу за америчку ТВ мрежу Си-Ен-Ен рекао да Србија жели да постане чланица Уније што је пре могуће, уз оцену да је то потребно и Србији и ЕУ. 

Он је на питање како види решење за проблем Косова и Метохије одговорио да није лако пронаћи решење за Косово, нарочито у овој фази када су ствари отишле предалеко.

Много боље и правичније решење могло је бити нађено раније, чиме би се избегли рат и напетост у региону. То, међутим, није део нашег актуелног дијалога, навео је председник Владе.

Према његовим речима, Србија не може и не жели да унесе своје проблеме у Европску унију.

Волели бисмо да се односи нормализују и да постигнемо коначно решење за Косово. То је један од разлога због којих водимо отворени дијалог с Приштином како бисмо решили проблеме пре пријема у ЕУ. Али то не значи промену политике када је реч о признању независности Косова, истакао је Дачић.

Председник Владе је оценио да нема времена за губљење јер је привреда претрпела велике последице после распада Југославије 90-их година прошлог века.

Стопа незапослености је највећи проблем, указао је он и нагласио да су расправе о економским реформама у Србији бесмислене уколико се не повећа индустријска производња, а самим тим и животни стандард грађана.

Дачић је објаснио да је једини начин да се то постигне повећање страних инвестиција, али да се то неће догодити уколико Србија не буде део модерног света.

Он је нагласио да Србија не види процес пријема у ЕУ искључиво као пакет финансијске помоћи или прилику за грађане Ср